Vorige week werd een gedeelte van het spoorvak tussen Vorden en Ruurlo ingezaaid met wilde bloemen.Foto: PR.
Vorige week werd een gedeelte van het spoorvak tussen Vorden en Ruurlo ingezaaid met wilde bloemen.Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

'Snelweg' van wilde bloemen langs spoortraject tussen Vorden en Ruurlo

Algemeen

VORDEN/RUURLO – Een 'snelweg' van wilde bloemen langs het gehele spoorvak tussen Zutphen en Winterswijk. Dat is wat Honey Highway in samenspraak met spoorbeheerder ProRail in de toekomst voor ogen heeft. Vorige week is er een begin gemaakt met de 'snelweg' door het traject tussen Vorden en Ruurlo vanaf de Kostedeweg richting Ruurlo over een afstand van zeven kilometer met zaad van streekeigen meerjarige wilde bloemen in te zaaien.

Door Jan Hendriksen

De strook wilde bloemen moet een paradijs voor insecten en specifiek bijen worden. Het initiatief komt van Honey Highway, een bedrijf dat bermen langs spoor, weg en water inzaait met wilde bloemenzaad afgestemd op de grondsoort en omstandigheden. De 'snelweg' van wilde bloemen langs het spoorgedeelte tussen Vorden en Ruurlo moet een belangrijke voedingsbron voor bijen en andere insecten worden. In wilde bloemen zit namelijk veel stuifmeel en nectar. Wilde bijen en de Nederlandse honingbijen verzamelen dit en hierdoor wordt goed overwinteren mogelijk. Bijen zijn verantwoordelijk voor het bestuiven van tachtig procent van onze groenten, fruit en noten. Maar de bijenpopulatie staat in Nederland onder druk.
De bijen zullen echter nog wel even geduld moeten hebben. Naar verwachting zijn de ingezaaide wilde bloemen volgend jaar pas zichtbaar en komt de 'snelweg' dan pas echt tot bloei. Honey Highway heeft als doel een blijvend paradijs voor bijen in de bermen van rijkswegen, spoorrails, provinciale wegen en op waterdijken te realiseren. "We hebben al enkele succesvolle projecten gerealiseerd met overheden en grote bedrijven zoals ProRail die na een spoorvernieuwing de grond beschikbaar stellen voor meerjarige wilde bloemenzaden die gewonnen worden van velden en uit natuurgebieden. Dit bloemenzadenmengsel zit zo in elkaar dat het geschikt is voor voedselarme zandgrond, maar enig geduld is wel nodig dat de berm in een natuurlijk evenwicht komt," aldus Deborah Post die twee jaar geleden de initiatiefneemster was van de oprichting van Honey Highway. Voor nestelplekken moet er een bijenhotel voor wilde bijen en een natuurbouwkast lang de spoorlijn voor honingbijen geplaatst worden. Hiervoor is Post op zoek naar een imker uit Vorden of Ruurlo of omgeving die op biodynamische manier imkert; imkeren voor de bijen in plaats van voor de honing. Post organiseert de biodynamische imkers opleiding in de BIJenfarm op landgoed Op Hodenpijl in Schipluiden. Maar deze wordt ook in het oosten van het land gegeven.

Gerealiseerd
Gerealiseerde 'snelwegprojecten' van wilde bloemen van Honey Highway in samenwerking ProRail in Gelderland zijn naast het traject Zutphen en Winterswijk ook die tussen Nijmegen en Den Bosch, dijken in Midden-Delfland waaronder de Measlantkering in Hoek van Holland en de provinciale weg N237 tussen Amersfoort en Utrecht en de Grevelingendam in Zeeland geraliseerd. Bekijk de video's over de projecten via www.honeyhighway.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant