Buddy to Buddy Bronckhorst informeert de Lions Bronckhorst. Foto: PR
Buddy to Buddy Bronckhorst informeert de Lions Bronckhorst. Foto: PR

Buddy to Buddy Bronckhorst: ‘Gewoon ‘es gezellig kunnen praten van vriend tot vriend’

Maatschappij

BRONCKHORST - Elk jaar kiest Lionsclub Bronckhorst drie goede doelen uit om financieel te ondersteunen. Daarvoor organiseren ze acties zoals de huis-aan-huis tulpenverkoop, en binnenkort het Bronckhorster mosseldiner (waar je heus niet alleen mosselen kunt eten) op 7, 8 en 9 oktober. Wie komt eten, sponsort onder meer Buddy to Buddy Bronckhorst.

Het klinkt mooi: vluchtelingen uit een isolement halen door inwoners aan vluchtelingen te koppelen. Op basis van gelijkwaardigheid, gewoon contact van mens tot mens. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Om dat te laten zien kwamen Buddy to Buddy projectleider Claasje Reijers en haar collega Marjolein Jansen op 14 september naar de Lionsclub, samen met twee ‘buddykoppels’. “Eén op drie statushouders leeft in isolement”, vertelt Claasje. “Door dit één-op-één contact tussen buddy’s stop je het vreemdelingengevoel. Mensen voelen zich in een veilige haven en kunnen praten, van vriend tot vriend. Want op die basis ben je buddy. Vier maanden lang doe je wekelijks iets leuks samen. En af en toe ontmoet je de hele Buddy to Buddy groep. Zo ontstaan veel meer fijne contacten.” Die vier maanden buddy-zijn eindigt met een feestelijk slot. “Daarna maakt de organisatie zich los en besluiten koppels zelf of ze elkaar blijven ontmoeten of niet. En iedereen blijft welkom bij de activiteiten die we organiseren.”

Nederlands is moeilijk
Twee buddykoppels uit de gemeente Bronckhorst vertelden hun verhalen. Nour is een jonge Syrische vrouw en heeft hier een cateringbedrijf opgezet. Ze is heel blij met de vriendschap met Marjolein. Nour: “Het voelt alsof ik er een zus bij heb.” Joke was buddy van Jacqueline uit El Salvador. “Met Jacqueline kan ik Spaans spreken en samen oefenen we Nederlands.” Jacqueline lacht: “Nederlands is moeilijk. Zo snap ik dat je je ouders kunt missen, maar hoe kun je nu de bus missen?” Marjolein: “Ik leer minstens zoveel van haar als andersom. Deze vriendschap heeft m’n leven verrijkt.”

Bijeenkomst 24 september
Op zaterdag 24 september start al de nieuwe matchingsronde. Voor een aantal nieuwkomers zoekt de organisatie nog Nederlandse buddy’s. Iedereen kan zich melden en kijken of het iets voor je is. Je start met een gezamenlijk diner om kennis te maken. Meer info over de organisatie staat op de site van Buddy to Buddy. Uit eten voor het goede doel? Kijk dan op de Lionswebsite.


buddytobuddy.nl/bronckhorst

lionsevenementen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord