Harry Jansen overhandigde vorige week vrijdag burgemeester Marianne Besselink het eerste exemplaar van het Tegelboekje. Foto: PR

Harry Jansen overhandigde vorige week vrijdag burgemeester Marianne Besselink het eerste exemplaar van het Tegelboekje. Foto: PR

Boekje met tegelroutes in Bronckhorst is klaar

Maatschappij

Burgemeester Besselink neemt eerste exemplaar in ontvangst

VORDEN - Vanaf woensdag 26 oktober is het op tal van plaatsen verkrijgbaar: het boekje met tegelroutes in de gemeente Bronckhorst. Het bevat de verschillende wandelroutes en de verbindende fietsroutes, alsmede veel geschiedenisfeiten en niet te vergeten ruim tweehonderd foto’s. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst nam op vrijdag 21 oktober het eerste exemplaar in ontvangst.

Het bestuur van Stichting Tegelroute Bronckhorst heeft lang gewerkt aan de totstandkoming van dit 140 pagina’s tellende boekje. Het kwam tot stand met inbreng van de vijf bestuursleden, maar de meeste credits zijn voor Harold Pelgrom, die de vormgeving voor zijn rekening nam en samen met Anita Kamperman de tekst redigeerde.
Het idee van deze vijf tegelroutes, die in totaal 88 tegels bevatten, ontstond eind 2018 tijdens een wandeling met de burgemeester en nieuwe inwoners van Bronckhorst. Tijdens deze wandeling vroeg Marianne Besselink aan Harry Jansen of een tegelroute niet iets voor Vorden zou zijn? “Dat zou zeker kunnen”, zo sprak Harry, de huidige voorzitter van de stichting. “Maar dan in alle vijf hoofdkernen.”

Hengelo
Hengelo had toen al een tegelroute van twaalf stuks liggen, die destijds door de Oudheidkundige Vereniging De Olde Kaste waren bekostigd. Dit concept werd overgenomen en uitgewerkt. Er werd een begroting gemaakt, die op 60.000 euro uitkwam. Vervolgens begon het aanvragen van de nodige subsidies en het zoeken naar gelijkgezinden die het bewaren van plaatselijke geschiedenis ook hoog in het vaandel hebben staan.
Na vele gesprekken met en adviezen van Johan Godschalk werd een eerste aanvraag ingediend voor het verkrijgen van innovatiesubsidie van de gemeente Bronckhorst. Inmiddels had Harold Pelgrom uit Hummelo zich bereid verklaard om mee te doen. Na een eerste afwijzing werd een vernieuwde aanvraag ingediend. Inmiddels hadden enkele scholen, zorgcentra en de jongerenwerker laten weten het plan te ondersteunen. Een bezoek aan de innovatiecommissie leverde voor twee kernen (Hummelo en Vorden) een mooie startbijdrage op.
Vervolgens ging Harry Jansen op pad. Hij bezocht verschillende adressen alwaar een tegel zou kunnen komen. Het enthousiasme bleek dermate groot dat er veel tegels gesponsord werden. De uitbreiding in Hengelo bleek na gesprekken met verschillende sponsoren ook tot stand te kunnen komen. Vanuit de voormalige gemeenten Zelhem (Fred Wolsink), Steenderen (Bertus Rietberg) en Hengelo (Karel Cornegoor) werd het bestuur aangevuld en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en notaris kon gedaan worden. Ook vanuit de laatstgenoemde kernen kwamen donaties zodat de penningmeester nog altijd tevreden zijn verslag doet.

Positief
Er werd op alle fronten positief gereageerd en de verschillende oudheidkundige verenigingen leverden bijdragen. Als fanatiek verzamelaars van historie konden de bestuursleden putten uit hun persoonlijke en andere archieven met de daarbij benodigde documenten. Het zoeken naar foto’s van voldoende pixels was geen gemakkelijke klus. Gelukkig is het met computerprogramma’s mogelijk mindere foto’s op te knappen zodat ze goed genoeg zijn om op een tegel van 500 x 500 mm. te laseren. Dat laatste is een techniek die de Zutphense Steenhouwer Koninklijke Hesselink zich eigen heeft gemaakt.
Belangstelling is er al volop. Zo zal op 11 november de ‘mantelzorgverwendag’ in Hummelo de tegelroute ervaren en legt de voorzitter van de stichting op 17 november, tijdens een bijeenkomst van Vordens Ondernemers Café bij Hotel Bakker in Vorden, het ontstaan en vervolg van de tegelroute uit. Ook kunnen belangstellenden een verzoek indienen om onder begeleiding van een der bestuursleden de tegelroute te ervaren.

Verkrijgbaar
Het handzame boekje past in de jaszak of rugzak. Het kost 5 euro en is vanaf woensdag 26 oktober verkrijgbaar in Vorden bij de Bruna en Van Sinckel, in Hengelo bij het BP-tankstation, TIP winkel Schop Melange en Oudheidkundige Vereniging De Olde Kaste, in Hummelo bij de Spar en Huys 1810, in Zelhem bij TheRead Shop, Museum Smedekinck en het Toeristisch Informatie Punt (TIP). in Steenderen bij Geschenkenhuis Beuseker, Coop supermarkt Aalderink, Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink, Chocolaterie Magdalena in Bronkhorst en bij de Historische Vereniging.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord