De nieuwe schutterskoning en -keizer van buurtschap 't Medler: Chris ten Have (l) en Johan Kamperman (r) met zijn vrouw Gerda. Foto: PR

De nieuwe schutterskoning en -keizer van buurtschap 't Medler: Chris ten Have (l) en Johan Kamperman (r) met zijn vrouw Gerda. Foto: PR

Nieuwe locatie Medlerfeest valt goed in de smaak

Maatschappij

Johan Kamperman Keizer en Chris ten Have schutterskoning van ‘t Melder

Door Jan Hendriksen

MEDLER - Buurtschap Medler heeft het goed getroffen met de nieuwe feestlocatie voor het jaarlijkse Medlerfeest dat afgelopen weekeinde werd gevierd. Het terrein van Touwtrekvereniging Vorden aan de Ruurloseweg was de nieuwe uitvalsbasis voor de festiviteiten van Stichting Oranjefeest Medlertol. En dat pakte positief uit. Op de sfeervol en compact ingerichte feestlocatie heerste vrijdag en zaterdag een gezellige gemoedelijke sfeer. Met dank aan de weergoden die het feest goed gezind waren.

Nadat de thuisbasis van het Medlerfeest, café-restaurant ‘t Wapen van ‘t Medler, door omstandigheden helaas haar deuren vorig jaar moest sluiten kreeg de organiserende stichting van het feest het aanbod de activiteiten te verplaatsen naar het terrein van de touwtrekvereniging. “Een typisch voorbeeld van noaberschap zoals wij dat in de Achterhoek nog kennen. Hierdoor krijgen het clubgebouw en het terrein van de touwtrekvereniging nog meer een ‘buurthuisfunctie’ wat de leefbaarheid van een klein gehucht als ‘t Medler enorm bevordert”, zei voorzitter André Knoef van Stichting Oranjefeest Medlertol zaterdagmiddag tijdens de opening. Een speciaal woord van welkom richtte Knoef tot wethouder Wilko Pelgrom (CDA). Voor de kersverse nieuwe wethouder van de gemeente Bronckhorst was de opening van het feest met een welgemikt schot op de vogel bij het keizerschieten zijn eerste officiële handeling als wethouder.

Kinderoptocht
Voordat de opening plaatsvond trok er vanaf de Onsteinseweg onder begeleiding van Harmonie Vorden een kleine maar kleurrijke kinderoptocht naar het feestterrein. In het kader van de 95ste editie werd er zaterdagmiddag door 21 oud schutterskoningen en – koninginnen gestreden om de titel ‘Keizer van ‘t Medler’. Bij elke lustrumviering gaan de oud-schutterskoningen en -koninginnen de strijd met elkaar aan voor deze titel. Het was Medlernaar Johan Kamperman (72) die in de vijfde schietronde na 91 schoten de laatste resten van de houten vogel naar beneden schoot. Kamperman was zowel in 1991 als in 1992 ‘Koning van ‘t Medler’.
Aan het koningschieten zaterdagavond namen 62 schutters deel. Chris ten Have haalde in de derde ronde na 169 schoten de vogel naar beneden. Hij volgde daarmee Paul Zents op die sinds 2019 de langst ‘heersende’ koning van ‘t Medler was omdat de laatste twee jaar het feest in verband met de coronapandemie geen doorgang vond. Samen met Johan en Gerda Kamperman werd Ten Have zaterdagavond gehuldigd in de feesttent. Dat gebeurde tijdens de afsluitende feestavond met medewerking van de Ruurlose band De Sleppers .
Traditioneel vonden zaterdagmiddag de volks- en kinderspelen plaats zoals het doeltrappen, blikschieten, bierpulschuiven en het schieten op een varkensbaan. Voor de kinderen was er een twintig meter lange stormbaan waar zij naar hartenlust op konden spelen, een schminkhoek en het jeugdvogelschieten waarbij Bernd Groot Jebbink tot jeugdprins werd uitgeroepen.

Medler Live
Vrijdagmorgen hadden de leerlingen van basisschool De Kraanvogel uit Kranenburg al een voorschot op het feest genomen met een survival rondom de Brandenborch. De ochtend werd afgesloten met een broodje op het terrein van Touwtrekvereniging Vorden. Vrijdagavond werd voor de dertiende maal Vrienden van Melder Live op de planken gebracht. Hoewel er tijdens de laatste editie van het feest in 2019 nog vijftien acts op het programma stonden bleef het aantal optredens vrijdagavond beperkt tot drie. Daarom werd de avond ook omgedoopt tot ‘Playback en Snackavond’. Want vanaf negen uur stond er een snackwagen klaar. Een soort van barbecueavond maar dan net iets anders. De playback werd uiteindelijk gewonnen door Peter Groot Nuelend en Arnold Winkel met het nummer ‘Oh, Waterlooplein’van Johnny & Rijk. Toen het officiële gedeelte van de vrijdagavond was afgelopen, bleek dat er toch veel meer talent in de feesttent aanwezig was, want ‘plaatselijke artiesten’ maakten tot in de kleine uurtjes volop gebruik van het podium.

Weinig verrassingen
Voorzitter André Knoef keek zondag terug op een zeer geslaagde 95ste editie van het Medlerfeest. “Ondanks dat we het feest dit jaar voor het eerst op een nieuwe locatie moesten organiseren zijn we tegen weinig verrassingen aangelopen. We hebben met alle commissieleden een gezellige opbouw-week gehad en twee prachtige dagen. Ook gezien alle positieve reacties van de bezoekers, zowel jong als oud, zal volgend jaar het Medlerfeest zeker weer plaatsvinden bij de TTV!”

Uitslagen
Uitslagen Medlerfeest 2022: Medler Live: 1. Peter Groot Nuelend en Arnold Winkel met het nummer ‘Oh, Waterlooplein’ van Johnny & Rijk. Keizerschieten: Johan Kamperman (Keizer van ’t Medler). Vogelschieten: romp: Chris ten Have (Koning); kop: Henk Gotink; rechtervleugel: Gerard Berends; linkervleugel: Johan Kamperman; staart: Hilde Boersbroek. Jeugd vogelschieten: romp: Bernd Groot Jebbink (Jeugdkoning); kop: Thijmen Groot Jebbink; linkervleugel: Mathieu Hulstijn; rechtervleugel: Mirthe Groot Nuelend; staart: Thijmen Groot Jebbink. Varkensbaan (Varkens schieten): 1. Lianne Hulstijn; 2. Gerrie Enzerink; 3. Herbert Fokkink. Bierpulschuiven: 1. Jan Hendriksen; 2. Herbert Fokkink 3. Gerrit Nijenhuis. Blikschieten (luchtkanon): 1. Gerrie Enzerink; 2. Melissa Weenk; 3. Jan Hendriksen. Doeltrappen: 1. Erwin Weenk; 2. Jan Keurentjes; 3. Herbert Fokkink.

Er heerste een gezellige sfeer op de nieuwe locatie van het Medlerfeest. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant