Sinds drie jaar is natuurfotografie de grootste passie van Gerdy Dimmendaal. Foto: Jan Hendriksen.

Sinds drie jaar is natuurfotografie de grootste passie van Gerdy Dimmendaal. Foto: Jan Hendriksen.

Gerdy Dimmendaal jongste natuurfotograaf in Dorpskerk

Cultuur

Twee foto’s van 23-jarige Vordense in expositie van GNF

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Ze is het jongste actieve lid van de Gelderse Natuurfotografieclub (GNF): de 23-jarige Gerdy Dimmendaal uit Vorden. Sinds drie jaar is natuurfotografie haar grootste passie. Daarvoor trekt ze regelmatig in alle vroegte de natuur in. In de directe omgeving van Landgoed ‘t Hackfort is ze vaak met haar camera te vinden, maar ook het gebied van de Oostvaardersplassen in Flevoland is een van haar vele favoriete fotolocaties. 

Twee van Gerdy’s prachtige natuurfoto’s zijn van maandag 5 tot en met zaterdag 17 september te bewonderen in de Vordense Dorpskerk. Daar vindt voor het tweede achtereenvolgend jaar een foto-expositie van de Gelderse Natuurfotografie plaats. In de Dorpskerk laat een een dertigtal leden van GNF ruim zestig geselecteerde foto’s zien. Op de twee foto’s van Gerdy staan een ree en een vos. “Ik mocht in totaal vijf foto’s voor de expositie inzenden. Een commissie binnen de fotografieclub heeft deze twee foto’s uitgezocht voor de expositie. En daar kan ik mij in vinden.” 

Camera
Drie jaar geleden had Gerdy een wat moeilijke periode in haar leven. “In die periode heb ik een eenvoudige camera gekocht en ben ik in aanraking gekomen met de (natuur)fotografie, Dat gaf mij rust. Ik ben over de natuur gaan lezen en heb me daarin verdiept. Daarnaast ben ik online een aantal fotografiecursussen gaan volgen. Ik wilde me bij een fotoclub melden en toen bleek er een natuurfotoclub vanuit Vorden te opereren. Dat wist ik niet”, vertelt de Vordense die dagelijks in de zorg werkzaam is.
En zo kon het gebeuren dat Dimmendaal sinds vorig jaar maandelijks ervaringen uitwisselt met clubgenoten tijdens de informele clubavonden bij De Lindesche Molen. “Dat zijn leerzame bijeenkomsten waarbij we de interesse voor de natuur, de fotografie en de vaardigheden op het gebied van natuurfotografie met elkaar delen om zo de kwaliteit en diversiteit van natuurfoto’s te verhogen. Niet competitie maar inspiratie is daarbij de leidraad.” Daarnaast zijn er geregeld presentaties van de leden of van gastsprekers over diverse natuurgerelateerde onderwerpen. Gerdy: “Ook de technieken van het fotograferen en de fotobewerking komen regelmatig aan bod.”
Het is voor het eerst dat Gerdy Dimmendaal met haar natuurfoto’s naar buiten treedt. Hoewel? Eind vorig jaar stelde ze een verjaardagskalender voor 2022 samen waarop twaalf van haar natuurfoto’s te zien zijn. Veelal vogels. Een van haar favoriete vogels is het ijsvogeltje. Dat heeft ze dan ook al veelvuldig vastgelegd op camera en is ook op haar visitekaartje afgedrukt.

Hoog niveau
De ruim dertig leden van de Gelderse Natuurfotografie die uit Vorden en verre omgeving afkomstig zijn hebben één gemeenschappelijke passie. Ze zijn stuk voor stuk enthousiaste amateurnatuurfotografen die grote en kleine schatten die de natuur in Gelderland en daarbuiten te bieden heeft, vastleggen op de gevoelige plaat. Het niveau van de ingezonden foto’s voor de expositie lag ook dit jaar weer bijzonder hoog en de commissie heeft veel moeite gehad de beste werken uit te kiezen om toch iedere inzender van de club een plek te geven.
“Dit heeft naar ons idee geresulteerd in een expositie met breed gevarieerde onderwerpen uit de natuur. Landschappen, zangvogels, roofvogels en zeevogels, vlinders en andere insecten, bloemen tot en met weerfenomenen en zoogdieren, werkelijk alles is aan bod gekomen in deze expositie. Men kan zich laten inspireren en betoveren door een gevarieerd aanbod van natuurfoto’s van landschap tot macrofotografie”, aldus bestuurslid Joop van Druten van de Gelderse Natuurfotografie. De geselecteerde werken zijn afgedrukt op groot formaat en tentoongesteld met een korte omschrijving en de naam van de fotograaf erbij.

Openingstijden
Tijdens de expositie van maandag 5 tot en met zaterdag 17 september is elke dag in de Dorpskerk een lid van de Gelderse Natuurfotografie aanwezig om vragen te beantwoorden en iets over de foto’s of de fotograaf te vertellen. Bezoekers kunnen dus altijd terecht met vragen over de vereniging en de mogelijkheden voor het bijwonen van een bijeenkomst of lid te worden. De expositie is gratis te bezichtigen. Openingstijden; dagelijks van 11.00 tot 16.45 uur. Op zondag 11 september is de expositie pas vanaf 12.30 uur open.

Een van de twee geselecteerde foto’s van Gerdy Dimmendaal: een ree die recht in de lens van haar fotocamera kijkt. Foto: Gerdy Dommendaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant