Image by Nile from Pixabay

Image by Nile from Pixabay

Waar moet u op letten bij het uitkiezen van een urn?

Partnerbijdrage

Het kiezen van een urn is een diep persoonlijk proces dat gepaard gaat met verschillende overwegingen. Dit artikel is bedoeld om u te begeleiden bij het maken van een keuze die niet alleen eer betoont aan uw overleden dierbare, maar ook past bij uw persoonlijke voorkeuren en de omgeving waar de urn geplaatst zal worden. Bij Assieraden-shop.nl is een groot assortiment urnen te vinden. De volgende aspecten verdienen uw aandacht.

1. De persoonlijkheid of voorkeuren van de overledene

Het selecteren van een urn die de persoonlijkheid of voorkeuren van de overledene weerspiegelt, is een mooie manier om hun nagedachtenis te eren. Dit kan variëren van het kiezen van een urn in hun favoriete kleur, tot een exemplaar dat een hobby of passie symboliseert. Ook de keuze voor een eenvoudige of juist een sierlijke urn kan veel zeggen over de persoon. Het is belangrijk dat u zich bij deze keuze laat leiden door wat u weet over de voorkeuren van uw dierbare.

2. Het formaat van de urn

Het formaat van de urn is een praktische overweging die afhangt van wat u met de asresten van plan bent. Gaat u de as bewaren, uitstrooien of misschien verdelen onder familieleden? De hoeveelheid as die een lichaam na crematie achterlaat, kan variëren, maar een vuistregel is dat een volwassen persoon een urn nodig heeft met een capaciteit van ongeveer 3 liter. Als u van plan bent een deel van de as uit te strooien of te verdelen, kunt u ook kiezen voor kleinere urnen of zogenaamde keepsake urnen. Naast dat het formaat belangrijk is voor de inhoud, is het ook belangrijk voor de plek in huis. Heeft u al een bepaalde plek in gedachte waar u de urn wilt neerzetten, dan moet het daar natuurlijk wel passen. Meet het dus goed van te voren op.

3. Het materiaal van de urn

Het materiaal van de urn is niet alleen van belang voor de uitstraling, maar ook voor de duurzaamheid en de plaatsing ervan. Hieronder worden enkele veelvoorkomende materialen besproken:

Metaal: Metalen urnen, gemaakt van bijvoorbeeld brons, koper of roestvrijstaal, zijn duurzaam en geschikt voor zowel binnen als buiten. Ze zijn echter vaak zwaarder en kunnen in de loop van de tijd verkleuren als ze aan de elementen worden blootgesteld.

Keramiek: Keramische urnen bieden een breed scala aan kleuren en designs. Ze zijn perfect voor binnen gebruik, maar zijn niet zo duurzaam als metalen urnen en kunnen breken bij vallen.

Hout: Houten urnen brengen een warme, natuurlijke uitstraling met zich mee. Ze zijn ideaal voor binnen, maar vereisen soms onderhoud om het hout mooi te houden.

Biologisch afbreekbaar: Voor wie de as wil uitstrooien of een milieuvriendelijke optie prefereert, zijn er biologisch afbreekbare urnen. Deze zijn gemaakt van materialen zoals zout, papier of samengeperste bladeren.

Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van uw persoonlijke voorkeur en de uiteindelijke rustplaats van de urn. Voor buitengebruik is een duurzamer materiaal aan te bevelen, terwijl voor binnen verschillende materialen geschikt kunnen zijn, afhankelijk van het interieur.

Dit artikel wordt u aangeboden door assieraden-shop.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze krant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant