Initiatiefnemers Ton Schaapveld en Charles den Tex. Eigen foto

Initiatiefnemers Ton Schaapveld en Charles den Tex. Eigen foto

Eigen foto

Nieuwe politieke partij gaat strijd aan tegen ‘enorme monsters’

Algemeen

Bronckhorst Windturbine-Vrij initiatief van Charles den Tex en Ton Schaapveld

Door Rudi Hofman

BRONCKHORST - Als je het gevoel hebt dat je in je strijd tegen grote windturbines in Bronckhorst door de gemeente niet wordt gehoord dan kun je nog maar één ding doen: een politieke partij oprichten zodat de gemeente niet om jou en je standpunten heen kan. Tot deze conclusie zijn Charles den Tex en goede vriend Ton Schaapveld gekomen. Zij hebben besloten Bronckhorst Windturbine-Vrij op te richten en op 16 maart 2022 mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Twee of drie zetels zou volgens hen haalbaar moeten zijn. “Al zullen we daar heel hard voor moeten vechten”, zegt Den Tex, die in dit interview met Contact het woord voert.

Gevierd thrillerschrijver Charles den Tex - hij won drie keer De Gouden Strop - woont sinds 2017 in de Hengelose buurtschap Varssel. Net als zijn in natuurgebied ‘t Zand wonende kameraad Ton Schaapveld moet Den Tex er niet aan denken dat er 200 tot 240 meter hoge windturbines in het Bronckhorster landschap verrijzen. De initiatiefnemers van Bronckhorst Windturbine-Vrij weten dat veel andere inwoners van hun gemeente hier hetzelfde over denken. Uit een vorig jaar door de gemeente gehouden enquête kwam naar voren dat bijna driekwart van de deelnemers tegen de komst van windturbines is. Toch lijkt de gemeente de plannen te willen doorzetten.

De komende weken bepaalt de gemeenteraad de kaders en voorwaarden voor de plaatsing van windturbines. Vandaar dat Den Tex en Schaapveld nú het nieuws over hun politieke initiatief naar buiten brengen. Met hulp van gelijkgestemden slaan ze op de sociale media flink op de trom en daarnaast zijn ze een e-mail- en flyercampagne begonnen. Op dinsdag 25 mei volgt - net als in 2019 - een protestmars in de sfeer van een rouwstoet. Deze vertrekt om 19.30 vanaf het oude gemeentehuis aan de Raadshuisstraat en komt rond 20.00 uur aan bij het gemeentehuis aan de Banninkstraat. Daar gaan de deelnemers, zo zegt Den Tex, voor veel kabaal zorgen.

Aan tafel
Het besluit een nieuwe politieke partij op de richten is geenszins in een opwelling genomen. Den Tex en Schaapveld hebben indringend en uitvoerig met elkaar over de windturbinekwestie gesproken en kwamen tot de conclusie dat zelf onderdeel worden van het politieke speel- en krachtenveld de enig overgebleven optie is. “Wij merken dat de politiek telkens met dezelfde reactie komt: ‘ja, ja, we horen u wel, maar de besluiten zijn genomen’ en ‘dit gaat wel pijn doen, maar dat is nu eenmaal de consequentie’. Het is vechten tegen de bierkaai. Dan ligt er nog maar één route open: zorgen dat we bij de volgende verkiezingen zelf aan tafel komen te zitten.”

Volgens Den Tex staat er in de discussie over windenergie heel veel op het spel: “Wij vinden dat dergelijk grote windturbines niet op het land horen. Ze helpen het landschap naar de filistijnen en kunnen gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Op zee zijn ze veel effectiever en daar kunnen ze onafhankelijk van subsidies worden gebouwd. Dit zijn allemaal redenen om te zeggen: doe het maar niet. Wij denken dat het veel meer schade gaat opleveren dan dat de gemeentelijke politiek doet vermoeden.”

Voortschrijdend inzicht
De thrillerauteur vreest dat de komst van grote windturbines ook grote maatschappelijke en sociale gevolgen heeft: “Onze regio is eindelijk een beetje uit de krimp aan het klauteren. Wij zijn bang dat de mensen wegblijven of vertrekken als ze met enorme windturbines worden geconfronteerd. Die leiden bovendien tot een fikse waardedaling van woningen in de omgeving. Overal in het land komen mensen tegen die enorme monsters in het geweer en je ziet bijvoorbeeld in Zutphen en Voorst dat de gemeente hierdoor overstag gaat. Dat heeft te maken met voortschrijdend inzicht.”

‘Volksverlakkerij’
Over een week of drie, vier moet de oprichting van Bronckhorst Windturbine-Vrij een feit zijn. Charles den Tex is de voorzitter van het bestuur en Ton Schaapveld de penningmeester/secretaris. Indien nodig zijn zij bereid volgend jaar zelf in de gemeenteraad te gaan zitten, maar ze geven de voorkeur aan ‘echt lokale kandidaten met een groot lokaal netwerk’. “Wij zijn import en moeten op zoek naar lokale mensen die met ons willen meedoen. We hebben al veel steunbetuigingen gekregen. Ons belangrijkste punt is: geen windturbines in Bronckhorst. Wij vinden dat we de energietransitie moeten ingaan, maar dan zonder die keiharde deadline van 2030. Je moet ook openstaan voor de ontwikkelingen van de technologie. De mission impossible-sfeer die de overheid creëert, alsof we de klimaatdoelstellingen na 2030 niet meer kunnen halen, is echt volksverlakkerij.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant