<p>Het bestuur van de Stichting Heavensride met links Marielle Klein Brinke. Foto: Jeannette Geerligs </p>

Het bestuur van de Stichting Heavensride met links Marielle Klein Brinke. Foto: Jeannette Geerligs

Heavensride 2021 maakt grote indruk

Tweede editie goed voor meer dan veertigduizend euro

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Massaal klinkt het applaus van het toegestroomde publiek op deze late vrijdagavond in juni op sportpark ‘t Grote Veld van VV Vorden, als de laatste groep binnenkomt. Mariëlle Klein Brinke, voorvrouw van de Heavensride, is vermoeid en geëmotioneerd maar ontzettend blij. Het raakt haar zichtbaar. Met een brok in de keel bedankt ze alvast alle deelnemers, sponsoren, donateurs en vrijwilligers die aan de tweede editie van de fietstocht hebben deelgenomen.

“Fantastisch! Deze dag is op een kleine valpartij en enkele lekke banden na perfect verlopen. We hadden twee jaar geleden de lat best wel hoog gelegd. Maar het gevoel dat we toen aan dit initiatief hebben meegegeven hebben we vandaag geëvenaard. En dat doet me ontzettend veel”, zegt Mariëlle, amper anderhalf uur nadat ze zelf met haar medebestuursleden van Stichting Heavensride Ferdy Klein Brinke en Arjan Mombarg met in hun kielzog voorzitter Ben Albers is teruggekeerd op sportpark ‘t Grote Veld na de ruim vierhonderd kilometer lange fietstocht.

Sponsoren
De Heavensride is een fietstocht ter nagedachtenis aan een overleden dierbare waarbij de deelnemers zich laten sponsoren om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar waren dat het Hospice Zutphen en Noaberhulp. Beide organisaties zijn belangrijk in de laatste levensfase van mensen die komen te overlijden. Noaberhulp staat hen bij in hun eigen vertrouwde omgeving thuis en het Hospice Zutphen geeft deze zorg in het hospice.
Bestond twee jaar geleden het deelnemersveld uit zestig wielrenners en bedroeg de opbrengst ruim 15.000 euro: dit jaar was het aantal deelnemers meer dan verdubbeld. Er waren maar liefst 135 deelnemers die in twintig groepen naar Valkenburg fietsten. Een kleine honderd deelnemers onder wie vijf handbikers kozen voor een enkele reis. Veertig diehards onder wie de bestuursleden van de stichting en ruim twintig leden van de Vordense Rijwiel- en Toerclub (VTRC) de 8 Kastelenrijders gingen de uitdaging van een retourtje Vorden aan. En dat bezorgde hen grote bewondering. Hun beloning, de opbrengst voor het goede doel was navenant: naar verwachting kreeg de tweede editie meer dan veertigduizend euro bij elkaar.

Officieel
Mariëlle Klein Brinke verloor in 2013 haar hartsvriendin Marije en maakte daarna elk jaar op haar sterfdag eind juni een lange fietstocht met vrienden. Twee jaar geleden werd de Heavensride voor het eerst officieel georganiseerd. Toen ging de tocht naar het noorden van ons land. Dit jaar naar het zuiden. De organisatie kan terugzien op een prachtige coronaproof verlopen tocht met niet alleen de 135 deelnemers die naar Valkenburg en deels ook terug naar Vorden fietsten maar ook zestig deelnemers die de 65 kilometer lange E-bike route rondom Vorden reden.

Sleutelhanger
Iedereen had wel een enthousiast of ontroerend verhaal te vertellen tijdens de rit of na afloop. Onder hen was Richard Waanders, één van de twintig leden van VRTC de 8 Kastelenrijders, die in de afgelopen periode een naaste was kwijtgeraakt. Net als alle andere deelnemers hing Richard een sleutelhanger in de speciale boom bij het monument ‘de Kluis’ op de Sjaasberg in Valkenburg, met daarop een portret van een overledene als herinnering. Een verstild monument verborgen in het groen dat juist door zijn eenvoud zoveel indruk maakte bij menig deelnemer. Voor de één is het een meditatieplek geworden, voor de ander een plek van bijzondere betekenis. Veel Heavensriders staken er vrijdag ook een kaarsje op..

Gelovig
Richard Waanders keek zaterdagmiddag terug op een supermooie dag die perfect was georganiseerd. “De organisatie had zowel op de heen- als de terugweg in het Limburgse Bergen een rustpauze ingelast en voor een volgauto gezorgd. En daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt. En op de Sjaarsberg werden we uitbundig onthaald en getrakteerd op een broodje hamburger en een broodje met gebakken ei.” Waanders is van huis uit niet gelovig, maar één ding was hem toch specifiek opgevallen: “Het moest zo zijn. Net als twee jaar geleden hadden we op de terugweg naar Vorden de wind in de rug. Dat kan geen toeval zijn.”

‘Lang zal ze laesie’
Er reden ook handbikers mee. Vordenaar Wilco Klein Nengerman en vier van zijn ‘fietsvrienden’ van de Handbikevereniging Bocht 18 vormden het team ‘Lang zal ze laesie’, dat was aangevuld met diverse familieleden, buren en vrienden. “Hartverwarmend hoe we werden ondersteund. Niet alleen bij het vertrek vrijdagmorgen om vijf uur maar ook onderweg waren er vele aanmoedigingen. En we hebben in totaal ruim negenduizend euro bij elkaar gefietst. Daar zijn we ontzettend trots op”, verklaarde Wilco na afloop.

Dikke Bandengroep
Nieuw was dit jaar de E-bike route die keurig met pijlen vanaf sportpark ‘t Grote Veld was uitgezet rondom Vorden. De Kranenburgers Joan (72) en Marietje (70) Huitink waren samen met tien andere leden van de ‘Dikke Bandengroep’ van VRTC de 8 Kastelenrijders onder de zestig deelnemers aan deze tocht. Zij deden mee als herinnering aan de pas overleden schoonvader van hun jongste dochter. “En onze oudste dochter die in het Noord-Brabantse Oss woont nam met maar liefst vijftien familieleden en of kennissen deel. Prachtig toch”, aldus Marietje die samen met Joan ook een sleutelhanger aan een speciale gedenkboom hing. Die stond bij Kapel De Wildenborch, waar het rustpunt voor deze tocht was. Een extra moment van bezinning om stil te staan bij diegene die de deelnemers met deze tocht wilden memoreren. De sleutelhanger werd ingeruild voor een andere hanger voor aan het fietszadel, namelijk een engeltje, dat zo in het tweede deel van de tocht op symbolische wijze werd meegedragen.

Waardering
Zaterdagmiddag, toen Mariëlle Klein Brinke een beetje tot rust was gekomen, was ze nog beduusd van alle waardering die zij en haar medebestuursleden via allerlei kanalen hadden ontvangen. “Dat mensen een fietsrit ter nagedachtenis aan een overleden dierbare zo kunnen waarderen, er naartoe leven en op de dag zelf weer even stilstaan bij het feit dat het leven niet vanzelfsprekend is. Hoe mooi is dat. Voor mij persoonlijk is dit initiatief misschien nog altijd een stuk verwerking, maar het is fijn dat je het dan niet alleen hoeft te doen en zo’n mooi evenement als de Heavensride kan en mag organiseren. Ik had nooit kunnen denken dat het voor heel veel mensen onder wie mijn zus, broer en vader zoveel ging betekenen en dat het zo hartelijk en met zoveel enthousiasme zou worden ontvangen in Vorden en omstreken Op naar de derde editie die volgend jaar op vrijdag 24 juni 2022 zal plaatsvinden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden