Binnendragen kruis. Foto: G. te Vaarwerk
Binnendragen kruis. Foto: G. te Vaarwerk

Vier Passie uitvoeringen met thema ‘Niemand kan het alleen’

Religie

VORDEN – ‘Het leed van de wereld, onze eigen zorgen, ons eigen grote verdriet, ze kunnen als een verpletterende last op onze schouders drukken. Het kan soms ondragelijk zijn! Maar we hoeven het niet alleen te doen!’ Dit is het thema van de vier Passievieringen, uitgevoerd door een groot koor, solisten en begeleiding, waar eind maart in Lochem, Sint Isidorushoeve en Vorden iedereen van harte welkom is. Voorafgaand aan de middagviering in Vorden wordt 29 maart om 14.30 uur een stille tocht voor vrede gehouden.

Voor de negende keer zijn er eigentijdse uitvoeringen van de Passie. Dit jaar niet alleen in Vorden (29 maart) maar ook in Lochem (24 maart) en Sint Isidorushoeve (27 maart met een ander koor). Het grote projectkoor bestaande uit ruim 100 leden vanuit dertig verschillende plaatsen in de Achterhoek wordt vergezeld door drie solisten, Karin Hukker, Herman Riethorst en Johnny Bomers, ondersteund door het combo, bestaande uit Eelco Schuijl, René Ooijman, Patrick Meutstege, Erik Leferink en Hilde Wijlens, onder leiding van dirigent Frank Sterenborg.

Het verhaal van de kinderen
Het Passieteam bestaande uit Margriet te Morsche, Wil Matti en Frank Sterenborg, willen in deze passieviering vooral de hoop en de kracht van ons geloof tot uitdrukking brengen. In deze passie laten de beelden het verhaal van kinderen zien. Het eerste lied is ‘voor en door’ kinderen. Kinderkoor ‘Sing a Song’ uit Ruurlo heeft een filmpje opgenomen met hun gezongen boodschap voor de wereld. Naast beelden, zijn er actuele verhalen die ons vertellen over het hedendaagse lijden, verhalen die als een leidraad door het Passieverhaal lopen. De liederen van Stef Bos, Rob de Nijs, Guus Meeuwis, Susan en Freek, Duncan Lawrence, Claudia de Breij en andere artiesten zullen deze verhalen extra onderstrepen.

Niemand kan het alleen! 
Een bewust gekozen thema om de noodzaak van verbondenheid en solidariteit te onderstrepen. Hoe blijf je overeind? Juist op die momenten van diepe duisternis! Door de ander te laten voelen dat je er voor elkaar wilt zijn. Daarin schuilt de opstanding uit de dood. Alles lijkt hulpeloos verloren, maar toch zijn er mensen die overeind blijven en geloven dat het anders kan. Mensen die geloven samen bij machte te zijn elkaars lasten te verlichten, het kruis van ons af te gooien. Mensen die de dood niet willen ervaren als het laatste, maar geloven in de verrijzenis.

De oorlogen in onze wereld, de onbeschrijfelijke vernietiging van alles en iedereen, raakt ons en slaat ons uit het lood. Hoeveel lijden kan de mens dragen? De uitzichtloosheid, de onmacht, het ongeloof drukt als een zware last op de samenleving. De angst en de wanhoop is groot, het lijden is meer dan hartverscheurend. Waar vinden mensen nog houvast. Het lijden voelt voor velen als een verpletterend kruis. De beelden van moeders en vaders die hun dode kinderen ten grave dragen raken ons diep, maar ook kinderen die hun ouders, broertjes en zusjes verliezen.

Het Passieverhaal neemt ons weer mee van Palmzondag tot Pasen. Daarin wordt het lijdensverhaal van Jezus voor het voetlicht gebracht. We gaan met hem onderweg en voelen en leven mee met wat Hij te dragen kreeg. Maria zien die Hem blijft steunen, die niet van Hem wil wijken. Deze verhalen zijn onze levenslessen! Ze willen en kunnen richting geven aan ons leven. Mag je je afvragen wat onze rol is in deze wereld? Wordt er gebouwd aan een leefbare wereld, of staat iedereen machteloos aan de kant en zijn lamgeslagen door zoveel polarisatie?

In het slotlied van de Passie 2024 klinkt ‘Het lied van Iedereen’. Uitgedaagd worden om met elkaar de schouders er onder te zetten, verbondenheid en eenheid te zoeken en liefde uit te stralen.
Iedereen is van harte welkom. Volwassen 5 euro (inclusief boekje), kinderen tot twaalf jaar gratis. Een extra gift is altijd welkom.

BEGIN KADER 

De Passievieringen: 
24 maart 2024 (Palmzondag) – St. Joseph kerk (Nieuweweg 18 in Lochem), aanvang 16.00 uur.
27 maart 2024 (woensdag) – St. Isidorus kerk (Sint Isidorushoeve), aanvang 20.00 uur.
29 maart 2024 (Goede Vrijdag) – Christus Koning Kerk (Het Jebbink 8 in Vorden), aanvang 15.00 en 19.00 uur.
29 maart 2024 (Goede Vrijdag) – Stille Tocht voor de Vrede, aanvang 14.30 uur – plein Christus Koning Kerk (Het Jebbink 8 in Vorden).

EIND KADER 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant