Tegels van de tegelroute in Zelhem zijn schoongemaakt door jongeren uit Zelhem. Foto: Fred Wolsink

Tegels van de tegelroute in Zelhem zijn schoongemaakt door jongeren uit Zelhem. Foto: Fred Wolsink

Tegelroute in Zelhem glimt weer na inspanning van de jeugd

Maatschappij

ZELHEM - De Stichting Tegelroute Bronckhorst en het jongerenwerk tonen aan dat er een structurele samenwerking is ontstaan tussen beide partijen. Enkele jaren geleden heeft de stichting de afspraak gemaakt met jongerenwerker Paul Koopman om in diverse kernen de tegelroute bij te houden in het onderhoud. Het verwijderen van het onkruid naast de tegels en het schoonmaken van de prachtige foto’s van in dit geval Oud Zelhem. De tegelroute in Zelhem bestaat uit 17 tegels.

Kay, Derk, Mees en Daan staken de handen uit de mouwen onder leiding van jongerenwerker Paul Koopman en de nieuwe jongerenwerker Teun te Veluwe. Teun zal vanaf 2024 het huidige jongerenwerk gaan aanvullen en zich vooral gaan richten op de preventie. “Alle sociale aspecten zitten in deze activiteit”, vertelt Paul Koopman. “Het begint met het onderling plannen van een datum en tijd. Zodra de jongeren zelf een tijdstip hebben gepland worden er schoonmaakspullen geregeld. Vervolgens bellen de jongeren bij buurtbewoners aan met de vraag of zij hun lege emmer mogen vullen met water. Hier ontstaat er al een leuk gesprek tussen de jeugd en omwonenden.”

Bewoners zijn in eerste instantie verbaasd dat er een groepje jongeren aan de deur staat met een lege emmer. Vervolgens vertellen zij hun plannen en daar ontstaat een mooi gesprek met vooral veel complimenten vanuit de bewoners voor dit initiatief.
“Het is belangrijk dat bewoners zien dat jongeren best wel bereid zijn iets maatschappelijks te doen, hierdoor ontstaat er meer wederzijds begrip waardoor de leefbaarheid verbeterd.”

Lopend worden de tegels schoongemaakt en ook daar ontstaan leuke gesprekken en vooral leuke reacties van mensen die de jongeren bezig zien. De positieve reacties en de gesprekjes die daaruit ontstaan met dorpsgenoten zijn goud waard.

Eind oktober staat er weer een nieuwe schoonmaak gepland. Deze keer zal de tegelroute in Vorden door de jeugd van Vorden onder handen worden genomen.

Tegels van de tegelroute in Zelhem zijn schoongemaakt door jongeren uit Zelhem. Foto: Fred Wolsink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant