Waarnemend burgemeester Marja van der Tas (l) van de gemeente Bronckhorst bedankt alle vrijwilligers voor hun inzet. Foto: Jan Hendriksen

Waarnemend burgemeester Marja van der Tas (l) van de gemeente Bronckhorst bedankt alle vrijwilligers voor hun inzet. Foto: Jan Hendriksen

Vorden is opnieuw een beetje mooier

Maatschappij

Burgemeester bedankt zwervuilrapers voor hun goede werk

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Op de maandagavonden in het ‘wielerseizoen’ doorkruisen de leden van de ‘Dikkebandengroep’ van de Vordense Rijwiel- en Tour Club (VRTC) de 8 Kastelenrijders het buitengebied van Vorden en wijde omgeving met de fiets. Maar zaterdagmorgen deden ze dat te voet: de fietsliefhebbers struinden de bermen van de provinciale Ruurloseweg af  op zoek naar zwerfvuil, vanaf de kern van Kranenburg tot aan de gemeentegrens van Berkelland.

VRTC de 8 Kastelenrijders is één van de verenigingen en groepen die steevast jaarlijks de handen uit de mouwen steken tijdens de Landelijke Opschoondag. Zo ook zaterdagmorgen toen de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden voor de 27ste keer op de vierde zaterdag in maart de schoonmaakactie organiseerde. De algemene conclusie was na afloop dat er jaarlijks steeds minder zwerfvuil wordt ‘geraapt’. Maar voor de ‘Dikkebandengroep’ bestaande uit Riet en Wim Ganzevles en Jo en Bennie Harmsen was dat absoluut niet het geval. “Vooral aan de zijde tegenover het fietspad langs de Ruurloseweg lag ontzettend veel troep: plastic verpakkingen van etenswaar, maar ook legio blikjes en flesjes waarop tegenwoordig statiegeld zit. Onvoorstelbaar dat dat zomaar de natuur wordt ingeworpen”, was de conclusie van het viertal toen ze maar liefst zeven volle zakken in de container op de verzamellocatie van Natuurmonumenten dumpten.
Daar aan de Baakseweg troffen alle verzamelaars, bijna honderd in getal, elkaar na afloop van de opschoonmorgen. Met als jongste van allemaal de 12-jarige Bernd Groot Jebbink. Hij was samen met zijn vader Niels en diverse andere leden van de Wildbeheer Eenheid IJssel Oost buurtschap Linde ingetrokken met een auto en aanhanger. Trots toonde Bernd een jeneverfles die hij in een sloot langs de Zomervreugdweg had gevonden. “En weet je wat we ook gevonden hebben? Een wit laken met daarin poep. Bah, wat was dat vies. Wie gooit dat nu zomaar weg”, zo vroeg Bernd zich hardop af.
Als Liesbeth Berenpas vertelt dat ze op pad is geweest met Ria van Vleuten, al jarenlang één van de drijvende krachten achter de Vordense Opschoondag, om de ‘rommel’ langs onder meer de Horsterkamp en rond De Bleek op te ruimen, arriveren Liesbeth Bakker en Han Eskes van Hotel Bakker met de cateringwagen.

Nog mooier
Traditioneel werd de opschoondag afgesloten met een boerenkoolmaattijd, maar niet voordat eerst een aantal jachthoornblazers de actie afblies en waarnemend burgemeester Marja van der Tas van de gemeente Bronckhorst alle vrijwilligers had bedankt. Van der Tas hielp zelf ook mee: ze struinde samen met onder meer Gosse Terpstra de bermen rondom Kasteel Den Bramel af op zoek naar zwerfvuil. “Jullie hebben met jullie inzet Vorden vandaag nog weer een beetje mooier gemaakt. En Vorden is al zo mooi zo heb ik de korte tijd dat ik hier waarnemend burgemeester ben al ervaren. Maar er zijn nog steeds mensen die denken dat ze hun afval zomaar in de natuur kunnen achterlaten. Lieve zwerfvuilrapers, nogmaals dank voor jullie inzet deze morgen”, aldus Van der Tas. Nadat vervolgens de vier jachthoornblazers de melodieën van de ‘Schoonmaakdag’ en van de ‘Boerenkool met worst’ hadden laten horen deden de vrijwilligers zich tegoed aan het lekkers van Hotel Bakker.

Overbodig
Ria van Vleuten keek met haar werkgroep terug op een succesvolle ochtend. “Het mooiste zou zijn dat deze opschoondag overbodig zou zijn. Doordat er steeds meer ‘stille ruimers’ zijn, meer dan honderd in de gemeente Bronckhorst, rapen we op een dag zoals vandaag wel steeds minder afval. Maar de opschoondag afschaffen, dat doen we absoluut nog niet. Vorig jaar bedroeg de opbrengst toch nog 1120 kilogram. En dat evenaren we dit jaar denk ik misschien wel, als ik zo in de container kijk”, zo is haar slotconclusie.
Voor volgend jaar staat dan ook op zaterdag 22 maart de 28ste editie weer in de agenda.

Jachthoornblazers blzzen de Opschoondag 'af'. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant