Marieke Rossel vindt het leuk om andere mensen mee te laten genieten van haar mooie (woon)omgeving. Foto: PR

Marieke Rossel vindt het leuk om andere mensen mee te laten genieten van haar mooie (woon)omgeving. Foto: PR

Marieke Rossel opent pluktuin ‘De Keet’

Natuur

‘Om andere mensen te laten meegenieten van deze mooie omgeving’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Prachtig verscholen aan de Deldenseweg 15 in buurtschap Delden ligt de pluktuin, die Marieke Rossel enkele weken geleden bij haar woonboerderij De Keetman heeft geopend. Bezoekers kunnen er iedere dag terecht om er te wandelen en te genieten van de mooie bloemen.De tuin is vrij toegankelijk en tegen een kleine vergoeding mogen de bezoekers er een mooi boeketje plukken. En daar wordt al gretig gebruik van gemaakt.

Sinds vijf jaar woont Marieke Rossel (39) met haar gezin op boerderij De Keetman waar vroeger ‘Bertus van De Keet’ woonde. Bij de ruim honderd jaar oude boerderij ligt ook een mooie boomgaard met hoogstam fruitbomen en twee kersenbomen, waaronder een hele oude spek-kersenboom. “Een paar jaar terug ben ik begonnen met (spek)kersen aan de weg te zetten zodat andere mensen er ook van kunnen genieten. Ook hebben wij een mooi plekje met een vijver aan de rand van ons perceel. Daar heb ik een picknickplekje van gemaakt met een paar stoelen en een tafel waar voorbijgangers even lekker kunnen uitrusten”, zo vertelt Marieke als we van de woonboerderij naar de nieuw aangelegde pluktuin lopen.
Een klein gedeelte van het weiland rondom hun woonboerderij waar schapen en pony’s lopen is door Marieke begin dit jaar omgetoverd tot een bloemenpluktuin. “Ik vind het leuk om andere mensen plezier te laten beleven aan onze mooie omgeving. Tegen een kleine vergoeding kunnen ze fruit (appels en peren) uit eigen boomgaard meekrijgen. Dus kunnen de mensen nu bij ons terecht om te genieten van het plekje, het fruit en de bloemen. De pluktuin heb ik ‘De Keet’ genoemd als verwijzing naar boerderij De Keetman waar we met veel plezier wonen.”

Plukadvies
Marieke adviseert bezoekers eerst een rondgang door de tuin te maken om al de bloemen te bekijken voor men een boeket gaat samenstellen. “En pluk geen bloemen die te jong zijn. Pluk bloemen die ‘open’ zijn en gebruik een snoeischaar die in de kar ligt”, vertelt ze enthousiast als we een rondgang door de tuin maken. Keurig heeft ze naambordjes geplaatst bij de bloemen die ze afgelopen voorjaar heeft ingezaaid. Er staan heel veel verschillende soorten: van Spaanse juffers tot korenbloemen, van leeuwenbekjes tot kantbloemen, van duifkruid tot hoge strobloemen en van zonnebloemen tot prachtige zinnia’s.
Marieke geeft de bezoekers nog wat extra tips mee. “Knip de stengel niet te lang af, dan gaan de bloemen langer mee. Zet de bloemen in handwarm water en ververs dat om de dag. En zet de bloemen niet te krap in een vaas. Zo komen ze het best tot hun recht in het plukboeket. Plaats tenslotte de bloemen niet vol in de zon of op de tocht. Dit vermindert de houdbaarheid.”

Trots
Intussen komt een aantal vakantiegangers aanfietsen. Zij gaan zitten bij de picknickplaats om hun meegenomen boterhammen te nuttigen. Aansluitend stappen ze de tuin binnen en plukken een mooi fleurig boeket bij elkaar. “Dit is nu precies wat ik voor ogen had met dit spontane initiatief”, besluit de Deldense vol trots.

Marieke aan het werk tussen haar bloemen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant