V.l.n.r.: Jinte, Eef, Bennie en Ton op de geschakelde fiets. Foto: Remke Fotografie
V.l.n.r.: Jinte, Eef, Bennie en Ton op de geschakelde fiets. Foto: Remke Fotografie

Dagopvang voor ouderen bij Urtica de Vijfsprong een succes

Maatschappij

‘Het is heerlijk om onder de mensen te zijn’

Door Richard Stegers

VORDEN – De dagopvang voor ouderen bij Urtica de Vijfsprong in Vorden is een succes. Het initiatief voorziet duidelijk in een behoefte. “Het heeft een heel positieve uitwerking op de deelnemers”, zegt één van de begeleiders Tamar de la Rive Box. “Toch is er weinig over bekend. Daar willen we graag verandering in brengen, want we gunnen het meer ouderen.”

Het is dinsdag half elf, tijd voor koffie met een lekker sneetje krentenbrood. Groep De Perenboom telt vandaag vijf deelnemers. Ze kletsen gezellig bij en nemen het verdere verloop van de dag door. De dagopvang voor ouderen ging ruim drie jaar geleden van start. Het is bedoeld voor ouderen met dementie, niet aangeboren hersenletsel en met andere thuissituaties waarbij dagbesteding gewenst is.

Vitaal blijven
“Het contact met de natuur, de biodynamische landbouw en met elkaar doet ze goed. Ook de creatieve activiteiten vallen in de smaak. Ze leven hier op, dat is heel mooi om te zien”, vertelt Tamar de la Rive Box. Zij en Jinte Teekamp zijn de begeleiders van De Perenboom. “De deelnemers zijn lieve, opgewekte en redelijk vitale mensen die nog goed hun zegje kunnen doen. Ze waarderen onze dagopvang, de activiteiten en komen graag deze kant op. Het is helend, ze blijven vitaal en het voorkomt eenzaamheid.”

Actief bezig
Vandaag zijn Bennie, Ton, Tilly, Noud en Eef van de partij. Ze zijn enthousiast over De Perenboom. “Ik vind het heerlijk om onder de mensen te zijn”, glundert Tilly. “Het is een warme plek. Gezelligheid en plezier staan centraal. Je bent ook lekker actief bezig. Schilderen vind ik bijvoorbeeld erg leuk om te doen.” Noud, bijna negentig jaar, is nog fysiek fit. “Het is fijn om te bewegen en via de dagopvang blijf ik in contact met de buitenwereld.” Ton, Bennie en Eef kennen elkaar al langer, zij waren deelnemer van zorgboerderij de Reube in Lochem. Bennie scharrelt regelmatig over het erf, maakt een praatje met andere mensen bij Urtica en houdt van het contact met de dieren. Ton maakt meestal de soep die tijdens de lunch wordt genuttigd en Eef fietst en tekent graag.

Ongedwongen
“Er worden activiteiten gezamenlijk gedaan, maar de deelnemers zijn ook vrij om zelf een invulling te kiezen. Het gaat er heel ongedwongen aan toe”, benadrukt Tamar. Wandelen en fietsen op een geschakelde fiets met ondersteuning zijn twee activiteiten die regelmatig op het programma staan. Op de fiets kan iedereen mee, ook als je fysiek niet alles kan. Meestal wordt er dan koffie meegenomen voor in de pauze ergens in de natuur. Maar er zijn ook andere zinvolle bezigheden zoals groenten oogsten, zingen, bloemen zaaien en luisteren naar mooie verhalen. Het is een greep uit wat er wordt ondernomen. Er zijn ook rustmomenten en er wordt regelmatig wat afgelachen. “Het is een liefdevol clubje met aandacht voor elkaar.”

Aanmelden
Er zijn nog plekken vrij op de dagopvang van De Perenboom bij Urtica De Vijfsprong. Om in aanmerking te komen is een indicatie nodig via de WLZ of WMO of via een persoonsgebonden budget. Maar het is ook mogelijk om de kosten zelf te betalen. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met coördinator zorg, wonen en dagbesteding Sandra Ros via 06 - 235 625 17.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord