Een dagpauwoog met dichtgeklapte vleugels. Foto Sander Grootendorst

Een dagpauwoog met dichtgeklapte vleugels. Foto Sander Grootendorst

Eerste dagpauwoog meldt zich al in Vorden

Natuur

VORDEN - De eerste dag van het nieuwe jaar verliep nogal nevelig, maar een paar keer kwam de zon toch door. Van een van die gelegenheden profiteerde een dagpauwoog. De vlinder had zich vermoedelijk teruggetrokken in een stapel hakhout en werd wakker uit zijn winterslaap doordat er hout werd verplaatst. 

Door Sander Grootendorst

Het komt geregeld voor dat dagvlinders zoals dagpauwoog en kleine vos in het koude jaargetijde worden verstoord, in een schuurtje, een kelder, of op een zolder, en beginnen rond te fladderen. Naar buiten gaan zou door de lage temperaturen dodelijk zijn, het wordt dan aangeraden de vlinder zo voorzichtig mogelijk op te pakken en weer neer te zetten zodat hij zijn slaap kan voortzetten tot het echt lente is. 

Heb zelf nog niet eerder meegemaakt dat een dagvlinder hartje winter daadwerkelijk buiten rondvloog. Want dat deed dit Vordense exemplaar. Hij dwarrelde wat door een voortuin en streek neer in een klimophaag. Zou hij daar opnieuw zijn rust vinden? Het mag dan lenteachtig aanvoelen, voedsel valt er nog niet te vinden, dat is er pas weer als de bloemen bloeien. Al zijn de eerste sneeuwklokjes, onder meer in Zutphen, al opgekomen.

Een klimop kan in principe genoeg beschutting bieden. Citroenvlinders – ook een soort die zich niet als ei, rups of pop, maar als vlinder door de winter slaat – mogen zich er graag in ophouden. Ze zijn bestand tegen temperaturen ver onder nul. Tevoorschijn komen doen ze meestal pas in maart. Door de klimaatverandering vervroegt de gemiddelde datum overigens wel.
Het dagvlinderrecord van 1 januari in Vorden valt niet meer te verbeteren, een dag eerder ben je als vlinder immers niet de eerste, maar de laatste van het jaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant