De stal van Maarten den Herder heeft een ronde vorm zodat er geen hoeken in zitten waar de koeien in vastlopen. Dit is van belang omdat de koeien niet meer onthoornd worden. Foto's: Jan Hendriksen

De stal van Maarten den Herder heeft een ronde vorm zodat er geen hoeken in zitten waar de koeien in vastlopen. Dit is van belang omdat de koeien niet meer onthoornd worden. Foto's: Jan Hendriksen

Volop afwisseling tijdens agrarische fietstocht ‘Fiets de boer op’ Vorden

Landbouw

Verbinding tussen boer en burger versterken

Door Jan Hendriksen

VORDEN – “Met deze fietstocht willen we de verbinding tussen boer en burgers versterken. En daar zijn we vandaag naar onze mening prima in geslaagd. Je merkt dat veel mensen niet goed weten hoe boeren anno 2023 werken en op welke wijze zij bijdragen aan hun voedselvoorziening. Dat willen we op deze manier als lokale boeren laten zien”, zo verklaarde Gerard Harmsen namens de organisatoren. En het moet gezegd worden. De afwisseling van de bedrijven die zaterdag tijdens de Vordense editie van de agrarische fietstocht ‘Fiets de boer op’ bezocht konden worden, waren zeer divers. En ondanks de onbestendige weersomstandigheden kon Landbouw- en Tuinbouw Organisatie (LTO) afdeling West Achterhoek (voormalige afdeling Vorden), Vrouwen van Nu Vorden en Jong Gelre afdeling Vorden/Warnsveld zaterdag toch een kleine vierhonderd belangstellenden verwelkomen.

Als eerste bedrijf tijdens de 26 kilometer lange fietstocht werd De Witte Smid in Warnsveld bezocht. Een bedrijf voor alles omtrent aanhangwagens. Naast de hoofdvestiging in Warnsveld is het bedrijf ook met vestigingen in Arnhem, Hengelo (O), Raalte en Aalten te vinden. Anno 1920 gestart als landbouwsmid is per generatie steeds verder gespecialiseerd. In ruim honderd jaar jaar heeft men zich doorontwikkeld tot de echte specialist op het gebied van transport en aanhangwagens, waardoor De Witte Smid een heus begrip is geworden in heel Nederland. Voor elk transport heeft men een passende aanhangwagen zo was in de indrukwekkende showroom te zien. Naast verkoop van aanhangwagens kan men ook terecht voor het huren van een aanhanger, onderhoud en reparaties, maatwerk en speciaal bouw. En ook kan men zelf aan de slag. De meeste onderdelen en accessoires zijn namelijk af te halen bij één van de vestigingen of te bestellen op uitgebreide webshop.

Ronde vorm
Als tweede bracht men een bezoek aan het biologisch melkveebedrijf van Maarten den Herder aan de Rouwbroekweg in Warnsveld. Het zeventig roodbonte koeien tellende bedrijf is in 2020 begonnen met de omschakeling naar biologisch/natuur inclusief te boeren. Om aan de eisen te kunnen voldoen is er geïnvesteerd in een nieuwe stal: een zo genaamde ‘Roundhouse’. Hierbij liggen de koeien op stro en kunnen vrij rondlopen in de stal. De stal heeft een ronde vorm zodat er geen hoeken in zitten waar de koeien in vastlopen. Dit is van belang omdat de koeien niet meer onthoornd worden. Koeien met horens hebben meer ruimte nodig. Er wordt daarom ook zoveel mogelijk weidegang toegepast. In de zomer zijn alle koeien dag en buiten. Daarom waren zaterdag de koeien niet in de ‘Roundhouse’ te vinden. In de weides wordt uitsluitend gewerkt met kruidenrijk grasland en klavers. Dit om de biodiversiteit te stimuleren. Ook is Maarten den Herder bezig om het kalf na de geboorte langer bij de moeder te houden. De kalveren lopen dan van jongs af aan mee in de kudde. De Jong Gelre leden Caroliene Bonga, Mirjam Arends en Wendy Wentink-Krans deelden bij het bedrijf aan het publiek kaasblokjes uit en probeerden vragen van bezoekers rond de bedrijfsvoering te beantwoorden.

Pannenkoeken
Op het derde bedrijf kon men genieten van de zelfgebakken pannenkoeken van de Vrouwen van Nu. Johanna ten Have had maar liefst 150 eieren, vijftig liter melk en twintig kilo pannenkoekenmeel ingeslagen om de bezoekers van de lekkere pannenkoeken te laten genieten die men onder de kapschuur van het melkveebedrijf van Michiel Wagenvoort kon verorberen. Onder hen de jeugdige deelnemers aan de fietstocht Pascal Havekes, Ties Garritsen, Mayke Harmsen en Taco Hartman. Het bedrijf van Michiel Wagenvoort ligt op een steenworp afstand van kasteel Hackfort en is gepacht van Natuurmonumenten. Het bedrijf is natuur- en milieuvriendelijk en er wordt planetproof melk geproduceerd. Wagenvoort heeft 31 hectare grond regulier pacht en heeft daarnaast 22 hectare kruidenrijk grasland met de nodige beperkingen, zoals niet bemesten, geen onkruidbestrijding en uitgestelde maaidata. Daarnaast is er 13.5 hectare grond in eigendom op vijf kilometer afstand. Het bedrijf heeft 130 melkkoeien en 65 stuks jongvee. In 2013 is er een nieuwe stal tegen de oude stal aangebouwd en is er gekozen om de koeien te melken met robots. De koeien worden geweid, rond een uur of vier gaan ze naar buiten tot half elf ‘s avonds. Het jongvee ouder dan een jaar loopt het hele seizoen buiten. Toch stonden een aantal dieren op stal en konden Jim (8) en Lars (10) Bijenhof uit Hengelo (Gld.) de dieren voeren. Beiden waren samen met hun opa Johan en oma Ineke Bijenhof uit Vorden deze zaterdag op pad.

Samen leven en werken
Vervolgens voerde de fietstocht naar boerderij De Vijfsprong aan de Reeoordweg. De Vijfsprong is een biologisch dynamisch bedrijf met een gesloten kringloop. De melk die de vijftig koeien onder leiding van bedrijfsleider/boer Guus van Imhoff iedere dag produceren wordt op het eigen erf ambachtelijk verwerkt tot kwark, dertien verschillende soorten kaas en romige yoghurt. Stichting Urtica biedt behandeling en zorg aan mensen met een psychiatrische problematiek en aan mensen met een verstandelijke beperking. Het samen leven en werken staat hierbij voorop. Het boeren- buiten leven is hierin de spil, antroposofie de inspiratiebron.

Familiebedrijf
Als laatste werd het bedrijf van Firma Lucassen Boomkwekerij aan de Oude Zutphenseweg bezocht. Lucassen is een innovatieve kwekerij, gespecialiseerd in de teelt van heesters en coniferen in pot. Een ruim assortiment tuinplanten van hoogwaardige kwaliteit is de kracht van het bedrijf. De in Vorden gekweekte planten vinden zich een weg door heel Europa. Een echt familiebedrijf met een gezellig team medewerkers zo was te ervaren.


Voor meer foto’s: www.contact.nl

 In ruim honderd jaar jaar heeft De Witte Smid zich doorontwikkeld tot de echte specialist op het gebied van transport en aanhangwagens.
Jan en Joke Harmsen en Derk Besselink lieten de pannenkoeken goed smaken.
Acht  leden van de Vrouwen van Nu Vorden bakten honderden pannenkoeken.
Jim (8) en Lars (10) Bijenhof uit Hengelo (G) voerden de dieren bij het bedrijf van Michiel Wagenvoort.
Johanna ten Have had maar liefst 150 eieren, vijftig liter melk en twintig kilo pannenkoekenmeel ingeslagen om de bezoekers van de lekkere pannenkoeken te laten genieten
Frima Lucassen is een innovatieve kwekerij, gespecialiseerd in de teelt van heesters en coniferen in pot.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant