kunstenares Juul Bögemann is druk bezig met het klaarzetten van haar kunstwerken. Foto: Damon Teerink

kunstenares Juul Bögemann is druk bezig met het klaarzetten van haar kunstwerken. Foto: Damon Teerink 

Damon Teerink

Landscape Art Stories toont kunst in buitengebied van Vorden

Cultuur

VORDEN - Het erf van boerderij ’t Gamel van de familie Tjoonk staat van 14 april tot en met 16 juni in het teken van een heus buitenkunstproject. Kunstenaars Juul Bögemann en Emiel van Straalen zullen er hun beeldende verhalen uitstallen. De excentrieke kunst is voor iedereen te bewonderen. Landscape Art Stories staat hiermee voor de tweede keer in het buitengebied van Vorden. 

Aan de Schimmeldijk 2 en de Schuttestraat zijn de kunstenaars komende week bezig om hun werken op zijn plek te zetten. In totaal zijn er vier kunstwerken verspreid over het stuk land. Voor de Noord-Hollandse Juul Bögemann is Vorden geen onbekend terrein. Juul en Lyke Tjoonk kennen elkaar al lange tijd. “We waren collega’s op een school in Medemblik. Dat is een poos geleden maar de vriendschap is altijd gebleven. Nadat Lyke naar Vorden was verhuisd ben ik haar regelmatig komen opzoeken”.
Voor de tweede maal zal Juul haar kunst promoten in het Vordense landschap. Hier spelen haar handgevormde gebakken schalen een belangrijke rol. “In 2021 heb ik hier ook mijn werk tentoongesteld. Dit idee had ik al vaker geopperd, want hoe leuk is het om je eigen werk in het land te zetten. Het is natuurlijk iets uitdagends en dat maakt het leuk. Zo is het idee in der loop der jaren tot stand gekomen en nu ben ik hier voor de tweede keer.”

Compagnon Emiel van Straalen
Naast Juul brengt ook Emiel van Straaten zijn werk onder de aandacht. Zijn kunst staat bekend om de kinetische stijl, waarbij beweging centraal staat. Iets dat Emiel uitstekend weet te gebruiken. Emiel en Juul kennen elkaar al lang, vertelt Juul. “We zaten bij dezelfde kunstenaarsvereniging en hij woont in een naburig dorp. Emiel heeft veel ervaring met buitenwerk en dat komt hier uiteraard goed van pas. Ook houdt hij zich veel bezig met de natuurlijke vormen in de natuur en werkt hij op dit moment aan hele kleine kunst.”

Hoe de kunst begon
“Op een gegeven moment had ik iets ontwikkeld met keramiek, waarvan ik dacht; dit moet naar buiten. En van het een komt het ander.” De witte platen kenmerken Juuls werk van de afgelopen jaren. “Deze zijn tot stand gekomen door simpelweg te spelen met klei. Ik zie altijd menselijk vormen in objecten, dat vind ik inspirerend en daar ben ik mee verder gegaan. Zodoende ben ik de grote witte platen gaan maken die ik laat overvloeien in de natuur.” Maar ook in stukken grond ziet de kunstenares mogelijkheden voor haar werk. “Soms zijn grondsoorten een aanleiding om iets te maken. Dan pas ik mijn materialen daarop aan en gebruik ik een andere kleisoort.”

Langs de Veengoot aan de Schimmeldijk staat ook een kunstwerk van de kunstenares uit Avenhorn. Dit werk draagt de titel ‘Spanningsveld’. “Aan één kant van de houten palen zie je lucht en aan de andere kant zie je een afbeelding van land met iets lucht. Je wordt tegenwoordig een beetje meegezogen in de tijd. Het land dat onder spanning staat, dat geeft de boog van het kunstwerk weer.”

Voor de liefhebbers is er ruim de tijd om de kunstobjecten bij Han en Lyke Tjoonk te bewonderen. Vanaf 14 april moet alles in gereedheid zijn, zodat iedereen naar de vier werken kan komen kijken. Op enkele momenten zijn de twee kunstenaars persoonlijk aanwezig. Dit zal zijn tijdens de opbouw op 12 tot en met 14 april en op 19 mei, eerste pinksterdag.

Juuls kunstwerk 'Spanningsveld' langs de Veengoot. Foto: Damon Teerink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant