Toldijker Dick te Hennepe (op de trekker, op de rug gezien) en zijn schoonzoon Robert op de bind-maaimachine tijdens de Oogstdagen in Bekveld. Op de achtergrond een demonstratie van het roggemaaien in nóg vroegere tijden, volledig handmatig. Foto: Luuk Stam
Toldijker Dick te Hennepe (op de trekker, op de rug gezien) en zijn schoonzoon Robert op de bind-maaimachine tijdens de Oogstdagen in Bekveld. Op de achtergrond een demonstratie van het roggemaaien in nóg vroegere tijden, volledig handmatig. Foto: Luuk Stam

Het boerenwerk van vroeger spreekt ook nu nog aan

Landbouw

Bezoekers en deelnemers genieten van Oogstdagen in Bekveld

Door Luuk Stam

BEKVELD – Met zijn open rode Mc Cormick-trekker trekt Dick te Hennepe (73) uit Toldijk – zijn voornaam staat op het klompje dat aan rode zakdoek om zijn nek hangt – een maai-bindmachine uit het midden van de vorige eeuw voort. Met elke ronde die hij maakt, verdwijnt er een baantje rogge van het land hierachter de Bekveldse kinderboerderij Feltsigt. “Een prachtig stukje hobby!”, zegt Te Hennepe, als hij even halthoudt. Wanneer de Oogstdagen hier georganiseerd worden, is hij steevast van de partij. “Dit is echt een belevenis van het boerenwerk zoals dat vroeger was.”

Nu is Te Hennepe hier bezig met het oogsten bij wijze van demonstratie, maar de Toldijker kan zich nog goed herinneren dat machines als deze daadwerkelijk in gebruik waren. “Vroeger toen ik nog op school zat, hielp ik vaak een oom met rogge maaien”, vertelt de zeventiger. “Dan waren het net als hier allemaal kleine stukjes in de buurt, ging je van de één naar de ander. Ik zat dan achterop de binder, waar nu mijn schoonzoon zit.”

Wat precies zijn functie is? Schoonzoon Robert (45): “Zitten vooral, haha! Ik moet in de gaten houden of de boel niet vastloopt, dan moet ik het melden, voor de rest weet ik er niet zoveel van.” Schoonvader Te Hennepe weet er alles van. Hij verzorgt een stukje technische uitleg, vertelt over de hendel waarmee een maaibalk te bedienen is en kijkt ondertussen naar de lucht. Er lijkt deze zaterdagmiddag regen aan te komen. “Maar dan stoppen we er gewoon mee”, klinkt het. “Voor morgen moet er ook nog een stukje overblijven.”

Enthousiasme
Later op de middag gooit de regen hier inderdaad wat roet in het eten, dat heeft z’n weerslag op de publieke belangstelling. Die is zondag echter opnieuw groot, de teller loopt op naar 1500 bezoekers over het gehele weekend, tot tevredenheid van organisator Albert Janssen van Feltsigt. Het doel om de agrarische sector onder de aandacht te brengen is bereikt. En de vrijwilligers hebben mooie dagen gehad. “Dat enthousiasme is prachtig om te merken”, zegt Janssen. “Je moet die mensen bijna afremmen, zo leuk vinden ze het. Sommigen bellen ver van tevoren zelf al op. Zo van: het gaat dit jaar toch wel door!?”

Onder de bezoekers dit weekend vooral heel veel kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s. “Je krijgt heel leuke reacties”, zegt Toldijker Gerrit Loman (60), die handmatig met een zeis het rogge staat te maaien. “Kinderen komen vragen van: ‘Waar is dat voor? Waarom doen jullie dat?’ Dan leg je dat uit. Ik heb het zelf ooit hier op de boerderij geleerd. Maar dat dit echt nog op deze manier gebeurde, dat is van voor mijn tijd. En ik ben van 1963. Ik vind het wel heel mooi om dit in ere te houden, te laten zien aan andere mensen.”

Dat gebeurt hier eens in de twee jaar. Waarom niet jaarlijks? “Omdat het gigantisch veel werk is om zoiets te organiseren”, zegt Albert Janssen. “Maar ook om we gewaswisseling moeten hebben, we kunnen niet elk jaar op hetzelfde stuk rogge zaaien. En juist die combinatie van hoe het vroeger ging en hoe het nu gaat, maakt dit zo mooi. Wij hebben hier de mogelijkheid om de burger een totaalbeeld te geven van wat de agrarische sector inhoudt.” 

Net als twee jaar terug maken ook de verkiezingen ‘Miss Boerin’ en ‘Sterkste Boer van Bronckhorst’ weer deel uit van het programma. Die titels gaan dit keer toevalligerwijs allebei naar hetzelfde bedrijf, dat van de maatschap Bouwmeester uit Vorden, een boerderij met melkkoeien, vleeskoeien en pluimvee. Thirza Glastra (23) weet zaterdagmiddag de titel van ‘Miss Boerin’ te bemachtigen. Zij komt van oorsprong uit Hengelo, maar werkt nu samen met haar vriend Roel mee op het bedrijf in Vorden. Haar zwager Bas Bouwmeester (30) – hij runt de pluimveetak binnen het bedrijf – maakt zondag het familiefeestje compleet door de titel van ‘Sterkste Boer’ binnen te slepen.

Een opa en kleinzoon bekijken hoe een oude combine strobalen maakt tijdens de Oogstdagen op kinderboerderij Feltsigt in Bekveld. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant