Binnendragen kruis Passie 2022. Foto: G. te Vaarwerk
Binnendragen kruis Passie 2022. Foto: G. te Vaarwerk

De Passie 2023 voor heel de Achterhoek

Religie

VORDEN - Het is dit jaar de achtste keer dat de Passie wordt uitgevoerd. Op Goede Vrijdag 7 april 2023 wordt om 15.00 en om 19.00 uur in de Christus Koningkerk in Vorden een eigentijdse versie uitgevoerd door een projectkoor van 100 zangers, een combo en drie solisten. Kaarten 5 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Voorafgaand aan de Passieviering wordt om 14.30 uur een stille tocht gehouden, vertrek vanaf de kerk aan Het Jebbink 8 in Vorden. 

Het thema van de Passie 2023 is ‘Van wanhoop naar hoop’. Het verhaal neemt het publiek mee van Palmzondag tot Pasen, de periode waarin het lijdensverhaal van Jezus zich afspeelt. Met beelden en actuele verhalen volgt men het hedendaagse lijden aan de hand van het Passieverhaal. Liederen van Stef Bos, Danny Vera, Rob de Nijs, de 3jS, Ruth Jacott en andere artiesten, waaronder soliste Ellis Sportel, zullen met hun muzikale boodschap de verhalen extra inhoud geven. 

Medeinitiator en lid van het Passieteam, Margriet te Morsche: “Alweer een jaar geleden, brak de oorlog in Oekraïne uit. Nog altijd beheerst die oorlog het leven van velen. De wanhoop is groot, het lijden is hartverscheurend. Waar vinden mensen hun houvast. Hoe kom je van wanhoop tot hoop, van lijden, sterven tot verrijzen. Het verhaal van Jezus is in de Passie onze leidraad. We gaan met hem onderweg en voelen en leven mee met wat Hij te dragen kreeg. De verhalen moeten verteld blijven worden, het zijn onze levenslessen. Het is een verhaal over keuzes maken, een verhaal waarin de blik op ons eigen leven wordt gericht. Voelen wij ons nog medeverantwoordelijk voor wat er in onze samenleving gebeurt en zien wij de worsteling van vele medemensen om te overleven? We worden uitgedaagd om voor die ander te zorgen. Help elkaar, voel je niet meer dan die ander.”

“De kerk zou te allen tijde hoop moeten bieden aan hen die de wanhoop nabij of soms al voorbij zijn. Paus Franciscus verkondigt dat ook: ‘De kerk is geen niet-gouvernementele organisatie, de kerk is anders. De kerk is ook veldhospitaal, waar men alle mensen opneemt zoals ze zijn, waar de wonden van allen genezen worden. Dit maakt deel uit van de missie van de kerk. Alles hang af van de liefde in het hart van hen die iets doen.’ De vraag aan ons is willen en kunnen we zo richting geven aan ons leven. Wat is onze rol in deze wereld? Bouwen we aan een leefbare wereld of staan we machteloos aan de kant, of zijn we lamgeslagen door zoveel polarisatie?”

Het Passieteam van de parochie HH. Twaalf Apostelen, bestaande uit Wil Matti, Frank Sterenborg en Margriet te Morsche, wil deze hoop en de kracht van het geloof tot uitdrukking brengen in deze passieviering. Eind februari is het projectkoor van 100 zangers uit de hele Achterhoek onder leiding van Frank Sterenborg begonnen met repeteren. Op Goede Vrijdag 7 april zullen zij om 15.00 uur ‘s middags en om 19.00 uur ’s avonds samen met de solisten Ellis Sportel, Johnny Bomers en Herman Riethorst, begeleid door het gelegenheidscombo bestaande uit Eelco Schuil, Erwin Heinen, René Ooijman, Erik Leferink en Hilde Wijlens deze Passie 2023 laten horen aan iedereen die belangstelling heeft. Wij worden uitgedaagd om van wanhoop tot hoop te komen en vertrouwen uit te stralen, zoals verwoord wordt in het slotlied ‘Alles komt goed!’. 

Stille Tocht
Voorafgaand aan de Passieviering 2023 wordt op Goede Vrijdag om 14.30 uur een stille tocht gehouden, waarin een kruis wordt meegedragen, als teken van solidariteit met iedereen die anno 2023 onder andere door honger, ziekte of armoede dagelijks een kruis draagt. In het bijzonder voor de vele slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Een stille tocht voor vrede. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te lopen. Solidariteit is meer dan ooit nodig. Neem gele en blauwe bloemen mee als teken van solidariteit met de slachtoffers in Oekraïne. Na afloop van de tocht kunnen de bloemen op het kerkplein bij het kruis worden gelegd. Iedereen is van harte welkom bij deze stille tocht.

Goede Vrijdag 7 april 2023 om 14.30 uur plein voor de Christus Koningkerk, Het Jebbink 8 in Vorden. Vluchtelingen uit Oekraïne zullen het kruis dragen. Hen ondersteunen en het kruis helpen dragen? Aanmelden kan bij projectkoordepassie@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant