De doelstelling van Oranjevereniging Vorden is om dit jaar de succesvolle Kids Living Statues op Koningsdag deel te laten nemen aan de speciale optocht in het kader van het 120-jarig bestaan van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen
De doelstelling van Oranjevereniging Vorden is om dit jaar de succesvolle Kids Living Statues op Koningsdag deel te laten nemen aan de speciale optocht in het kader van het 120-jarig bestaan van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen (Foto: Jan Hendriksen)

Groots jubileumprogramma Koningsdag Vorden

VORDEN – Oranjevereniging Vorden pakt dit jaar groots uit op Koningsdag. Ook de dag voor en na Koningsdag 2018 komt Oranjevereniging Vorden in het kader van haar 120-jarig bestaan met een aantal extra speciale activiteiten en evenementen. Kortom: Vorden staat van donderdag 26 tot en met zaterdag 28 april volledig 'op zijn kop'. Tot de extra activiteiten en evenementen behoren onder meer een groots opgezette Koningsnacht, een speciale optocht met oude en bijzondere voertuigen, een grote vuurwerkshow, Keizerschieten voor alle oud-koningen en Keizerin ringsteken voor alle oud-ringsteekkampioenen van Vorden en de buurtschappen, een vrijmarkt voor kinderen en een spectaculaire motordemonstratie door de Vordense Auto- en Motorclub De Graafschaprijders.

Door Jan Hendriksen

"Met al deze extra activiteiten en evenementen willen we de Vordense bevolking nadrukkelijk betrekken bij ons 120-jarig bestaan van Oranjevereniging Vorden. Het moet een aaneenschakeling van lustrumevenementen van, voor en door Vordenaren worden", zo laat voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden weten. Vorige week presenteerde Oranjevereniging Vorden exclusief voor Contact Bronckhorst Noord het voorlopige concept programma van Koningsdag 2018 dat tijdens de algemene ledenvergadering van Oranjevereniging Vorden in maart officieel gepresenteerd zal worden. Vorig jaar had Oranjevereniging Vorden al aangekondigd om in het kader van haar honderdtwintig jaar bestaan met een aantal extra activiteiten op de proppen te komen.

"We hebben in de afgelopen maanden druk gebrainstormd over het jubileumprogramma. Daarin hebben we de oud-voorzitters van Oranjevereniging Vorden Johan Norde, Frank Meulenbroek en Ab Velhorst nadrukkelijk betrokken. En daarbij kwamen talloze ideeën naar boven borrelen. Een aantal van deze zijn in het definitieve programma opgenomen, zoals een optocht van oude en bijzondere voertuigen en groepen die op Koningsdag van 13.30 tot 14.15 door het centrum van Vorden trekt", zo verklaart Frank van Setten. Hoe die optocht precies wordt ingevuld is nog niet helemaal duidelijk. "Maar daarbij willen we de Vordense verenigingen en buurtschappen nadrukkelijk betrekken. Ze hebben daarvoor inmiddels een uitnodiging ontvangen. Het moet een tijdsbeeld geven hoe Vorden in de afgelopen 120 jaar 'leefde' en zich 'verenigde'. En daarbij kan men van de expertise van de Oudheidkundige Vereniging Vorden gebruik maken", zo verklaart oud-voorzitter Johan Norde van Oranjevereniging Vorden.

Koningschieten
Ook voor het Keizerschieten en het Keizerringsteken werpen de oud-voorzitters zich nadrukkelijk op. Alle nog levende oud-koningen van Vorden, Wichmond-Vierakker en de overige Vordense buurtschapen waar het Koningschieten jaarlijks plaatsvinden, worden voor het Keizerschieten uitgenodigd. Tijdens het honderdjarig bestaan van Oranjevereniging Vorden in 1998 vond ook het Keizerschieten plaats. Zaterdag 28 april kan Willem Oldenhave na twintig jaar dan eindelijk zijn 'titel' verdedigen.

Vuurwerkshow
Tot de extra activiteiten en evenementen behoren ook een Vrijmarkt voor kinderen die al hun overtollige speelgoed kunnen verkopen, een heuse Koningsnacht die breed gedragen wordt door de Vordense horeca (Hotel Bakker, Grand Bistro de Rotonde en Café De Herberg), panna voetbalwedstrijden, levend mikado, een hindernisparcours en een speciaal optreden van Harmonie Vorden. Daarnaast behoren tot het jubileumfeestprogramma vaste onderdelen zoals het vogelschieten, het ringsteken, de oriëntatie fietstocht, demonstraties van Indoor Sport, het kinderprogramma en het 'Hanen kanen'. En na twee jaar afwezigheid zal op Koningsdag om 22.00 uur weer een grote vuurwerkshow op de Kasteelweide van Kasteel Vorden plaatsvinden. De kermis is naast Koningsdag ook op donderdag 26 en zaterdag 28 april open.

Voorafgaande aan het driedaagse Koningsprogramma vindt zaterdag 21 april de traditionele Oranjeavond in Het Kulturhus Vorden plaats waaraan Toneelgroep Veldwijk haar medewerking verleent met een toneelstuk.

Begrip
Sinds 1898 verzorgt Oranjevereniging in Vorden op de 'dag waarop de jaardag des Konings' zoals het officieel in de wet heet de daarbij behorende festiviteiten. "Koningsdag is wel een begrip waar we even aan hebben moeten wennen. 2014 was immers het eerste jaar in het bestaan van de vereniging waarop we de verjaardag van een Koning vierden. Daarvoor ging het altijd om Koninginnen wiens verjaardag gevierd werd. Als Oranjevereniging zijn we er trots op al zo lang de organisatie op ons te mogen nemen. Vorden is mede door de lange traditie bekend om het grote feest met vogelschieten, kermis, ringsteken, kinderfeest en natuurlijk gezellig feesten in het dorp", aldus voorzitter Frank van Setten.

Conceptprogramma Koningsdag(en)

Zaterdag 21 april:

20.00 – 22.30 uur: Traditionele Oranjeavond met Toneelgroep Veldwijk in Het Kulturhus Vorden.

Donderdag 26 april:

08.00 uur: Afzetting centrum van het dorp en opbouw exploitanten.

17.00 uur: Kermis open.

18.00 uur: Vrijmarkt voor kinderen met clown van Circus Lorelly.

21.00 uur: Start Koningsnacht met diverse optredens en festiviteiten georganiseerd door Vordense Horeca (Bakker, Grand Bistro de Rotonde en De Herberg).

02.00 uur: Einde festiviteiten

Vrijdag 27 april:

08.45 – 09.00 uur: Klokken luiden en vlaggen hijsen door Scouting Vorden

09.00 – 09:30 uur: Aubade bij bordes van het Kulturhus.

09.30 – 10.00 uur: Verrassingsact met Indoor Sport Vorden.

10.00 – 20.00 uur: Kermis open.

10.00 – 12.00 uur: Vogelschieten.

10.00 – 12.00 uur: Ringsteken met paard en wagen.

10.00 – 12.00 uur: Oriënteringsfietsrit.

10.15 – 10.45 uur: Harmonie Vorden in Bakkertent.

10.30 – 11.30 uur: Kinderprogramma Circus Lorelly in Kulturhus.

12.00 – 13.30 uur: Levend Mikado en Hindernis parcours met Scouting Vorden.

13.30 – 14.15 uur: Optocht van oude en bijzondere voertuigen.

14.15 – 16.00 uur: Vordense Pannakoning met Peter Jansen (Voetbal Plus) en Vordense jeugd.

16.00 – 16.30 uur: Algehele prijsuitreiking bij podium Herberg.

17.00 - 18.00 uur: Hanenkanen in Bakker tent.

22.00 – 22.30 uur: Jubileum vuurwerkshow op kasteelweide.

02.00 uur: Einde festiviteiten.

Zaterdag 28 april:

10.00 – 16.00 uur: Kermis open.

10.30 – 12.00 uur: Keizer Vogelschieten.

10.30 – 12.00 uur: Keizer Ringsteken.

14.00 – 15.30 uur: Motordemo door VAMC De Graafschaprijders.

17.00 uur: Einde alle festiviteiten.


Meer berichten