Afbeelding

Vordenaar ontdekt Engels origineel voor Starings Hoofdige Boer

Algemeen

VORDEN - De Vordense dichter A.C.W. Staring is het meest bekend om zijn verhalende gedicht 'De Hoofdige Boer'. Over de Almenaars die eindelijk over een brug naar hun kerkje konden lopen, in plaats van door de modder te waden. Op een na, de koppige scholtenboer Stuggink die uit respect voor zijn vaderen bleef waden. De heer van de Wildenborch vertelde dat hij hiervoor geïnspireerd was door een Engels gedicht: 'The Miry Way', maar neerlandici hebben dat nooit kunnen vinden.

Begin dit jaar waagde August Hans den Boef een poging. Geholpen door onze hedendaagse digitale faciliteiten wist de Vordense literatuurwetenschapper 'The Miry Way' daadwerkelijk te vinden. Het gedicht bleek in een Engelstalige verzamelbundel te staan die in 1779 in Göttingen verscheen. Acht jaar voor Staring in die stad kwam studeren.

Den Boef heeft 'De Hoofdige Boer' met 'The Miry Way' vergeleken en ook andere gedichten van Staring die door Engelse voorbeelden zijn geïnspireerd. Hij heeft misschien zelfs het Engelse kerkje gevonden dat het onderwerp voor 'The Miry Way' vormde.

Zijn bevindingen zijn door de Lochemse uitgeverij Het Huis met de Drie Gedichten verzameld in het boekje 'Starings koppige boer'. De Ridders van Gelre presenteren het aan Pien Pon op de opening van Museum STAAL op 28 juni, tegenover het Almens kerkje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant