Met strenge blik beoordeelt de keurmeester een sierduif. Foto: Sander Grootendorst

Met strenge blik beoordeelt de keurmeester een sierduif. Foto: Sander Grootendorst

Jonge konijnen, cavia’s en duiven stelen de show bij de PKV-keuring

Maatschappij

VORDEN – Als je het erf van Jan Pardijs in het Vordense buitengebied betreedt hoor je mensenstemmen, verder is het stil. Het verschil tussen een kleindierententoonstelling van vier jaar geleden en nu. Konijnen zijn zwijgende types, de cavia’s en sierduiven laten zich ook niet horen. “Het was altijd één groot gekakel”, zegt Herman Bolwiender, secreatris van de Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en omstreken (PKV). “Maar vanwege de vogelgriep mogen we de hoenders niet meenemen.”

Door Sander Grootendorst

“Een drama voor de hobbydierenliefhebberij”, zegt voorzitter Gerrit Lenselink. Maar de sfeer heeft daar deze zaterdag niet onder te lijden. Die is gemoedelijk en toch een beetje gespannen, het is tenslotte een keuring waarvan de uitslag ertoe doet. Er zijn uitsluitend jongdieren te bewonderen, allemaal geboren in 2023. We gaan zometeen kijken naar de keurmeesters in actie, eerst vertellen Lenselink en Bolwiender In de ‘kantine’ van de boerderij over de stand van zaken in de kleindierhouderij. Meer samenwerking tussen de verenigingen is wenselijk, maar fusies komen er niet, anders wordt het allemaal te grootschalig. 

Voor die samenwerking zijn meerdere redenen, niet in de laatste plaats financiële. Het wegvallen van de hoenders slaat een gat in de inkomsten. Het had trouwens een haar (of een veer) gescheeld of de jongdierenshow was afgelast. “Jan heeft ook hoenders op zijn terrein, die moeten strikt gescheiden blijven van de andere dieren. Twee weken geleden kregen we groen licht.”

De beide bestuursleden hebben begrip voor de maatregelen, al tekent Bolwiender aan dat de hobbydierenhouderij een besloten wereld is. “Wij zijn niet de verspreiders van vogelgriep.” 

Er gloort hoop: sinds vorige week mag de pluimveekeurmeester aan huis komen. Zonder regelmatige keuringen wordt het lastig voor de pluimveehouder: “Je wilt als dierenhouder weten hoe dicht je bij de standaard zit. Alleen via een officiële keuring kom je daarachter.” Lenselink (met een Hollander) en Bolwiender (met een witte Nieuwzeelander) hebben beiden één keer het U-keurmerk bemachtigd, het hoogst haalbare.“Dan heb je als volwassen man de tranen in de ogen staan.” 

Vandaag wordt de U overigens niet vergeven, dat gebeurt alleen bij volwassen dieren.

Ook hoopvol is het dat de inentingen tegen vogelgriep onlangs zijn begonnen. “Maar het zal lang duren voor de hobbydieren aan de beurt zijn”, vreest Lenselink.

Nog even concreet over de samenwerking: Die is er al tussen PKV en PEKLO Lochem. Verenigingen uit het gebied Ruurlo, Neede en Eibergen en uit Laren en Brummen kunnen aanhaken. Dan heb je zeven verenigingen bij elkaar. Een moeilijk punt: voldoende bestuursleden vinden en behouden. “Bij de PKV speelt dat gelukkig niet”, zegt Lenselink. “Even afkloppen…”

Ook landelijk zijn de eerste veranderingen met het oog op de toekomst ingezet. “De bonden hebben toestemming gegeven om bij kleindierenshows ook buurtverenigingen uit te nodigen. Dat gaan wij zeker doen.”

Eén grote vereniging is niet de bedoeling. “Dan verlies je je herkenbaarheid. Zo hebben we ook een adviesfunctie voor mensen met kleindieren. De Welkoop in Vorden verwijst iedereen met vragen over konijnen naar mij door.” Als we even later bij de hokken staan, zegt Bolwiender. “Kijk, dat zijn gele Bourgondiërs. Die raden we af als aanschaf voor een kind dat graag een konijn wil. Ze gedragen zich te wild.”

Ervaring
Vordenaar Lenselink houdt al drieënveertig jaar konijnen, Dremptenaar Bolwiender vijfenwtwintig. Met al hun ervaring treden ze ook op als keurmeesters. Vandaag natuurlijk niet, ze doen zelf mee. In één kort interview valt al heel wat te leren over het leven van konijnen. Zoals: “Konijnen hebben het nooit koud. Al vriest het vijftien graden. En ze maken een lekker warm nest. Het enige is dat een jong bij de geboorte soms naast het nest belandt.” Maar daar hebben de mannen voelhorens voor. “Rond de eenendertigste dag – zo lang zijn de vrouwtjes drachtig – word ik ’s nachts toch een paar keer vaker wakker, dan sta ik op en ja hoor, half vier, een konijntje lag ernaast. Dat heb ik in het nest gelegd.”

Op de jongdierenshow zijn ook kinderen afgekomen. Een meisje wijst naar een konijn met bruinrode vacht. “Kijk mama, lief hè?” Konijnen en kinderen zijn een match. Lenselink meldt dat de PKV er sinds kort weer een jeugdlid bij heeft.

Drie keurmeesters meten, wegen en beoordelen de konijnen. De rode Nieuwzeelanders zijn net aan de beurt. Eén fokker heeft cavia’s meegebracht en twee mannen hun sierduiven: naast Pardijs is dat Fabio van Olst, tevens penningmeester van de club. ,,Ik heb vinkduiven, nonduiven en” – komt-ie – “chinese neuskuiftuimelaars.” De keurmeester laat zien waarom die zo heten. “Ze hebben een kuifje aan het begin van hun snavel”, zegt hij, terwijl hij de vogel nauwlettend inspecteert.

Duiven nestelen al in januari, zegt Van Olst. “Maar de mooiste duiven kruipen in het voorjaar uit het ei. Dan hebben ze geen last gehad van de kou.”

Paardenbloemen
Vrij algemeen bekend is dat konijnen graag paardenbloemen lusten. Lenselink en Bolwiender plukken die speciaal voor hun dieren. “Ze herkennen al gauw het geluid van de plastic zak waar de paardebloemblaadjes in zitten”, zegt Lenselink. “Onze konijnen zaten een keer samen met een heleboel andere bij elkaar. Iemand vroeg: welke zijn van jullie? Mijn vrouw kraakte één keer met een plastic zak. Onze konijnen gingen allemaal rechtop staan.”

Met twee handen omhoog doet Lenselink voor hoe dat ging. Een grappig gebaar. Er spreekt veel dierenliefde uit.

Ereprijzen:
Mooiste konijn algemeen: Duitse Hangoor: G.J. Beusekamp, Laren. Mooiste konijn lid PKV/PEKLO: Wener: H.J. Nijenhuis, Barchem. Mooiste cavia: T. Zevenhoeken, Vorden. Mooiste sierduif: F. van Olst, Vorden.
In totaal zijn 128 konijnen, 12 sierduiven en 5 cavia’s gekeurd.

Een rode Nieuwzeelander ondergaat kalmpjes de keuring. Foto: Sander Grootendorst
Het Hollander-konijnenras was zaterdag in de meerderheid. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant