De open dag bij Schaapkudde De Belhamel was drukbezocht. Foto: Damon Teerink

De open dag bij Schaapkudde De Belhamel was drukbezocht. Foto: Damon Teerink

Lammetjesdag bij Schaapskudde de Belhamel drukbezocht

Cultuur

VORDEN/WARNSVELD - Schaapskudde de Belhamel gelegen bij het Grote Veld in Vorden trok op zaterdag 23 maart veel bekijks. In samenwerking met Natuurmonumenten was een open dag georganiseerd, waardoor iedereen een kijkje kon nemen bij Schaapskooi De Graafsekamp. Zo waren er leuke activiteiten voor de kinderen, lokale ondernemers met stands en niet te vergeten de schapen en lammetjes zelf. Er werd een leuk feestje van gemaakt voor zowel jong als oud.

Door Damon Teerink

Rond de klok van 10.00 uur openden de deuren van de stamplaats van kudde De Belhamel. Een voor een druppelden de bezoekers binnen om te genieten van talloze activiteiten in en rondom de schaapskooi. En met een heerlijk zonnetje was het goed toeven bij de Schaapskooi. Bij de Graafsekamp kon men genieten van een versnapering. De kinderen vonden het lammetjes aaien prachtig, maar dat gold ook voor de ouders. Er waren diverse stands met accessoires en lekkernijen. Ook was er voor de kids een leuke speurtocht uitgezet in het bosrijke gebied en konden zij van alles ontdekken. Al met al genoeg te zien en te doen tijdens de jaarlijkse Lammetjesdag in het buitengebied van Warnsveld. 

Deze dag werd samen met Natuurmonumenten georganiseerd. OERRR is een initiatief van Natuurmonumenten en stimuleert de jeugd om de natuur te verkennen en te beschermen. Tijdens de Lammetjesdag kwamen de jonge ontdekkers van alles te weten over de schapen en hun leefomgeving. Ook werden er diverse demonstraties geven over het schapendrijven in het nabijgelegen stuk land. Hier werd de kunst van dit bijzondere vak onder de aandacht gebracht en dat trok de aandacht bij velen. Bij schaapskudde De Belhamel werken ze met twee verschillende hondenrassen, iets dat niet mag ontbreken bij dit beroep. Beide hondensoorten hebben zijn eigen specialiteiten als het om schapendrijven gaat, hierdoor worden er twee sterke krachten gebundeld. Daarbij vertelde de schaapsherders van de kudde over hun werkzaamheden en wat er allemaal komt kijken bij het leiden van een kudde. 

Lammerenperiode
De lammerenperiode is belangrijke tijd voor Schaapskudde De Belhamel. Dit zijn drie weken in februari wanneer de lammetjes worden geboren. Er zijn maar liefst 106 lammetjes geboren afgelopen tijd en in totaal telt de kudde nu ongeveer 370 schapen. Het was tijdens de Lammetjesdag een prachtig gezicht om deze jonge lammetjes en schapen bij elkaar te zien. Deze pasgeboren schapen konden worden geaaid, gevoerd en werden door menigeen vertroeteld. Bij Schaapskudde De Belhamel in Warnsveld kan worden teruggekeken op een prachtige dag.

Niet alleen kinderen vonden het lammetjes aaien prachtig. Foto: Damon Teerink
Met een heerlijk zonnetje was het goed toeven bij de Schaapskooi. Foto: Damon Teerink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant