Vlonder in de tuin

XInterviews & Achtergrond

Een vlonder is een mooie toevoeging aan je tuin als je liever niet overal bestrating hebt. Vlonders hebben een natuurlijke en warme uitstraling en ze zijn ook fijner om overheen te lopen dan tegels of stenen. Zeker op plaatsen waar je vaak op blote voeten loopt, bijvoorbeeld bij een zwembad of ergens anders aan het water. Maar ook als terras of onder een overkapping is een vlonder een prima keuze.

Soorten vlonders

Het verschil tussen de verschillende soorten vlonders zit hem in het materiaal waarmee de vlonder wordt gemaakt. Verreweg de populairste vlonder voor in de tuin is nog altijd de houten vlonder. Door de natuurlijke uitstraling van het hout past een houten vlonder in bijna elke tuin. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten hout verkrijgbaar, die verschillen in prijs en levensduur. Hardhout gaat bijvoorbeeld erg lang mee, maar daar zit dan ook een stevig prijskaartje aan. Als je wat minder te besteden hebt, kun je ook kiezen voor geïmpregneerd hout zoals grenen of vuren. Dat is goedkoper, maar gaat dus ook minder lang mee.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een vlonder van composiet. Composiet is een materiaal dat bestaat uit een mengsel van kunststof en vezels. Het is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en motieven en heeft bovendien maar heel weinig onderhoud nodig. Ook is het goed bestand tegen vocht, waardoor het dus een perfecte keuze is voor bij een zwembad. Tenslotte is composiet ook kleurvast, waar hout na enkele jaren grijs gaat kleuren. Maar al deze voordelen komen wel met een hogere aanschafprijs, want een vlonder van composiet is duurder dan een houten vlonder.

Onderhoud

Voor een houten vlonder wordt aangeraden om deze twee keer per jaar goed schoon te maken en te behandelen, om zo te voorkomen dat de vlonder grijs gaat verkleuren. Een vlonder van hardhout kun je behandelen met speciale olie, andere soorten hout kun je beitsen en lakken. Voor een vlonder van composiet is dit allemaal niet nodig, aangezien composiet zo goed als geen onderhoud nodig heeft.

Daarnaast is het zo dat alle vlonders last kunnen krijgen van groene aanslag, doordat ze het hele jaar door buiten liggen. Het beste kun je beginnende groene aanslag verwijderen met heet water. Als de groene aanslag wat hardnekkiger is, kun je een speciaal reinigingsmiddel voor groene aanslag proberen of een huis-, tuin- en keukenmiddel zoals groene zeep of soda.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant