Plona van Hennik (l) en Gerrie Damen druk in de weer voor de Handwerktentoonstelling in Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Plona van Hennik (l) en Gerrie Damen druk in de weer voor de Handwerktentoonstelling in Vorden. Foto: Jan Hendriksen.

'Het is en blijft allemaal handwerk'

VORDEN – Leuk om ideeën op te doen of gewoon om even te genieten van al die mooie creaties. En of het nu om haken, quilten, borduren of breien gaat. Het is en blijft allemaal handwerk. Donderdag 23 maart van 10.00 tot 17.00 uur en vrijdag 24 maart van 10.00 tot 16.00 uur vormt het Kulturhus in Vorden weer het 'kloppende hart' voor de jaarlijkse Handwerkwerktentoonstelling van de Vrouwen van Nu Gelderland.

Door Jan Hendriksen

Prachtige grote quilts, mooi breiwerk, gehaakte beesten en Oekraïens borduurwerk. Maar ook meters grote gehaakte dekens die speciaal bedoeld zijn voor een recordwedstrijd die tijdens een kunstmanifestatie volgend jaar in Leeuwarden in het kader van Culturele hoofdstad van Europa worden gepresenteerd. En een kostuum uit Marken met een door in het verleden gebruikte handwerktechniek (tunnelhaken) is te bewonderen. Kortom: er is weer van alles te zien op het gebied van handwerken.

Vrouwen uit de gehele provincie Gelderland brengen hun dit jaar gemaakte handwerken naar de tentoonstelling in Vorden. Twee vrouwen die al vele jaren actief zijn tijdens deze Handwerktentoonstelling zijn Gerrie Damen-Reesink (76) uit Zutphen en Plona van Hennik-Wageveld (80) uit Warnsveld. Beiden zijn lid van de Warnsveldse afdeling van Vrouwen van Nu. Ze zullen hun grote passie voor handwerken eind deze week in het handwerkcafé demonstreren en graag delen met de bezoekers. Gerrie Damen zal in de foyer van het Kulturhus druk aan het quilten zijn. Plona van Hennik demonstreert haar borduurwerkjes. Gerrie is actief binnen de quiltgroep die de Warnsveldse afdeling rijk is en Plona is actief bij de handwerkcommissie waar zij de handwerkdagen en korte cursussen volgt. Zo hebben Plona en Gerrie voor de tentoonstelling een groot aantal gebreide 'muisjes' en ook kleine schaar etuitjes gemaakt.

Gerrie Damen is met een aantal Warnsveldse leden in de afgelopen weken ook druk in de weer geweest met het haken van enkele grote dekens met een afmeting van maar liefst 2.00 bij 1.40 meter. Bestemd voor een recordpoging die volgend jaar moet plaatsvinden. Maar liefst 280 lapjes van tien bij tien centimeter zijn aan elkaar gehaakt voor één deken. "De Gelderse Vrouwen van Nu zijn evenals diverse andere vrouwenverenigingen opgeroepen om massaal aan deze recordpoging deel te nemen. Uiteindelijk wil men vijf voetbalvelden aan dekens verzamelen die speciaal voor deze kunstmanifestatie worden gemaakt", zo verklaart Gerrie.
Naast de maandelijkse samenkomst bezoekt de Warnsveldse handwerk- en quilt groep regelmatig handwerkbeurzen en volgt men cursussen die de provinciale commissie handwerken en textiele werkvormen van de Vrouwen van Nu in de provincie organiseren. Plona: "Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste technieken. En tevens is er op de tentoonstelling een winkeltje met goedkope tweedehands boeken en handwerkmaterialen en zijn er diverse kramen met nieuwe handwerkbenodigdheden. Verder is er een groot aanbod van tweedehands artikelen, een handwerkcafé en een verloting met diverse prijzen."

Ludieke opening
Donderdag 23 maart wordt de tentoonstelling om 9.30 uur door het Vordense provinciale bestuurslid Ans Arfman op ludieke wijze geopend. Toegang leden vier euro en voor niet-leden zes euro. Partners en kinderen t/m 12 jaar gratis.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>