Werk van Godfried Kleinsmann te zien op de KunstZondagVorden. Eigen foto
Werk van Godfried Kleinsmann te zien op de KunstZondagVorden. Eigen foto

KunstZondagVorden: kunstwerken bekijken, ervaren én beleven

Cultuur

VORDEN - Op 12 juni van 11.00 tot 17.00 uur is er weer KunstZondagVorden. Willemijn Colenbrander, kunst- en cultuuradviseur en voorzitter van de stichting KunstInVorden nodigt iedereen van harte uit om zich op deze kunstroute in Vorden-centrum en buitengebied te laten verrassen door waardevolle kijkervaringen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden op bijzondere locaties.  

Neem de tijd om de kunstwerken nauwkeurig te bekijken, te ervaren én te beleven en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars, die graag vertellen over hun zoektocht van inspiratie naar creatie. 

De volgende galeries, ateliers en museum openen hun deuren en zijn – zoals altijd – herkenbaar aan de KZV-vlag: Museum Achterhoekse Schilderkunst, Atelier Marian Merk, Atelier Dolm (Harry Wibier), Galerie Agnes Raben, Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema), Meta van Arkel, Godfried Kleinsmann, De Ezelstal, Marlies Meenks, Galerie en Atelier Scheltema en Riet Rexwinkel.

Infoblad
Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12a. Het Infoblad is ook verkrijgbaar bij de deelnemende galeries of kijk op de site. 

Wat is er te zien?
KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit. 

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst of wel het MAS Vorden wil de relatie die kunstenaars hadden en hebben met de Achterhoek behouden en onder de aandacht brengen. In deze expositie is er werk te zien van Jan Baptista Thate, Annebet Stam en Ingrid Zonneveld. Achterhoekse impressionisten en landschapsschilders en tevens keramiek van Nella Francke.

Marian Merk is schilder in de traditioneel ambachtelijke techniek van het hedendaags realisme. In haar atelier exposeert zij olieverfschilderijen met de thema’s stilleven, portret en landschap. Ook geeft zij les met deze onderwerpen als aandachtspunt. Tijdens de corona lockdown heeft zij het boek geschreven ‘Schilderlessen voor thuis’. In dit boek beschrijft zij het maken van kleine stillevens, glas, bloemen, draperie en dieren. 

Atelier Dolm van beeldend kunstenaar Harry Wibier. Kunstenaars zijn bewonderaars. Daarom hangt in atelier Dolm ook werk dat is geïnspireerd op de kunst van grote meesters. Verder kun je in atelier Dolm onder andere kijken naar getekende en geschilderde hunebedden in verschillende stijlen met uiteenlopende materialen. Ontdek de oeroude magie in zijn eigentijdse kunst. 

In Galerie Agnes Raben is een solo-expositie te zien met draadsculpturen en sieraden van beeldend kunstenaar Karin Kortenhorst. Zij maakt sieraden, objecten en sculpturen van verschillende soorten metaaldraad, zoals zilver-, aluminium-, ijzer-, messing-, koper- en alpacadraad. Begrippen als ruimte en grens inspireren de kunstenaar en spelen in haar werk een belangrijke rol: zonder omkadering blijft ruimte immers onwezenlijk. De magie van de sculpturen van Karin Kortenhorst laat zich moeilijk in woorden vangen. Het gaat om de beleving die de nabijheid van de kijker vergt om de schoonheid en betekenis ervan te kunnen ervaren.

In ‘Atelier Kunst van de Kleur’ van Aaf Renkema is het schilderij een eindproduct van een proces dat zich afspeelt tussen haar en de kleurenwereld. Bij de kijker ontstaat er iets geheel nieuws. De kijker vormt het beeld tot een eigen beeld. In de schilderijen van Aaf is het mogelijk om dat in alle vrijheid te beleven

In het woonhuis van Meta van Arkel kunt u genieten van haar foto’s met het thema ‘De Schoonheid van het Verval’. 

St. De Ezelstal heeft als missie het beheren en presenteren van haar collectie, bestaande uit werk van kunstenaars uit de 20ste eeuw uit de stroming Abstract Expressionisme, voor toekomstige generaties. Op dit moment bestaat de collectie uit werk van drie beeldend kunstenaars: kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan en beeldend kunstenaar Gradus Verhaaf. Nu is er in de expositieruimte (een van oorsprong oude ezelstal) een imponerende groepsexpositie van deze drie kunstenaars en uiteraard is hier ook de prachtige recent verschenen biografie van Gradus Verhaaf.

Atelier en galerie Louky Scheltema is in een voormalige school in het buitengebied van Vorden. Ze maakt abstracte en figuratieve objecten in glas, brons en vilt en schilderijen in acryl op canvas of policarbonaat. Rode draad is haar verwondering over de natuur en hoe de natuur zich plooit naar menselijk ingrijpen. Ook houdt zij workshops glasfusion. Koffie, thee en een stuk taart staan klaar, parkeren aan het eind van de eigen weg. 

Blikvangers In Beeld
In deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, drie plekken waar KunstZondagVorden extra aandacht op wil vestigen. 

Het atelier van schilder Riet Rexwinkel ligt in de historische tuin van Het Wilmerink (1442). Een oud landschap en voor haar een grote inspiratiebron aan kleur, vorm, hoogte en diepte, hetgeen ook terugkomt in haar schilderijen. Haar werken ontstaan intuïtief maar ook herinneringen kunnen een uitgangspunt zijn. Beleef de schilderijen én de inspiratiebron van de kunstenaar. Welkom op deze bijzondere plek.

Atelier Marlies Meenks (KZV-gastkunstenaar). In haar atelier in buurtschap Medler zijn bijzonder vormgegeven hoeden te zien, verrassende papieren boekobjecten en illustraties van haar boek LichaamsFluisteraar. Eenvoud, eigenheid en verschillende technieken. 

Houtkunst werkplaats Godfried Kleinsmann (KZV-gastkunstenaar). Als houtkunstenaar maakt hij enerzijds beelden die de fantasie van de kijker prikkelen en anderzijds beelden die herkenbaar zijn. De natuur is zijn inspiratiebron maar ook het ongeziene!

St.KunstInVorden
KunstZondagVorden is een van de projecten van de Stichting KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Kunst in de openbare ruimte maakt kunst voor iedereen bereikbaar en zorgt dat je er spontaan mee in aanraking komt. Kunst is essentieel voor zowel de ontwikkeling van het individu als voor de samenleving als geheel. 

Daarom maakt voorzitter Willemijn Colenbrander belangstellenden graag attent op de kunst in de openbare ruimte van Vorden, zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard in Vorden centrum voor de Dorpskerk; de Zaaddoos bij station Vorden, het kleurrijke glasobject ‘Rondom’ op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde, de Bilders Folly bij het Komvonderbruggetje en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort. Wandel door Vorden waar natuur, cultureel erfgoed en hedendaagse kunst samen komen. Meer informatie op de site van de gemeente Bronckhorst Kunstwacht Bronckhorst. 

Laat je meenemen in de werelden van kunst uit verleden en heden en beleef tijdens KunstZondagVorden waardevolle kijkervaringen!


bronckhorst.kunstwacht.nl 

www.kunstinvorden.nl

Hoed, gemaakt door Marlies Meenks. Eigen foto
Werk van Jan Homan. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord