Terugblikken op en vooruitkijken naar de gemeente Bronckhorst met burgemeester Marianne Besselink en speaker Frans Miggelbrink. Liesbeth Spaansen

Terugblikken op en vooruitkijken naar de gemeente Bronckhorst met burgemeester Marianne Besselink en speaker Frans Miggelbrink. Liesbeth Spaansen

‘Samen leven, vieren, wonen en werken in Bronckhorst’

Maatschappij

BRONCKHORST/HENGELO - De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst kon na twee coronajaren op woensdagavond 11 januari weer als vanouds gehouden worden in het gemeentehuis in Hengelo. Een groot aantal inwoners van de gemeente kwam naar Hengelo om het college de hand te schudden. Speaker Frans Miggelbrink praatte de avond aan elkaar en ging met burgemeester Marianne Besselink in gesprek over de gemeente Bronckhorst in 2022, waarna zij uitkeken naar 2023. Wethouder Evert Blaauw zette de vrijwilliger van het jaar 2022 Wim Gudde uit Vorden in het zonnetje en de sporthelden konden op het podium komen voor hun huldiging.

Door Liesbeth Spaansen

De jaren 2021 en 2022 waren met de geldende coronamaatregelen niet heel goed begonnen, was de conclusie. Twee keer werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst online gehouden. Daarom was burgemeester Besselink blij dat zij in 2023 de inwoners weer zou gaan ontmoeten, al vertelde ze dat ook dit jaar toch geen goed begin kende, denkend aan het overlijden van de wijkagent van Hengelo.

Voor het aankomende jaar staan veel vraagstukken op de agenda, zoals zorg en wonen. “Het is wel veel wat er gebeurt”, laat de burgemeester weten. “Maar laten we elkaar blijven opzoeken, met elkaar blijven werken en goed in gesprek blijven.”

Er staat grote druk op de woningmarkt. “Niet alleen in Bronckhorst, maar in heel Nederland. Er moeten in onze gemeente 1700 tot 2000 extra woningen komen.” In de gemeente worden op dit moment 180 Oekraïners opgevangen. Een aantal van hen woont bij particulieren thuis. “Dat we dat doen, vind ik heel bijzonder.”

Ook de energiecrisis wordt benoemd, er staat druk op de portemonnee. “Daar zijn hulpmiddelen voor, maak er gebruik van”, benadrukt Besselink. Ze benoemt met name het ‘Klop bij ons aan’- project.

De nieuwe coalitie is in 2022 begonnen met een nieuw programma. Een plan met veel ambities, maar met de intentie om te investeren in het samen doen. “Samen het gesprek te voeren met respect voor elkaar. Er zijn veel verschillende belangen, natuur, stikstof en energie. Allemaal nodig, maar soms gaan ze botsen. De keuze moet in het algemeen belang zijn. We gaan op elkaar letten, dat iedereen hier goed doorheen komt. Maar we gaan ook stappen maken, ik kijk vooral uit naar het bouwen.”

Wethouder Evert Blaauw nam vervolgens de verkiezing Vrijwilliger van het Jaar en de huldiging van de sporters voor zijn rekening. Kon aan het begin van de avond de hand worden geschud met burgemeester Marianne Besselink, wethouders Evert Blaauw, Emmeke Gosselink, Wilko Pelgrom, Antoon Peppelman en directeur Bart Drewes, aan het eind van het officiële deel van de receptie ging iedereen in een informeel samenzijn met een hapje en drankje met elkaar in gesprek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord