Tussen de sportkleding bij Free Wheel. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Tussen de sportkleding bij Free Wheel. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Golf aan complimenten voor Oktoberfest fietstocht

Maatschappij

8 Kastelenrijders en ondernemend Vorden bezorgen deelnemers een topavond

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “Wat een superavond, belevenis en sfeer. Dank jullie wel. Volgend jaar zijn we zeer zeker weer van de partij. Dan zijn we ook verkleed.” De reacties na afloop van de tweede editie van de Oktoberfest Avondrit van de Vordense Rijwiel- en Tour Club (VRTC) de 8 Kastelenrijders waren zaterdagavond stuk voor stuk lovend. Een van de organisatoren, Mariëlle Klein Brinke en voorzitter Henk Nijhof van de Vordense wielerclub werden, toen het gros van de ruim vierhonderd deelnemers de tocht had volbracht, bedolven onder de complimenten.

“Dat geeft ontzettend veel voldoening. Daar doen we het voor. En prachtig ook dat er zoveel kinderen hebben deelgenomen. Dank aan al die ruim dertig bedrijven, ondernemers en particulieren die spontaan medewerking hebben verleend en aan onze bijna zeventig vrijwilligers. Een onwijs mooie opkomst en een leuke avond. Superleuk om weer een bijdrage te hebben mogen leveren aan de organisatie,” lieten Klein Brinke en Nijhof na afloop weten.

Zaterdagavond 18.15 uur. Terwijl op sportpark Europlanit Buiten Sportpark van voetbalvereniging v.v. Vorden  stemmige en toepasselijke Tirolermuziek uit de geluidsboxen klinkt maken de deelnemers zich op voor het vertrek voor een van de twee ritten, vijftien of dertig kilometer. Vordenaren Niek en Tom van Ark in lederhosen en Dagmar van Doesburg in een kleurrijk dirndl-jurkje staan te wachten om zich in de lange rij deelnemers aan te sluiten. Niek en Tom rijden op deze prachtige oktoberavond op fietsen die ooit uit de Vordense EMPO-fabriek kwamen rollen. Niek, die zijn boterham verdient bij de Vordense fietsenzaak Profile Bleumink, is verzamelt ze. Met twee daarvan uit de jaren zestig gaat het tweetal op pad. Niek heeft als ‘bidon’ een grote pul meegenomen. “Dan kunt wie d’r vanavond er nog een ene op drinken”, zegt hij met een grote glimlach.
Intussen doorkruisen de eerste deelnemers de ligweides van zwembad In de Dennen waar het personeel het bad sfeervol heeft verlicht. Daarna wordt koers gezet naar het bedrijfsterrein van Lucassen Boomkwekerij. Daar fietsen de deelnemers door het immense kassencomplex. Attent komt mede-eigenaar Ben Lucassen poolshoogte nemen als we even stilhouden. “Hebben jullie pech”, is zijn vraag. “Nee, de correspondent van Contact wil weten hoe we het vinden”, antwoordt Vordenaar Tonnie Meijer (78), die samen met zijn vrouw Agnes (71) en kleindochter Isa (11) aan de tocht deelneemt.

Braadworst
De avondrit ging vervolgens op bedrijventerrein het Werkveld van deur naar deur. Stuk voor stuk hadden de verschillende ondernemers groots uitgepakt. Zo werden de deelnemers onder meer getrakteerd op braadworst, hoe toepasselijk bij Pierik Zonwering & Veranda. Sommigen ondernemers hadden voor de nodige actie gezorgd zoals eigenaar Johan Addink van Bouwkeur Groep Vorden. Hij had twee heuse springschansen klaargelegd waardoor ook handbiker Vincent Spiegelenberg zich niet liet afschrikken. De ‘Oktoberfest’-stemming bij het personeel van Bouwbedrijf Van Zeeburg, die de deelnemers verwelkomden, was opperbest evenals bij de stamgasten van Café Uenk waar het passen en meten was om langs de bar te komen.

File
Soms ontstonden er korte files zoals bij het voormalige schildersbedrijf van Antoon Peters en bij Grand Bistro de Rotonde waar de deelnemers op een lekkernij werden getrakteerd. In die rij stond onder meer de Vordense familie Van Helden. Opa Adriaan deed samen met zijn zoon Paul en kleinkinderen Sara, Mats en Alexander mee. Paul had wat haast, want als rugbyliefhebber wilde hij de WK-finale tussen Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland eigenlijk niet missen. Trots vertelde Ilse van Kool tijdens het wachten bij De Rotonde dat ze net over het terras van Het Meestershuis was gefietst waar ze ‘s middags nog had gewerkt. Samen met Diane Wesselink doorkruiste Ilse de garage van Auto-, Rijwiel-, en Taxi Klein Brinke, waar onder meer bandenplaksetjes werden uitgedeeld, en fietsten ze door hun eigen straat De Voornekamp die feestelijk met waxinelichtjes was verlicht.

Versierd
Opvallend waren de vier Vordense elfjarige vriendinnetjes die met hun versierde en verlichte fietsen deelnamen. Philein van der Most, Jet Visschers, Saar van der Lee en Jinte van Olst reden tot hun verrassing over het sfeervol verlichte schoolplein van hun school De Hoge Voorde die in de route was opgenomen. Ook de Hackforter molen was zoals gewoonlijk sfeervol verlicht. Maar zaterdagavond was de molen ook versierd met tientallen wielershirts van verzamelaar Peter Nijenhuis. Voor live muziek had Bloemsierkunst Halfman gezorgd waar de harmonicaspelers van De Möllenspöllers vertier brachten. Deelnemers aan de lange tocht van dertig kilometer brachten naast de kern van Vorden ook een bezoek aan onder meer de campings van De Grasplas, ‘t Meulenbrugge, Hoeve Kroep An, De Prinsenhoeve en Recreatiepark de Reehorst.

Voldaan
Moe maar voldaan fietsten als twee van de laatste deelnemers vanaf Meeks Meubelen Doris Zuurveld (8) en Emy Eckhardt (8) samen met hun moeders Suzanne Koers en Diana Faber de laatste kilometers richting het eindpunt: Europlanit Buiten Sportpark. “Het was prachtig en af en toe in het donker best wel spannend”, zo lieten Doris en Emy weten. “Wat zullen ze vannacht slapen van alle indrukken’, zo verwachtten hun moeders terwijl ze beiden van een welverdiende zelf meegebrachte alcoholische versnapering genoten.

Prijzen
Dit jaar had VRTC de 8 Kastelenrijders drie prijzen beschikbaar gesteld voor ondernemers/bedrijven die hun bedrijven/winkels het meest sfeervol hadden ingericht voor de Oktoberfest Avondrit. “Maar eigenlijk was het een onmogelijke opgave om zo’n top drie te maken aangezien elke ondernemer zijn best had gedaan om er voor de deelnemers een topavond van te maken”, zo liet Mariëlle Klein Brinke na afloop weten. Zonder andere ondernemers tekort te doen waren de drie winnaars: 1. Bloemsierkunst Halfman; 2. Profile Bleumink Tweewielers; 3. Discus Kluvers.
Meer foto’s op de website.


www.achterhoekfoto.nl

De passage door Kringloopwinkel De Werf. Foto's: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.
De passage door de Hackforter molen.
Jong en oud nam deel een de Oktoberfest Avondrit.
Door de kassen van Lucassen Boomkwekerij.
Discus Kluvers had een parcours met strobalen uitgezet.
Er werden onderweg volop versnaperingen aangeboden door verschillende ondernemers/bedrijven.
Mede-organisator Mariëlle Klein Brinke (l).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord