De toneelgroep van Tot Aller Ontspanning, kortweg T.A.O  onder leiding van regisseur Dini Schoolen (l). Foto: Mark Biesterbosch

De toneelgroep van Tot Aller Ontspanning, kortweg T.A.O  onder leiding van regisseur Dini Schoolen (l). Foto: Mark Biesterbosch

TAO klaar om de Wildenborch te laten schateren

Cultuur

Twee uitvoeringen van blijspel in de Kapel

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Ze kijken ernaar uit. Nog ruim twee weken, dan staat de Wildenborchse toneelvereniging Tot Aller Ontspanning, kortweg T.A.O., weer op de planken in Kapel De Wildenborch. Het decor is bijna klaar en alle benodigde attributen zijn verzameld.

Reinier Klein Brinke, Gerda Wezinkhof en Dini Schoolen, die samen het bestuur van de toneelvereniging vormen, geven in de ‘keuken’ van de Kapel een ‘voorbeschouwing’ op de twee toneeluitvoeringen die op donderdagavond 18 en vrijdagavond 19 april in de knusse en gezellige Kapel zullen plaatsvinden. Reinier in de rol van de nieuwe bewoner van verzorgingstehuis Avondrood, Gerda in de rol van Alie, de huishoudelijke hulp van het verzorgingstehuis en Dini als regisseur van het blijspel ‘Opa Apestaartje Punt NL’.

Korte tijd
De spelersgroep onder leiding van Schoolen heeft het blijspel in een relatief korte tijd ingestudeerd. “Daar kiezen we bewust voor. Na de traditionele nieuwjaarsreceptie, van de buurtschap in de Kapel, beginnen we. Eerst oefenen we eenmaal in de week. Maar al snel voeren we de frequentie op naar twee repetities in de week. Zo blijft iedereen scherp. Voordeel is dat we al vanaf het begin op het podium kunnen repeteren. Weliswaar is het decor dan nog niet klaar, maar de toneelspelers kunnen bijvoorbeeld al direct het toneel op- en aflopen”, vertelt Schoolen. De spelersgroep bestaat ditmaal uit tien personen. “We hebben nog steeds een breed inzetbare spelersgroep. Niet dat we de keuze van het toneelstuk vooraf daarop afstemmen, maar we hebben wel een indicatie wie er beschikbaar zijn”, zo maakt Gerda Wezinkhof duidelijk.
Reinier Klein Brinke en Dini Schoolen vormden in het voortraject de ‘leescommissie’. En zij kwamen uiteindelijk met de keuze voor het blijspel ‘Opa Apestaartje Punt NL’, geschreven door Wilma Rensen-Leertouwer. En daar kon de groep zich unaniem in vinden. Dini Schoolen: “We kiezen altijd wel voor toneelstukken waarin humor en actie de boventoon voeren. De types in de stukken moeten natuurlijk ook passen bij de spelers. En daarin zijn we denk ik dit jaar weer geslaagd.”

Weemoed
In het blijspel moet Henk van Wandelen (Reinier Klein Brinke) verhuizen naar een verzorgingstehuis. Zijn kinderen, allen met een eigen karakter, helpen hem bij de verhuizing. Het leeghalen van zijn huisje gaat echter gepaard met weemoed en een traantje. Hij komt terecht in huize Avondrood waar de pittige juffrouw Kudelstaart (Marion van Ditshuizen) als directrice de scepter zwaait. Hier woont ook Bertus Dirx (Appie Klein Brinke) die met zijn hondje Fikkie, als een rode draad zorgt voor grappige intermezzo’s. Een schilderij van Henk speelt een speciale rol in dit bijzondere blijspel in drie bedrijven. De spelersgroep bestaat verder uit Kristie Holsbeeke, Arnold Winkels, Gerda Dekkers, Harrie Dinkelman, Ria Klein Ikkink, Martien Leussink en Gerda Wezinkhof. Souffleur is Gerrit Rossel, de grime wordt verzorgd door Helma Rood en de techniek door Johan Addink.

Kaartverkoop
De uitvoeringen op donderdag 18 en vrijdag 19 april beginnen beide avonden om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open. De entree bedraagt tien euro inclusief een kop koffie/thee en voor kinderen tot en met twaalf jaar drie euro inclusief een glaasje fris. Toegangskaarten kunnen vooraf telefonisch worden gereserveerd op 9, 10 en 11 april tussen 19.00 en 20.00 uur bij Kristie Holsbeeke, tel.: 06-2225 6171. Kaartverkoop ’s avonds aan de zaal alleen zolang de voorraad strekt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant