Wim Jansen bij de Polbeek in Zutphen, waar hij sinds mei vorig jaar woont. Eigen foto
Wim Jansen bij de Polbeek in Zutphen, waar hij sinds mei vorig jaar woont. Eigen foto

De droom van Wim Jansen: het mooie oude Vorden als maquette

Maatschappij

VORDEN/ZUTPHEN – Een Vordenaar in Zutphen. Flink wat mensen hebben waarschijnlijk al een vermoeden wie er met deze omschrijving wordt bedoeld, zeker in zijn geboortedorp Vorden. Kort na zijn huwelijk verhuisde de 25-jarige Wim Jansen naar Lochem (“in Vorden konden we geen huis krijgen”) en een paar jaar later naar Zutphen; daar woont hij sinds 1964. “Maar ik zal altijd een Vordenaar blijven.”

Door Sander Grootendorst

Zijn thuis is sinds mei vorig jaar de Polbeek, woontoren voor ouderen. Vanaf de zesde verdieping heeft Jansen (87) een prachtig uitzicht. In de diepte lijken de huizen van Zutphen-Noord wel Madurodam. “Ik zei meteen ja toen ik deze mogelijkheid kreeg.” Het bureau met zijn computer, “mijn trouwe vriend”, staat pal voor het raam. Hier schrijft hij onder meer zijn bijdragen voor het tijdschrift van historische vereniging Oud Vorden.

De aanleiding voor de ontmoeting is – hoe kan het ook anders – van Vordense aard. Al is Zutphense hulp bij zijn plan zonder meer welkom. Stamboomonderzoek doen, artikelen schrijven, boeken samenstellen (waaronder zijn levensverhaal – “voor de kleinkinderen”), dat gaat Jansen goed af. Net als musiceren: er staat ook een keyboard in zijn woning. “Ik heb dertig jaar dansmuziek gespeeld.” Hij voelt zich nog altijd nauw verbonden met muzikaal Vorden, had een belangrijk aandeel in de totstandkoming van het jubileumboek over Concordia dat vorige week is gepresenteerd.
Het is verleidelijk verder over zijn leven door te praten, over zijn vele interesses. “Met mijn armen over elkaar zitten, dat kan ik niet.” Maar we moeten het over zijn plan hebben. Goed, nog één vraag over zijn schrijfhobby dan. Hoe is die ontstaan? “Ik las dat er een boek zou komen over Vorden in de twintigste eeuw. Daar wilde ik wel aan bijdragen, maar ja, ik had nooit een letter geschreven. ‘Gewoon beginnen’, werd er gezegd. Dat heb ik gedaan. Het was alsof er een bloem openging.”

Sindsdien schrijft Jansen informatief en vaak vermakelijk over van alles wat zich in Vorden heeft afgespeeld. Hij weet er veel van, ook van vóór zijn eigen tijd. Zijn opa was de eigenaar van de voorloper van Hotel Bakker.

Schrijven, zelfs in het plat, Jansen draait er zijn hand niet voor om. Zijn mede-Polbeekbewoners smullen ervan als hij in het Achterhoeks voordraagt uit eigen werk.

Maar… een maquette bouwen is andere koek. Dát is dus dat plan, dat idee waarvan hij graag zou willen dat het werkelijkheid wordt. De gedachte gaat meteen uit naar de indrukwekkende maquette van Zutphen in 1485, gemaakt door Constant Willems. “Ik ken Constant”, zegt Jansen, “heb nog met hem gevolleybald. Hij heeft me ook eens uitgenodigd toen hij met zijn maquette bezig was. Ik ben gaan kijken: echt geweldig!” Wie weet zou Willems nu advies kunnen geven. Jansen denkt aan een maquette van het Vorden van rond 1910-1920. Zeg maar het dorp van honderd jaar geleden. “Vergeleken bij de welvarende stad Zutphen was het maar een dorpje, maar wel met een markante bebouwing, zoals de boerderijen bij de kerk en een aantal prachtige villa’s die jammer genoeg tegen de vlakte zijn gegaan. Je kunt je misschien beter niet op één jaartal richten, maar op een bepaalde periode.”

Nostalgisch
Het was niet het ‘Madurodam’ van zijn uitzicht dat Jansen aan een Vordense maquette deed denken en evenmin het geduldige precisiewerk van Constant WIllems: de bijdragen van achternaamgenoot Harry Jansen op de Facebookaccount ‘Je bent een Vordenaar’ gaven de doorslag. “Een groot aantal volgers van over de hele wereld reageert positief op Harry’s nostalgische vertellingen over ons dorp in vroeger tijden.”

“De oude beelden krijgen veel waardering. Panden als het Boerstoelhuis of het pand van onze vroegere kuiper Hofs aan de Dorpsstraat hebben de slopershamer niet overleefd, om er maar een paar te noemen. En er zijn veel meer van die juweeltjes die in het verleden het loodje hebben gelegd en nu node gemist worden, zoals het Nutsgebouw.”

“Afbeeldingen van al dat moois zijn nog steeds in ruime mate voorhanden in foto’s, ansichtkaarten, tekeningen en schilderijen, bij Harry Jansen en bij Oud Vorden, maar ook bij andere verzamelaars. Ongetwijfeld zullen zij belangeloos scans van de benodigde objecten willen laten maken, zodat we tot een verantwoorde weergave van het oude Vordense centrum kunnen komen. Maar nu praat ik al wel héél ver in de toekomst!”


Oproep
“Allereerst zoeken we mensen die een bijdrage willen leveren aan zo’n bijzonder historisch project. Wie zou het leuk vinden om hierover mee te denken en mee aan de slag te gaan? Solo of in groepsverband, bijna alles is mogelijk, toch?”

In gedachten ziet Jansen het al helemaal voor zich, hij vertelt er heel beeldend over. “Dit zou een project kunnen worden waarvan duizenden mensen kunnen genieten en waarvan vooral ook oudere en ex-Vordenaren zouden zeggen: Het was allemaole vot, maor noe hebbe wielle et toch nog weer terugge, zij het in het klein, as makette!”

Voor wil helpen zijn droom in vervulling te laten gaan, zijn hier de adresgegevens van Wim Jansen:

Van Dorenborchstraat 1 App 611
7203CA Zutphen tel. 0575-526798
Email: w.f.jansen@upcmail.nl         

De Dorpskerk is al eeuwenlang het ijkpunt van Vorden. Maar verder is er in het oude centrum veel markante bebouwing verdwenen. Foto: Sander Grootendorst
Historische foto's en ansichtkaarten laten zien hoe Vorden er vroeger uitzag. Op de plek van het oude postkantoor is tegenwoordig kledingzaak Tuunte gevestigd. Foto archief
Een mogelijke inspirartiebron. De Zutphense Nieuwstad in 1485. Een deel van de door Constant Willems gebouwde maquette. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant