Kop in de Wind, vijftig menshoge zelfportretten, een installatie van de Vordense Antoine Peters staat in het Drentse Echten. Eigen foto
Kop in de Wind, vijftig menshoge zelfportretten, een installatie van de Vordense Antoine Peters staat in het Drentse Echten. Eigen foto

Antoine Peters creëert kunstwerk geïnspireerd op ‘De toekomst van het platteland’

Cultuur

Kop in de Wind bestaat uit vijftig menshoge zelfportretten

VORDEN/ ECHTEN - Voor de Wiede Wold-manifestatie in De Wolden, Drenthe, werd de geboren en getogen Vordenaar Antoine Peters gevraagd om door middel van nieuw werk te reflecteren op het thema ‘De toekomst van het platteland’. Als Achterhoeker voelt Antoine Peters, een modeontwerper en kunstenaar die nu in Amsterdam woont, altijd heimwee naar de bossen, de ruimte, en de no-nonsense-mentaliteit van het oosten des lands. De installatie is te bezoeken tot en met 30 juni.

In zijn jeugd klom hij in bomen, lag met een verrekijker in het weiland en vond ruimte om te dromen. Denkend aan de toekomst van het platteland, ziet Antoine een groeiende verwevenheid tussen mensen onderling, en tussen mens en natuur. Door een creatieve dialoog creëerde Peters voor Wiede Wold in een weiland in Echten een nieuw werk, waar Woldenaren letterlijk onderdeel van zijn geworden. Het zijn tenslotte de bewoners zelf die de toekomst van het platteland bepalen.

“Doormiddel van workshops ben ik met bewoners in gesprek gegaan en heb ik hen een zelfportret laten maken. Voor het vervaardigen van de houten poorten schakelde ik de expertise en vaardigheden van oude bekenden Jan en zijn zoon Gaston van Timmerfabriek Besseling in. En zoals dat werkt in de familie Peters, werd er zonder vragen fanatiek meegedacht door vader Antoon en oom Herman, die samen met zus Rowena ook hielpen bij de opbouw. En zo zit je met je familie, koffie en roze koeken, pauze te houden midden in een weiland in Drenthe. Ik heb er weer mooie herinneringen bij”, zegt Peters met een glimlach.

Geheel passend bij Antoine’s fascinatie voor het lichaam en zijn surrealistische, humoristische vormentaal, bestaat Kop in de Wind uit vijftig menshoge zelfportretten van Woldenaren, gedrukt op textiel en getoond als poorten naar de verbeelding. Het door een poort stappen symboliseert een transitie, staat voor nieuwsgierigheid, en het open staan voor de ander en de wereld die erachter schuilgaat.

Peters: “Dwalend tussen de wuivende levensgrote silhouetten kan de toeschouwer zelf nadenken over de toekomst van het platteland. De wind staat niet voor niets voor levenskracht, en de geboorte van nieuwe ideeën. Met dit werk nodig ik iedereen uit om even te vertragen, en het platteland en haar bewoners vanuit verschillende perspectieven te bekijken.”

Wiede Wold 2024
Tijdens Wiede Wold gaan bewoners van plattelandsgemeente De Wolden samen met ontwerpers, architecten, en theatermakers in op de vraag hoe de toekomst van het platteland er uit ziet. De manifestatie bestaat uit theaterprogramma Atropos in De Afvalkathedraal in Koekankerveld, lokale cultuurmakers van jong en oud die hun werk tonen verspreid door de hele gemeente, en een selectie van zeven nationale ontwerpers die rondom het pittoreske dorp Echten nieuw werk tonen.

Designprogramma
De ontwerpers van het designprogramma van Wiede Wold reflecteren op het thema ‘De toekomst van ons platteland’ en maken de verbeelding van die toekomst tastbaar. De werken zijn verspreid in en rondom het dorp Echten op verrassende binnen- en buitenlocaties en belichten verschillende onderwerpen over de natuur, het land, lokale materialen en productie, duurzaamheid en klimaat, sociale cohesie, jongerencultuur en tradities en gebruiken. De gemeenschappelijke deler van alle werken is het zoeken naar manieren om perspectieven te veranderen en om mensen met verschillende overtuigingen samen te brengen.


www.wiedewold.nl

Instagram.com @antoine______peters

Kop in de Wind, vijftig menshoge zelfportretten, een installatie van de Vordense Antoine Peters staat in het Drentse Echten. Eigen foto
Foto: Antoine Peters
Foto: Antoine Peters
Foto: Antoine Peters

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant