De eerste Solaris druiven werden eerder dan gebruikelijk geplukt op Wijngoed Kranenburg. Foto: Richard Stegers

De eerste Solaris druiven werden eerder dan gebruikelijk geplukt op Wijngoed Kranenburg. Foto: Richard Stegers

Wijnboer Henk Takken klaagt niet

Natuur

‘Het belooft een prima jaar te worden’

Door Richard Stegers  

KRANENBURG - Boeren ondervinden veel last van het weer. Het is de afgelopen maanden erg warm geweest en er viel uitzonderlijk weinig regen. De situatie heeft vervelende consequenties voor de oogst. Maar er zijn ook boeren die er juist van profiteren. Want voor wijnboeren zijn de omstandigheden namelijk ideaal. “Het belooft een prima jaar te worden”, reageert Henk Takken van Wijngoed Kranenburg enthousiast.

Geen nachtvorst in het voorjaar, amper regen en volop zon. De weergoden zijn de wijnboeren dit jaar gunstig gezind. Henk Takken (73) klaagt dan ook niet. Hij heeft hoge verwachtingen. “Het ziet er inderdaad heel goed uit, zowel qua kwantiteit als kwaliteit. Alles zit mee. De situatie vertoont veel overeenkomsten met 2018, ook een topjaar.”

Hitte en droogte zorgen voor ideale omstandigheden

Hoe kan het dat juist druiven geen last hebben van de droogte? “De planten hebben sterke wortels die ook diep genoeg kunnen komen. Daardoor hoeven we niet te beregenen.” Hoewel optimisme overheerst wil Takken nog wel een kanttekening plaatsen. “Voor de meeste rassen is de maand september van doorslaggevend belang voor de kwaliteit, dit noemen we de rijpingsfase. Ook dan is mooi weer nodig. De laatste weken zijn bepalend, het blad maakt dan het suiker voor de druif dat later in de wijnkelder wordt omgezet in alcohol.”

Harde regen of hagel kan voor problemen zorgen. “Het gevaar bestaat dat de druiven die dan zachter zijn, barsten en kapot knappen. Ze nemen in dat geval veel vocht op en gaan rotten. Dat is het addertje onder het gras.” De goede omstandigheden zorgen voor een ander bijkomend effect. De Suzuki fruitvlieg laat zich amper zien, de kwelgeest van wijnboeren houdt niet van te hoge temperaturen. “De afgelopen jaren konden we bijvoorbeeld geen Rondo oogsten door de schade van de suzukivlieg. Dat kan deze keer gelukkig wel weer.” De Achterhoekse wijnboer is er maar wat blij mee. “In een goed jaar is de opbrengst twee keer zo groot dan in een slecht jaar, een groot verschil. Zo was 2021 door de natte en koele maanden augustus en september erg matig. Maar je merkt wel dat de zomers gemiddeld warmer worden, dat speelt ons in de kaart.” Dat in tegenstelling tot de wijnboeren in Zuid-Europa. De klimaatverandering maakt het daar te heet. “Zo zoeken wijnboeren in Spanje het steeds verder hogerop, waar het iets koeler is.”

Vroege oogst
Normaal gesproken worden de eerste druiven in de loop van september geoogst. Nu kon er op vrijdag 2 september al met de pluk worden begonnen. Ongeveer tien dagen eerder dan gebruikelijk. Als er te lang zou worden gewacht, rijpen de druiven te lang met als gevolg dat het suikerpercentage te hoog wordt. Er werd gestart met de Solaris, een witte wijnsoort. Eind oktober is de Souvignier Gris als laatste aan de beurt. In totaal gaat het om tien hybride rassen. “We zitten nu in de drukste periode, het plukken. De komende twee maanden moet het gebeuren.” Bij de oogst krijgt de wijnboer altijd hulp van vrijwilligers uit Kranenburg. Iedere ochtend zijn er ongeveer twaalf plukkers actief.

Wijngoed Kranenburg ging achttien jaar geleden van start. Op twee hectare worden tien verschillende druivenrassen geteeld. De 4.500 planten zijn goed voor gemiddeld 5.000 flessen Achterhoekse wijn per jaar. Henk Takken is aangesloten bij de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW). De productie en promotie van de wijnen gebeurt gezamenlijk. Er zijn zes wijnboeren aangesloten bij CVAW. Op twaalf hectare worden jaarlijks 15.000 tot 20.000 flessen wijn, een typisch streekproduct, gemaakt. In heel Nederland zijn 200 wijngaarden met 250 hectare actief. Daarvan zijn er volgens Takken slechts twintig echt commercieel. “Het wordt pas interessant als je er een goedlopende neventak bij hebt. Of het moet grootschalig gebeuren, dan heb je twintig hectare nodig met een machinale pluk.”

Wijngoed Kranenburg beschikt over een proeflokaal en een fraai buitenverblijf. Er worden ook vergaderingen en evenementen gehouden. Kranenburgs Belang vierde er bijvoorbeeld op 21 juni met 65 personen de langste dag. Het werd een gezellige bijeenkomst met wijn, film en een kampvuur. Iedere zaterdagmiddag zijn er op het wijngoed rondleidingen met proeverijen, daarvoor geldt een vrije inloop. Groepen vanaf vijftien personen kunnen ook op andere dagen op afspraak terecht.


wijngoedkranenburg.nl

Henk Takken (links) verwacht een prima oogst. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant