Van der Lans is iedere avond twee tot drie uur bezig met het maken van het spel voor de volgende dag: ‘Zolang er spelers zijn, ga ik door.’ Foto: Luuk Stam

Van der Lans is iedere avond twee tot drie uur bezig met het maken van het spel voor de volgende dag: ‘Zolang er spelers zijn, ga ik door.’ Foto: Luuk Stam

Honderden mensen spelen dagelijks monumentenspel

Algemeen

Hummeloër Han van der Lans deelt quiz iedere avond via dorpspagina’s op Facebook

Door Luuk Stam

BRONCKHORST - Is dit een Vordense molen, een Zelhemse of toch een Steenderense? Die boerderij, staat die in Hengelo, in Hummelo of zou het toch Baak zijn? Waar is het kasteel op deze foto te vinden? En dit is duidelijk een stukje van een kerk, maar in welk dorp staat die kerk? Het zijn vragen waar honderden inwoners van Bronckhorst iedere avond weer mee worstelen. Ze doen mee aan het online monumentenspel, een initiatief van de stichting Open Monumentendag Bronckhorst. Voorzitter Han van der Lans (64) maakt de quiz al sinds september vorig jaar iedere dag. Hij verspreidt deze dagelijks via Facebook, waar het spel steeds meer spelers trekt.

Het principe is simpel. Iedere dag telt de quiz tien foto’s uit de gemeente Bronckhorst met daarbij de vraag: in welk dorp staat dit monument? Steeds moeten de spelers kiezen uit drie antwoorden. Na elke vraag komt het goede antwoord in beeld, vergezeld door een korte uitleg over het betreffende monument. Aan het eind valt er een score tussen de 0 en de 10 uit de bus. “Het is spelend leren”, aldus de Hummelose spelmaker. “Het doel is om de vele monumenten in Bronckhorst – dat zijn er in totaal 800 – onder de aandacht te brengen.”

Het idee voor de quiz ontstond twee jaar terug bij het bouwen van een nieuwe website voor de stichting die jaarlijks in september de Open Monumentendag in Bronckhorst organiseert. “Vervolgens was de vraag: hoe krijgen we mensen naar die site?”, vertelt Van der Lans. “We bedachten dat een spel zou kunnen werken. Dat spel kwam er, maar er waren in eerste instantie maar heel weinig mensen die het speelden, het leverde geen extra bezoekers op. Totdat ik de quiz dagelijks op Facebook begon te delen.”

Waar het aantal spelers aanvankelijk op zo’n 30 tot 40 per avond lag – ‘dat vond ik al mooi!’ – zijn het er inmiddels iedere avond zo’n 600. Van der Lans plaatst de quiz iedere dag rond 18.00 uur op de Facebook-dorpspagina’s van Hummelo, Vorden, Hengelo, Keijenborg, Steenderen, Wichmond en Zelhem. Met name op de pagina ‘Je bent een Hengeloër als...’ is het spel een groot succes met dagelijks een vaste schare van fanatieke spelers, die steevast ook reacties achterlaten en hun scores met elkaar delen. 

Steeds vaker is er ook persoonlijk contact. Eén van de spelers kwam zelfs in Hummelo op de koffie. Hij wilde weleens weten wie toch de man achter de quiz was. Hij hoorde dat Van der Lans sinds 2017 met zijn vrouw Saskia in Hummelo woont. Hun huis aan de Hessenweg maakt deel uit van Landgoed Keppel en is gemeentelijk monument. Voorheen woonde het stel in Bussum. Van der Lans studeerde Kunstgeschiedenis, werkte in de automatisering en heeft nu aan huis zijn eigen bedrijf in verkoop en restauratie van antieke lampen.

Zijn liefde voor monumenten is er al jaren. Hij en zijn vrouw bezochten Bronckhorst en de Achterhoek ook al ver voordat ze hier kwamen wonen. Inmiddels zit Van der Lans ook in de werkgroep Toerisme van de gemeente Bronckhorst. “Mensen beseffen niet hoeveel moois we hier hebben”, stelt hij. “Kastelen, boerderijen, molens enzovoort. En alles is zo mooi onderhouden. Dat is uniek, dat heb je nergens anders in Nederland. Voor een ‘zie-vakantie’ is dit de mooiste omgeving van het land.”

Van der Lans maakt het spel dagelijks dan ook met veel liefde. Iedere avond is hij er twee tot drie uur mee bezig. Na het eten begint hij met het plaatsen van de quiz voor die dag op de verschillende Facebook-pagina’s, daarna zet hij het spel voor de volgende dag in elkaar. Hij kan inmiddels putten uit 2200 vragen en 4500 foto’s, van sommige monumenten zijn wel 20 verschillende foto’s beschikbaar. “En ondertussen bouw ik zo ook de database op onze website steeds verder uit”, vertelt de Hummeloër. “Het mes snijdt aan twee kanten.”

Het grootste deel van de foto’s is gemaakt door bestuursleden van de stichting. Ook krijgt Van der Lans van alsmaar meer lokale fotografen beeldmateriaal aangeleverd. Voor de uitleg bij de foto’s mag hij putten uit de monumentenregisters van het Rijk en de gemeente. Dan rijst de vraag: hoelang houdt de spelmaker dit vol? “Zolang er spelers zijn, ga ik door”, zegt hij stellig. “Dat kan wel vijf of tien jaar zijn. De uren steek ik er graag in. Ik vind het mooi dat mensen op een andere manier door hun dorp gaan fietsen, dat ze doorkrijgen wat monumenten zijn. En als ze dan ook nog plezier hebben in het spel, dan is dat natuurlijk helemaal mooi.”


www.openmonumentendagbronckhorst.nl/spel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant