Radio Kootwijk kan gerust een bijzonder bouwwerk worden genoemd. Foto: Jaap de Bruin

Radio Kootwijk kan gerust een bijzonder bouwwerk worden genoemd. Foto: Jaap de Bruin

Lezing over industrieel erfgoed in Nederland

Cultuur

RUURLO - De bekende kunsthistorica Maria Driessen komt op vrijdag 19 april naar Ruurlo om een lezing te geven in de theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5. De lezing begint om 20.00 uur. Driessen maakt met de aanwezigen een toer door Nederland op zoek naar de diversiteit van het industrieel erfgoed, waarbij Maria  als reisleidster. Ze zal met veel enthousiasme haar kennis overdragen en ons laten genieten van de kunstschatten en de bijzondere bouwwerken die nog steeds te bewonderen zijn.

De Van Nellefabriek in Rotterdam, het stoomgemaal Cruquius, mijnschachten in Zuid-Limburg en de pakhuizen in Amsterdam. Maar ook bruggen, sluizen, molens, boortorens en dergelijke kunnen onder de noemer van industrieel erfgoed vallen. Denk ook aan het Dru-complex te Ulft en Radio Kootwijk.

Particulieren gaven vaak aan dat voormalige industriële gebouwen en objecten voor verloedering en afbraak beschermd moesten worden en behouden moesten blijven. Vooral omdat deze gebouwen een beeld geven uit vervlogen tijden met andere bouwtechnieken en andere invalshoeken.

Iconen
Deze gebouwen en vele andere zijn inmiddels iconen van de veelzijdige industrialisatie van Nederland. Door het hele land staan bouwwerken die herinneren aan de glorie van het industriële tijdperk. De variatie in ontwerp is verrassend evenals de toepassing van materialen.

De functionaliteit weerhield de ontwerpers er niet van een karakteristiek gebouw neer te zetten waardoor een plaats duidelijk gemarkeerd werd.

Inmiddels zijn de meeste gebouwen hun oorspronkelijk functie kwijt en zijn ze getransformeerd tot industrieel erfgoed. In nogal wat gevallen hebben ze een andere bestemming gekregen. Er zijn in Nederland diverse stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor het behoud van industrieel erfgoed.

Kunsthistorica Maria Driessen volgde een universitaire studie geschiedenis en maatschappijleer en gaf vervolgens jaren les in het volwassenenonderwijs en in het beroepsonderwijs. Daarna volgde een studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar bachelor sloot zij af met een scriptie over Joseph Beuys. Een bevlogen persoonlijke, enthousiaste presentatie is kenmerkend voor haar.

Toegangskaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website van de Ruurlose kunstkring. Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.


www.kunstkringruurlo.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant