De entree van het Kulturhus is dit jaar opgeknapt en gemoderniseerd. Foto: PR
De entree van het Kulturhus is dit jaar opgeknapt en gemoderniseerd. Foto: PR

Gemeenteraad bezoekt Kulturhus Vorden

Algemeen

VORDEN - Leden van de gemeenteraadsfracties van Bronckhorst bezochten op 1 december het Kulturhus in Vorden. Zij kregen daar van het bestuur uitleg over het huidige reilen en zeilen van het dorpscentrum. Met name de bibliotheek, het museum voor kunst uit de Achterhoek MAS en de enorme energierekening kregen veel aandacht.

Dat een bezoek van de raadsleden geen overbodige luxe was, bleek wel uit de eerste vraag van voorzitter Reinier Gosselink. Slechts drie raadsleden bezoeken regelmatig het Kulturhus aan de Raadhuisstraat. Terwijl het een indrukwekkend aantal instellingen herbergt en zelf ook verschillende evenementen organiseert, zoals de Bokbierdag en optredens van bijvoorbeeld Boh Foi Toch en de ABBA Tribute.  Jaarlijks bezoeken 35.000 tot 40.000 mensen het Kulturhus. Dat zijn niet alleen Vordenaren; ook mensen uit omliggende dorpen komen naar het centrum. Onder de vaste gebruikers zitten zangkoren, toneelgroepen, harmonieorkesten, kaartclubs, maar ook in totaal 40 verenigingen die er vergaderen of er informatiebijeenkomsten verzorgen. Verder maakt Stichting Welzijn gebruik van het Kulturhus, evenals het Sociaal Team en Buurtzorg. Het bestuur van het Kulturhus wil graag dat het centrum het kloppend hart wordt van Vorden, voor de Vordenaren maar ook voor de toeristen in de zomer. 

Geen subsidie
Sinds 2012 ontvangt het Kulturhus geen gemeentelijke subsidie meer. Tot dan ging het om een bedrag van 125.000 euro per jaar. Sindsdien moet het bestuur de broek zelf op houden en is het Kulturhus afhankelijk van de huuropbrengsten, de baten van optredens en de horeca. Normaal kan het Kulturhus met een kleine winst een jaar afsluiten. Maar door de exorbitante hoge energielasten van de laatste maanden staat alles op zijn kop. Maandelijks betaalt het Kulturhus nu 6000 euro meer aan energie dan aan het begin van dit jaar. Die extra energielasten slokken de reserves op. Dat ernstige tekort zorgt er ook voor dat noodzakelijk onderhoud uitgesteld wordt. Sowieso was het bestuur al begonnen aan de voorbereidingen van een verduurzaming van het gebouw. Dat plan, dat met name voorziet in de plaatsing van zonnepanelen op het platte deel van het gebouwencomplex, de installatie van een warmtepomp en ventilatoren in de grote zaal die de warmte in die ruimte veel beter moeten verdelen, kan weliswaar zeer waarschijnlijk rekenen op een provinciale subsidie, maar de resterende eigen inbreng kan nu een probleem worden.

Uitbreiding
Dat geldt ook voor eventuele uitbreiding van het gebouw om meer ruimte te creëren voor de bibliotheek en het MAS. Dat museum zit nu in de kelder. Dat houdt in dat mensen die moeilijk te been zijn die ruimte niet kunnen bezoeken. Er is alleen een trap, geen lift. Zowel de bibliotheek als het MAS zijn belangrijk voor het Kulturhus. Het bestuur vindt dat beiden een betere plek verdienen, maar zien in het huidige gebouw en zijn indeling geen mogelijkheden tot uitbreiding. Kortom: voor investeringen in de verduurzaming, de bibliotheek en het MAS heeft het Kulturhus steun nodig. Met die boodschap verlieten de raadslieden na een bezichtiging het Kulturhus. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant