Schouten popelt om op niveau hoger aan de slag te gaan
<p>Wouter Schouten is nog tot de zomer trainer van Ruurlo. Foto: PR</p>

Wouter Schouten is nog tot de zomer trainer van Ruurlo. Foto: PR

Schouten popelt om op niveau hoger aan de slag te gaan

Nieuwe start na zware tijd voor Ruurlose trainer

Door Henk Klein Holte

VORDEN – Voetbalvereniging Vorden heeft zich voor het volgend seizoen verzekerd van de diensten van trainer Wouter Schouten. De Ruurloër volgt na de zomer Manfred Graven op, die naar Ajax Breedenbroek verkast. Schouten, nu nog actief bij VV Ruurlo, kan haast niet wachten tot het zover is dat hij op Sportpark ’t Grote Veld kan beginnen. Toe aan een stap omhoog.

Schouten kijkt terug op een bewogen jaar. Daarin waren de consequenties van de coronapandemie eerder bijzaak. Het jaar stond voor een groot deel in het teken van het verwerken van verdriet. Eerst overleed zijn moeder, eind 2019, na een kort maar hevig ziekbed. Enkele weken later werd zijn vader -bij wat een routinecontrole zou zijn- verteld, dat het ook helemaal mis was. Hij overleed amper twee maanden later in maart. “Allebei op veel te jonge leeftijd. Net opa en oma van mijn twee zoontjes, van drie en één. Het was heel zwaar”, verzucht Schouten.
Hij werd, zo klinkt het dankbaar, heel goed opgevangen bij zijn club vv Ruurlo, waar hij sinds vijf seizoenen de scepter zwaait. “Daarvoor moet ik Ruurlo echt een compliment maken. Ze stonden altijd paraat voor me in die moeilijke tijd. Daar heb ik veel steun aan gehad. Dan is het echt een voordeel dat de hele club het gezin goed kent.”

Toch besloot Schouten te breken met de club waarvoor hij ook als speler vele jaren uitkwam. “Vijf jaar als hoofdtrainer vond ik genoeg. En ja, het is in zo’n zware periode misschien prettig om in een vertrouwde omgeving te werken, maar we moeten ook vooruit kijken. Ik heb net een nieuw huis gekocht in Ruurlo en ik word trainer van Vorden. Een goede boost, een heel nieuw hoofdstuk in een andere omgeving.”
Vorden is niet de andere kant van de wereld, vanuit Ruurlo. “Haha, nee, ik ken de club al redelijk goed. Ik heb een tijdje gewerkt in Vorden, mijn familie woonde er en ik deed in het verleden vaak mee aan het kerst-zaalvoetbal toernooi. Het is een club waar ik iets mee heb, waar ik graag zou willen werken en spelend op een hoger niveau. Het voelt goed, best vertrouwd.”

Op één
Toen Vorden bekendmaakte op zoek te gaan naar een nieuwe trainer, ging al snel de telefoon bij Schouten. “Ik stond bij Vorden op één, werd me verteld. Dus gelukkig was de interesse wederzijds”, stelt de trainer, die in het dagelijks leven docent lichamelijke opvoeding is. “Een geschenk uit de hemel, zo kan ik wel stellen.”
Schouten wil een stap maken als voetbaltrainer, na tien jaar Ruurlo, waar hij eerst het hoogste jeugdteam trainde, alvorens hij hoofdtrainer werd. Hij overwoog zich vorig jaar aan te melden voor de trainerscursus UEFA A, maar met alle perikelen van het voorbije jaar verdween dat plan even in de koelkast. “Ik ga eerst aan de slag bij Vorden. De spelersgroep zit daar in de middengroep qua leeftijdsopbouw. Er lopen enkele jongens met al meer ervaring, maar ook jonge getalenteerde spelers. En er komt nog wat door uit de jeugd heb ik begrepen. Ik ben een trainer die durft om jeugdspelers te brengen. Ik kijk er heel erg naar uit om bij Vorden te starten en ik verwacht er heel veel van.”

Hij ziet zijn nieuwe ploeg als een groep met mogelijkheden. “Ze kunnen goed voetballen, dat weet ik, want we speelden regelmatig een oefenwedstrijd tegen Vorden. En ik denk ook dat er voetballend nóg meer in zit. Ik wil proberen om dát eruit te halen. Al zal het, zeker tegen de top in de tweede klasse, zeker ook afhankelijk zijn van de tegenstander hoe we kunnen spelen”, weet de Ruurloër. “Ik wil in de speelwijze wat aanpassingen doen. Ik speel bij Ruurlo in een 3-5-2-formatie en ik heb begrepen dat ze daar bij Vorden ook wel oren naar hebben, dus daar gaan we mee aan de slag. Maar uiteindelijk moeten de spelers erin geloven, het moet passen bij de kwaliteiten. Ik wil in ieder geval de ploeg dynamischer maken en aan de slag met het verhogen van de intensiteit en zaken als doordekken. Die aspecten wil ik de ploeg graag bijbrengen.”
Hij is blij dat Vorden de beschikking krijgt over een kunstgrasveld. “Daardoor kun je bijna altijd goed trainen, al zullen we ook wel eens uitwijken naar gras. En de kleuren voelen inderdaad ook goed. Ja, dat verandert niet. En het belangrijkst is dat ik ook een goed gevoel heb bij Vorden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden