Namens Oud Vorden ondertekenden Rinus Ilbrink en Anja Menkveld (r) de overdracht en namens Harmonie Vorden Theo Groot Nuelend en Lian Berends-Nijenhuis (l). Foto's: Jan Hendriksen

Namens Oud Vorden ondertekenden Rinus Ilbrink en Anja Menkveld (r) de overdracht en namens Harmonie Vorden Theo Groot Nuelend en Lian Berends-Nijenhuis (l). Foto's: Jan Hendriksen

Er zit muziek in Oud Vorden

Maatschappij

Archieven van Concordia en Sursus Corda in Old Vordens Huus

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het bestuur van Harmonie Vorden heeft vorige week woensdagmiddag na de boekpresentatie van ‘Muziekvereniging Concordia 143 jaar Vordense historie’ de archieven van de voormalige Vordense muziekverenigingen Concordia en Sursum Corda overgedragen aan de oudheidkundige vereniging Oud Vorden.

In augustus 2012 fuseerden Concordia en Sursum Corda tot Harmonie Vorden. Een fusie die heel snel gestalte kreeg omdat de neuzen van de muzikanten eigenlijk vanaf het begin van de voorgenomen fusie dezelfde kant opstonden. Volgens voormalig voorzitter Gerrit Nijenhuis van Concordia en Harmonie Vorden wel een hectische periode. “Niet alleen voor de totstandkoming, maar ook de jaren daarna is er veel werk verzet om alle zaken die dubbel waren zoals donateurs, sponsoren en instrumentarium te integreren tot één vereniging.”
“De archieven waren daarbij eigenlijk het minst in beeld. Daar kwam verandering in toen we tijdens de voorbereidingen voor het boek over Concordia beseften dat het een goed idee zou zijn om ze voor het nageslacht te bewaren. Interim voorzitter Theo Groot Nuelend van Harmonie Vorden liet tijdens de overdracht van de archieven weten dat beide voormalige verenigingen een rijke historie hadden en dat beide verenigingen perfect gezamenlijk verder konden met hun eigen geschiedenis onder het motto ‘Samen Sterk’.
“Dit past ook helemaal in deze tijd waarin diverse stromingen samen gaan zoals bijvoorbeeld op kerkelijk gebied en het onderwijs. Wie had dat overigens pak hem beet 25 jaar geleden kunnen bedenken”, aldus Groot Nuelend die de inventarisatielijsten van de archieven van Sursum Corda en Concordia overdroeg aan de voorzitter van de archiefcommissie Rob van Overbeeke van Oud Vorden.  

Prima idee
Tijdens de voorbereidingen voor het boek ‘Muziekvereniging Concordia 143 jaar Vordense historie’ sprak Gerrit Nijenhuis met Oud Vorden voorzitter Frank van Setten. Nijenhuis vroeg Van Setten of het een idee was om de archieven van Concordia en Sursum Corda in bruikleen te geven aan de oudheidkundige vereniging Oud Vorden. Van Setten vond het een prima idee. Ook de leden van Harmonie Vorden stemden in met het idee. Namens Oud Vorden ondertekenden Rinus Ilbrink en Anja Menkveld de overdracht en namens Harmonie Vorden Theo Groot Nuelend en Lian Berends-Nijenhuis.

Doelstelling
Oud Vorden is content met de archieven van de voormalige beide Vordense muziekverenigingen. “Immers een van de doelstellingen van onze vereniging is het bewaren van met name historische zaken in de vorm van tekst en beeld. Daarin past uiteraard ook de overdracht van de archieven van zowel Concordia en Sursum Corda”, zo liet Rinus Ilbrink namens Oud Vorden weten.

Bezichtiging
Een klein deel van het archief van beide verenigingen is in de komende weken op elke dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur tot en met 30 april te bezichtigen in het Old Vorden Huus. Zo’n 35 foto’s en diverse materialen zoals de vaandels en uniformen van beide verenigingen zijn te bewonderen.

Theo Groot Nuelend overhandigde de inventarisatielijsten van de archieven van Sursum Corda en Concordia aan de voorzitter van de archiefcommissie Rob van Overbeeke van Oud Vorden
Zo’n 35 foto’s en diverse materialen zoals de vaandels en uniformen van de voormalige muziekverenigingen zijn te bewonderen in het Old Vorden Huus

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant