Digitale terugblik van de gemeente Bronckhorst
<p>Burgemeester Marianne Besselink in gesprek met speaker Frans Miggelbrink. Wethouder Evert Blaauw zit links aan een eigen tafel. Beeld: MediaCows</p>

Burgemeester Marianne Besselink in gesprek met speaker Frans Miggelbrink. Wethouder Evert Blaauw zit links aan een eigen tafel. Beeld: MediaCows

Digitale terugblik van de gemeente Bronckhorst

Riek Klein Reesink-Willemsen uit Hummelo vrijwilliger van het jaar

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst kon dit jaar doorgaan, maar dan digitaal. Op dinsdagavond 5 januari konden belangstellenden vanaf 20.00 uur een vimeo bekijken die dezelfde middag was opgenomen en gemonteerd met alle bekende ingrediënten: burgemeester Marianne Besselink blikte terug op 2020 en wethouder Evert Blaauw zette de kampioenen van 2020 in het zonnetje en maakte de vrijwilliger van het jaar 2020 bekend: mevrouw Riek Klein Reesink-Willemsen uit Hummelo.

De vimeo laat voorafgaand aan de als live uitziende receptie vele prachtige plaatjes uit de gemeente Bronckhorst zien. Het aantal kijkers wisselde gedurende het uur enigszins, maar kwam tot 188 tegelijkertijd. Speaker Frans Miggelbrink en burgemeester Marianne Besselink startten de nieuwjaarsreceptie met een terugblik van de receptie een jaar eerder: toen een volle raadszaal, de klapdeuren open en de publieke tribune vol, met sporters die hun defilé hielden en van de drie genomineerde vrijwilligers, werd één de vrijwilliger van het jaar. Dit jaar ging het anders.

In een sfeervol ingerichte studio zaten burgemeester Besselink en speaker Miggelbrink aan een grote tafel, terwijl op afstand aan een eigen tafel de wethouder sport en cultuur Evert Blaauw had plaatsgenomen.

Burgemeester sprak: “Beste inwoners van Bronckhorst. Wat fijn dat ik u toch op deze wijze kan begroeten. Als eerste wil ik u en uw dierbaren namens het gemeentebestuur graag een gelukkig en vooral een gezond 2021 wensen. We kijken uit naar de tijd dat we elkaar gewoon weer kunnen knuffelen, kunnen ontmoeten, kunnen vasthouden, samen verjaardagen kunnen vieren, bruiloften kunnen vieren, maar ook dat we weer afscheid kunnen nemen van de verloren dierbaren met elkaar. Ik ben trots op uw veerkracht, zorgzaamheid en verantwoordelijkheid, geduld en begrip. Het was geen gemakkelijk jaar. Maar 2021 komt eraan. Samen goed gaon. Dat deden we en dat blijven we doen.”

TERUGBLIKKEN IN THEMA’S

Corona
Het jaar stond in het teken van corona en afstand houden van elkaar. “Het was een jaar dat we heel veel hebben veel moeten inleveren. Normaal hebben we rond de 450 evenementen en feesten en leuke activiteiten in onze gemeente”, beseft burgemeester Besselink.

Woningbouw
Klaar staan voor de toekomst zorgde ervoor dat er voor jongere bewoners en starters toch woningen zijn gebouwd.

Ondermijning
“Een onderdeel van de samenleving is ook niet stil blijven zitten”, formuleert de burgemeester netjes, refererend aan de criminelen die ervoor zorgden dat Bronckhorst als eerste in Nederland een crystal meth lab had. Het is belangrijk aandacht aan het Keurmerk Veilig Buitengebied te blijven besteden. “Wat zien we in het buitengebied? Valt ons wat op wat niet klopt, wat niet deugd, wat raar voelt, meld het alsjeblieft. Dan kunnen we er snel bij zijn.”

Duurzaamheid, milieu en droogte
Belangrijk, maar een beetje buiten de aandacht is de droogte. “We zijn nu vooral met elkaar bezig met: ‘hoe houden we zo lang mogelijk het water bij ons’, zodat we in droge periodes gebruik kunnen maken van onze reserves.”

Ondernemen in Bronckhorst
Een groep ondernemers heeft extreem goed gedraaid, anderen moesten hun bedrijf aanpassen. “Je wordt er wel creatief van”, heeft Frans gemerkt. “Er werd gezocht naar wat wel en niet kon.” De burgemeester blijft hierin het gesprek voeren: “want corona is nog steeds onder ons en we moeten met elkaar nog steeds een pas op de plaats maken.” Zij is de hoeder van het toelaatbare, een vervelende rol. “Maar we hebben echt met elkaar laten zien dat we het snappen en geduld hebben en dat we nu met elkaar ons toch goed aan de regels houden.”

75 jaar bevrijding
De bevrijding kon niet gevierd worden. “Ik vind het heel pijnlijk. We hadden grote plannen, niet alleen als gemeente”, weet Marianne Besselink. Gelukkig is het wel gelukt om het graf van de onbekende soldaat in Steenderen een naam te geven: John Gordon Kavanagh.

Sociaal domein
Er was zorg voor de zorg en voor de mantelzorgers, waar nog meer druk op kwam. Daar was extra aandacht voor. Verder zijn er grote plannen voor Bronckhorst in 2021 betreffende de omgevingswet en vraagstukken in het sociaal domein.

De jeugd heeft de toekomst
In gesprek met de jongeren. De gemeente vierde het 15-jarige jubileum, en wilde daar 15-jarigen bij betrekken over toekomstplannen. Burgemeester maakte daarom contact via Insta Live.

Participatie door praten en luisteren; het debat verhardt
De wens van de burgemeester is vriendelijker zijn: “Ik denk dat het mooi zou zijn dat we goed naar elkaar luisteren en proberen met elkaar echt het gesprek weer aan te gaan in plaats van een uitwisseling van meningen.”

Kunstwerk Haas voor 15 jaar Bronckhorst
Het beeld van de haas bij het gemeentehuis is van Albert Kramer. “Dat prachtige beeld kwamen wij tegen en het lijkt te zijn gemaakt voor de gemeente. Op deze wijze hebben wij ook de cultuursector willen steunen en de kunstsector”, aldus burgemeester Marianne Besselink.

KAMPIOENEN VAN HET JAAR 2020
Werden in 2019 nog veertig kampioenen gehuldigd, dit jaar waren het er zeven jonge sporters die hun wedstrijden hebben kunnen doen. Veel sportwedstrijden gingen niet door. Wethouder Blaauw: “Verenigingen zijn het cement van de samenleving, maar die maken moeilijke tijden door op dit moment, ten gevolge van corona.” Bij het samenzijn, het sociale, verbinden en ontmoeten hebben verenigingen een grote rol. Hij looft de veerkracht van de verenigingen.

De kampioenen die zijn gehuldigd:
Joey Puthaar: eerste plaats Nederlands kampioenschap met Brommercross standaard klasse.
Melissa Peperkamp: meervoudig Nederlands Kampioen, goud en zilver op de Jeugd Olympische Spelen 2020, Nederlands kampioenschap met snowboarden freestyle.
Niels Kappert: derde plaats Nederlands Kampioenschap NK indoor jeugd onder 23, met touwtrekken.
Luke Hoogkamp: derde plaats Nederlands Kampioenschap NK indoor jeugd onder 23, met touwtrekken.
Rens Stijf: tweede plaats Nederlands kampioenschap met wedstrijdzwemmen-lange afstand.
Ties Dekkers: tweede plaats Nederlands kampioenschap 2020 junioren met dobbervissen.
Tijmen Wisselink: derde plaats ASICS NK indoor u18 en u20 Nederlands Kampioenschap met Atletiek – hardlopen.

INTERVIEWS MET BEWONERS
Marianne Besselink en Frans Miggelbrink spraken via Zoom met enkele inwoners over de impact van de coronapandemie op hun werk en leven.

Josine Breukink is wijkverpleegkundige van Sensire in Hengelo. Zij vertelt over de voorbereidingen die nodig waren om de collega’s te beschermen in de coronaperiode en was er getuige van dat mensen last hebben van de eenzaamheid. Ze heeft ook gezien dat als het er om spant, iedereen enorm veerkrachtig is en is lovend over de samenwerking met andere organisaties.

Eric Legters is distilleerder in Zelhem. Hij maakte, met vrijstelling van het ministerie, gedurende een half jaar geen whisky maar alcohol en handdesinfectiemiddelen.

Noor Sloot is vrijwilliger bij de Kermis en Oranjestichting Baak en Flophouse. De kermis in Baak werd ‘vervangen’ door de Baakse Borrel Bingo, wat toen nog met een aantal mensen thuis en via Zoom kon. De Uitluiweek bij Flophouse in Toldijk werd afgelast, ook de autopuzzelrit die eerst nog wel zou doorgaan.

Bij Patricia ten Barge van de Herberg in Vorden is het glas altijd halfvol. Burgemeester vond de creativiteit representatief voor de horeca van Bronckhorst, die het oppakte door het bezorgen van maaltijden. In december hebben zij de kerstsfeer thuis weten te brengen.

VRIJWILLIGER VAN HET JAAR

Twee vrijwilligers en een vrijwilligersechtpaar waren genomineerd voor de titel Vrijwilliger van het Jaar.

Kees en Diny Mijnsbergen uit Zelhem waren genomineerd omdat zij al meer dan 30 en 35 jaar als vrijwilliger bij Stichting Mensen Zonder Werk De Boerderij zijn. Dit echtpaar zet zich al die jaren dagelijks in voor de stichting. Kees Mijnsbergen geeft les en Diny Mijnsbergen zorgt voor de koffie en verricht daarnaast andere werkzaamheden.

Riek Klein Reesink-Willemsen uit Hummelo is al vele jaren vrijwilliger en bestuurslid van de Zonnebloem. Zij is actief voor regio tijdens de Roll-Over, een rolstoel-driedaagse. Daarnaast is ze coördinator van de chauffeurs van Tafeltje-Dekje voor Stichting Welzijn. Riek heeft het hart op de goede plaats, is een constante factor in de bovengenoemde organisaties en maakt voor veel mensen dingen mogelijk.

Rommy te Vaarwerk uit Vorden is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting AED Bronckhorst. Daarvoor is hij meer dan 25 jaar actief geweest als instructeur bij de Stichting Reanimatie en AED Training Gelre. Hij was binnen de stichting ook actief als bestuurslid en organisator, maar bovenal als instructeur.

Het aantal aangemelde vrijwilligers was overweldigend, aldus wethouder Blaauw. Velen vinden het niet nodig om met hun werk op de voorgrond te treden. “De vrijwilliger van het jaar staat symbool voor alle vrijwilligers in Bronckhorst. De inzet is echt enorm en soms onvoorstelbaar. De mensen vinden dat allemaal heel gewoon, alsof het niets bijzonder is en dat vind ik het meest bijzondere ervan.”

Frans Miggelbrink en gebiedsambtenaar Theo Janssen gingen bij de genomineerde vrijwilligers langs met bloemen en een streekpakket. Evert Blaauw maakte tijdens de online nieuwjaarsreceptie bekend dat Riek Klein Reesink-Willemsen uit Hummelo vrijwilliger van 2020 is geworden.

WENS VOOR 2021
2021 is Nationaal jaar van de vrijwillige inzet. “Het is zeker mijn grote wens dat we volgend jaar de vrijwilligers fysiek in het zonnetje kunnen zetten”, aldus wethouder Blaauw.

Burgemeester Besselink hoopt op een goede balans voor de medewerkers in de zorg. “Ik hoop dat we allemaal gezond 2021 doorkomen. Er komt toch echt een moment dat we corona achter ons kunnen laten”, denkt zij. “We blijven naar de kermis en naar de horeca gaan, maar ik denk dat corona ons ook dingen heeft geleerd. We werken allemaal veel vanuit huis. Er zullen richting ons werk wel dingen gaan veranderen. Ik ben ook wel heel benieuwd hoe onze samenleving eruit ziet als we corona achter ons hebben gelaten en welke elementen we toch overhouden.”

Klik hier om de nieuwjaarsreceptie terug te kijken.


www.bronckhorst.nl/nieuwjaarsreceptie

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden