Initiatiefnemers Bram Sprey en Daniëlle de Jong spelen alvast een spelletje bij Hotel Bakker. Foto: PR

Initiatiefnemers Bram Sprey en Daniëlle de Jong spelen alvast een spelletje bij Hotel Bakker. Foto: PR

Nieuw initiatief in Vorden: Gwoon Gezellig bij Hotel Bakker

Algemeen

Voor mensen met een verstandelijke beperking

Door Richard Stegers

VORDEN - Een gezellige avond waar je mensen ontmoet en op een ontspannen manier samen leuke activiteiten onderneemt. Dat is het doel van Gwoon Gezellig, een nieuw initiatief in de gemeente Bronckhorst. De ongedwongen bijeenkomsten zijn vooral bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en worden gehouden bij Hotel Bakker in Vorden.

Bram Sprey en Daniëlle de Jong van Hoeve Sprey in Vorden zijn de initiatiefnemers van Gwoon Gezellig. “Doel is om mensen met een beperking uit de gemeente Bronckhorst uit hun isolement te halen en ze meer te laten integreren in de maatschappij”, zegt Bram Sprey. “Ze hebben vaak een klein netwerk. We hebben het idee dat er behoefte is aan een leuk uitje in de vorm van gezellige avonden. Je komt even op andere gedachten, je kunt er andere mensen ontmoeten en misschien wel vrienden maken. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt.”

Startsubsidie
De gemeente Bronckhorst omarmde het initiatief en stelde een startsubsidie beschikbaar. Hotel Bakker verleent ook medewerking. De horecagelegenheid stelt een ruimte beschikbaar waar de avonden georganiseerd kunnen worden. “Daar zijn we blij mee. Hotel Bakker is een centrale plek met een gemoedelijke sfeer, het past bij de opzet van Gwoon Gezellig”, benadrukt Bram Sprey. Medewerkers van Hoeve Sprey zorgen voor de begeleiding, ze zijn daarvoor gekwalificeerd. Hoeve Sprey is een kleinschalige zorghoeve waar mensen met een verstandelijke beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen en werken. Er wordt continu begeleiding en ondersteuning geboden.

Eenzaamheid
Eenzaamheid is een groot probleem, niet alleen onder ouderen. In Nederland voelt 26 procent van alle inwoners zich wel eens eenzaam, zo blijkt uit cijfers van het CBS van 2022. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt eenzaamheid zelfs twee keer zo vaak voor. Het kan ernstige gevolgen hebben, zoals een verhoogde kans op hartziekten, depressies en ongezond gedrag. Dat laatste zie je terug in weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.

Laagdrempelig
Gwoon Gezellig biedt een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten. Het draagt bij aan het vergroten van je netwerk. Met name mensen in instellingen zijn eerder geneigd om binnen in de voor hen veilige omgeving te blijven. Een netwerk is juist heel belangrijk om op die manier steun en hulp van anderen te kunnen ervaren. Om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Dit draagt bij aan welzijn en levensgeluk. “Dat kan een heel positieve invloed hebben. Daar gaan we voor.” Sprey verwacht een grote opkomst. Al blijft het volgens hem moeilijk in te schatten hoeveel mensen er komen. “We hebben instellingen en partijen in de zorg gepolst. Ze waren, net als ons, allemaal erg enthousiast.”

Opgave
Ben je 18 jaar of ouder en lijkt het jou leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? En heb je zin om samen gezellig activiteiten te ondernemen? Kom dan naar de eerste kennismakingsavond bij Hotel Bakker op maandag 30 januari. Tussen 19.00 en 21.00 uur worden er gezamenlijk spelletjes gespeeld. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website: www.gwoongezellig.nl.

Het programma van Gwoon Gezellig voor het komende jaar ziet er als volgt uit:

30 januari: Kennismakingsavond met spelletjes;
27 februari: Bingo;
27 maart: Bakavond;
24 april: Oranje spelen;
22 mei: Bonte avond;
26 juni: Sportactiviteiten;
28 augustus: Zomerfeest;
25 september: Spelletjesavond;
30 oktober: Filmavond;
27 november: Jaarafsluiting met knutselen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord