Het bestuur van de Ouderenkring Vorden: Tea Groot Nuelend, Erna Bloemendaal, Willy Derksen en Willy Radstake. Foto: PR
Het bestuur van de Ouderenkring Vorden: Tea Groot Nuelend, Erna Bloemendaal, Willy Derksen en Willy Radstake. Foto: PR

Ouderenkring Vorden viert zestigjarig jubileum

VORDEN – De instroom van meer ouderen zodat het ledental weer groeit. Dat is de grootste wens van de bestuursleden van Ouderenkring Vorden. De Ouderenkring viert donderdagmiddag 17 mei in de Soos van Het Kulturhus met een speciale gezellige middag haar zestigjarig bestaan. "Wat zou het toch mooi zijn als we in het nieuwe activiteitenseizoen, dat in september weer van start gaat, enkele nieuwe gezichten kunnen begroeten." Aan het woord zijn Erna Bloemendaal en Tea Groot Nuelend die samen met Willy Derksen en Willy Radstake momenteel de 'kartrekkers' zijn van Ouderenkring Vorden.

Door Jan Hendriksen

"In de hoogtijdagen hadden we meer dan honderd leden. Momenteel prijken er 45 leden op onze ledenlijst die zeer trouw de activiteiten bezoeken. We vragen regelmatig Vordense ouderen om zich bij ons aan te sluiten om naar de tweewekelijkse middagen te komen. En zo af en toe kunnen we ook wel een nieuw lid verwelkomen. Maar we hebben de wens dat meer Vordense ouderen zich bij ons aansluiten", zo laat Tea Groot Nuelend weten. Haar ervaring is dat wanneer ze toenadering zoekt met de vraag of men lid wil worden, ze vaak als antwoord krijgt: "Daor bun ik nog te jong veur. En als we dan vervolgens de vraag stellen hoe oud men is, de persoon in kwestie tot de conclusie komt eigenlijk wel tot de doelgroep te behoren. Iedereen die zestig jaar of ouder is kan lid worden."

Ouderenkring Vorden ontstond in 1958 uit de diaconie van de voormalige Hervormde Gemeente Vorden. Het was wijlen dominee Jansen die de aanzet gaf tot de oprichting met als doel om de sociale contacten te bevorderen met leeftijdsgenoten. Toen werd er nog gesproken over Bejaardenvereniging en later over Bejaardenkring. "Nu hanteren we al weer vele jaren de naam van Ouderenkring", zo verklaart Erna Bloemendaal.

Diverse activiteiten
Op elke eerste en derde donderdagmiddag van september tot en met mei treffen de ouderen in de Soos van Het Kulturhus elkaar voor een gezellige middag. De middagen worden gevuld met lezingen, PowerPoint presentaties, zang, muziek en af en toe wordt er bingo gespeeld. Ook een jaarlijks reisje behoord(e) steevast tot het jaarprogramma. Erna Bloemendaal: "Met een budget van 25 euro per lid per jaar proberen we een zo creatief mogelijk programma samen te stellen en zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn. En dat lukt prima. Het programma is voor de leden altijd een verrassing. Want we maken vooraf niet bekend wat we organiseren. Het elkaar ontmoeten wordt door de leden als zeer belangrijk beschouwd. Daarom zijn ze vaak al een half uur voor aanvang aanwezig en vindt men het ontzettend jammer dat men in de zomerperiode elkaar niet kan treffen. En iemand niet in de gelegenheid is om te komen dan wordt er keurig afgebeld."

Minderheid
Ouderen die slecht ter been zijn kunnen met de taxi gebracht en gehaald worden. Hiervoor wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd. Het restant wordt aangevuld door de Diaconie van de Protestantse Gemeente Vorden. Het gros van de 45 leden is vrouw. Tea Groot Nuelend: "Mannen zijn door de jaren heen altijd in de minderheid geweest. Zo af en toe helpen onze mannen wel eens als we wat extra handjes nodig hebben."

Schenking
Het zestigjarig jubileum wordt donderdagmiddag 17 mei gevierd met een extra feestelijk programma en met uiteraard een hapje en een drankje, mede mogelijk gemaakt door een schenking van de Ideële Kringloopwinkel De Werf.

Meer berichten