Afbeelding
Foto: PR

Hoe ga je duurzaam de weg op?

Partnerbijdrage

We kunnen allerlei dingen doen om te voorkomen dat de aarde sneller opwarmt. Zoals kiezen om klimaatbewust te reizen. Een groot deel van onze CO2-uitstoot wordt namelijk veroorzaakt door ons reisgedrag. Dat vliegen slecht is voor het milieu weet je vast al. Maar je kunt ook dagelijks het verschil maken door te kiezen voor een duurzaam vervoermiddel. Van e-bike tot private lease: hier lees je wat de meest milieuvriendelijke manieren om te reizen zijn.

Optie 1: Elektrische auto

Elektrische auto’s zijn gewild. Met een elektrische wagen rijd je schoner, stiller en een stuk klimaatbewuster dan een auto die op brandstof rijdt. Bovendien kun je gebruikmaken van allerlei subsidieregelingen als je een volledig elektrische auto koopt. Is een elektrische auto je te duur, maar wil je wel rijden op stroom? Kies dan voor private lease. Voor een vast bedrag per maand rij je in een bijna nieuw elektrisch model. En het mooie is: ook als je als particulier een elektrische auto leaset kun je subsidie krijgen.

Optie 2: E-bike of speed pedelec

Als je je van A naar B wil verplaatsen dan is lopen of fietsen met stip de meest milieuvriendelijke optie. Hierbij verbruik je geen stroom en stoot je geen giftige gassen uit. Iets langere afstanden (tussen de 15 en 35 kilometer) kun je prima afleggen met een high speed e-bike of een speed pedelec.

Met zo’n elektrische fiets kun je tot wel 45 kilometer per uur gaan. Ideaal om korte autoritten mee te vervangen dus. E-bikes worden dan ook vooral gebruikt voor woon-werkverkeer en toertochten. Bovendien heb je op een elektrische fiets altijd wind mee vanwege de elektrische trapondersteuning. Elke soort e-bike heeft weer een andere actieradius. Maar als de accu leeg is, dan kun je natuurlijk altijd gewoon op eigen kracht doorfietsen.

Optie 3: E-scooter

Ben je verknocht aan je scooter? Kies dan niet voor een traditionele scooter: dit zijn enorme luchtvervuilers. Bovendien heb je met een gewone scooter een grote kans dat je bij barre temperaturen opstartproblemen krijgt. Met een elektrische scooter heb je die problemen niet. Een e-scooter start namelijk altijd, zelfs als het vriest.

Met een e-scooter rij je maximaal 45 kilometer per uur. Met een volledig geladen accu is de gemiddelde actieradius 40 tot 90 kilometer. Over deze afstand hoef je de accu dus niet op te laden. E-scooters zijn doorgaans duurder dan elektrische fietsen. Maar daar staat tegenover dat je weinig geld kwijt bent aan onderhoud en stroom. Sterker nog: omdat je op stroom rijdt in plaats van brandstof ben je zo’n drie keer goedkoper uit dan met een benzinescooter.

Dit artikel wordt u aangeboden door Univé. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord