Wim en Riek Vreeman werd vorige week gefeliciteerd door burgemeester Marianne Besselink. Foto: PR

Wim en Riek Vreeman werd vorige week gefeliciteerd door burgemeester Marianne Besselink. Foto: PR

Wim en Riek Vreeman zestig jaar getrouwd

Maatschappij

VORDEN - Het was even wennen, maar inmiddels wonen Wim Vreeman en Riek Vreeman-Susebeek al vijf weken met veel plezier in hun appartement aan De Delle op Het Wehmepark. Tot voor kort woonde het diamanten echtpaar bijna vijftig jaar aan de Hendrik van Bramerenstraat in Vorden. Woensdag 22 juni waren de 82-jarige Wim en de 85-jarige Riek zestig jaar getrouwd. Op hun huwelijksdag kwam burgemeester Marianne Besselink het paar ‘s morgens persoonlijk feliciteren namens de gemeente Bronckhorst. ‘s Middags werd het ‘feestje’ voortgezet met hun dochter en schoonzoon en hun twee kleinkinderen, vrienden en kennissen bij De Wildenborcherhof.

Door Jan Hendriksen

Wim en Riek werden beiden geboren in de Lochemse buurtschap Klein Dochteren. Wim ging naar de christelijke Julianaschool in de aangrenzende Vordense buurtschap De Wildenborch en Riek naar de openbare basisschool in Klein Dochteren. De eerste ontmoeting tussen het tweetal vond plaats op de deel van de boerderij aan de Nijkampsweg waar Riek werd geboren. “Wim kwam het kerkblaadje van de Hervormde Gemeente Lochem bij mijn vader en moeder brengen. Hij had direct een oogje op mij. Heb je vanavond wat te doen vroeg hij. Ik zei dat ik ging dansen bij de schouwburg in Lochem. Dan kom ik ook, zei Wim. En zo is het gekomen”, zo vertelt Riek met een grote glimlach.
Het paar trouwde op het Lochemse stadhuis en er werd een bruiloftsfeest bij café Nijhof gegeven waar Riek destijds in de bediening en de keuken werkte. Wim was inmiddels in loondienst gekomen bij de bekende Vordense aannemer Bijenhof. “Na ons trouwen hebben we een aantal jaren naast het bedrijf van Bijenhof aan de Zutphenseweg gewoond. Riek ontving dan als ‘buurvrouw’ de mannen die bij Bijenhof bouwmaterialen kwamen brengen en halen”, zo zegt Wim. Beiden waren dan ook bekende Vordenaren. Wim werkte tot zijn afkeuring meer dan veertig jaar bij Bijenhof.

Schutterskoningin
Samen beleefden ze altijd veel plezier aan allerlei activiteiten in Vorden. Steevast werd er tijdens Koninginnedag door het tweetal aan het vogelschieten deelgenomen. En in 1977 resulteerde dat in een uniek feit. Riek werd als eerste vrouw in Vorden uitgeroepen tot schutterskoningin. En dat resulteerde in een verslag in Contact met de volgende passage: “Nu we leven in de tijd van de emancipatie van de vrouw, moet er in Vorden ook maar eens een schutterskoningin komen op Koninginnedag, zo moet mevrouw H. Vreeman-Susebeek gedacht hebben. Wel, zij kwam, zag en overwon de vogel die zich tegen het welgemikte schot van de Vordense huisvrouw niet ‘staande’ wist te houden. Samen met haar man maakte de koningin ‘s middags een rondtocht door het dorp. Deze rijtoer werd spontaan georganiseerd door de aanspanning In de Reep’n die in de middaguren bewoners van het bejaardencentrum De Wehme in de gelegenheid stelde deze tocht door Vorden mee te maken.” “En daarmee is de cirkel rond”, zo zegt Wim gekscherend. Hij was in Vorden ook bekend als EHBO-man. Vele jaren ‘diende’ Wim als eerste hulp bij tal van activiteiten.

Visser
Ook was en is Wim nog steeds een verwoed visser. Als het kan is hij aanwezig tijdens de 55+ wedstrijden op de donderdag. Ook is hij actief jeugdbegeleider bij de Vordense visvereniging De Snoekbaars. In 1992 was Wim zelfs viskampioen van Oost-Nederland. Riek had als hobby handwerken en het verzamelen van glazen beestjes waarvan er velen terug te vinden zijn in hun net ingerichte appartement. Ze hoopt daar met Wim nog een groot aantal jaren in goede gezondheid te kunnen wonen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant