Lijnen in het landschap
<p>Werk van Henk Terwel: ‘Spiegelingen’ in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in Vorden. Foto: Jaap Driest</p>

Werk van Henk Terwel: ‘Spiegelingen’ in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in Vorden. Foto: Jaap Driest

Lijnen in het landschap

Expressieve én poëtische schilderijen van Henk Terwel

VORDEN - De horizontale, vrouwelijke lijnen van de IJssel die stroomt en zacht en vloeibaar is. De vaste verticale, mannelijke lijnen van kribben, bakens, schoorstenen van steenfabrieken, kerken. Bomen die zowel verticaal als horizontaal uitreiken naar aarde en hemel en naar elkaar en de wereld. De verticale as en horizontale omhelzing als in de Argentijnse tango. Het is vanaf 4 december te bewonderen in de expressieve én poëtische schilderkunst van Henk Terwel in het MAS Vorden.

Henk Terwel (Zutphen 1946 – 2007 Deventer) groeide op met de lucht van verf in zijn neus: zijn vader had een schildersbedrijf in Zutphen. Hij werd blijkbaar geacht in diens voetsporen te treden, want zijn eerste opleiding was de ambachtsschool. Later volgden een studie grafisch vormgeven, de Academie voor Beeldende Kunsten (Arnhem) en tenslotte de Sociale Academie De Horst in Driebergen. Werk vond hij in Utrecht, als docent Beeldende Vorming aan de Hoge School Utrecht. Hij zou er blijven tot zijn overlijden.

Ooit omschreef hij zijn liefde voor de schilderkunst als volgt: "Ik schilder alles wat schilderbaar is, maar keer altijd terug naar het landschap, vaak de IJssel, waarbij ik zoek naar de lagen achter de figuratie, de symboliek van het landschappelijke. Schilderen is voor mij een zoeken naar de samenhang tussen de voorstelling en de abstractie. Soms lukt het om deze symbiose te vinden. Dan is schilderen pure vreugde en diep geluk..."

Terwel was introvert. Hij kende een jeugd vol lastige dingen in zijn gezin van herkomst en daarna ook zelf een ingewikkeld gezin, met vijf kinderen uit drie huwelijken. De emoties die in hem leefden deelde hij niet makkelijk verbaal in zijn relaties, maar uitten zich vaak in een winnende eindsprint bij wielerwedstrijden, in daverende lachbuien met zijn broers en in uitbundige kleuren in zijn schilderkunst.

Deze expressieve en poëtische schilderijen van Terwel zijn van 4 december 2020 – eind februari 2021 bij het MAS Vorden te zien. Deze keer in het souterrain van het gebouw, het nieuwe onderkomen van het museum. De openingstijden zijn vrijdag – en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en de entree bedraagt 4 euro. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden