Wethouders Paul Hofman en Evert Blaauw tonen de slimme ledverlichting. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouders Paul Hofman en Evert Blaauw tonen de slimme ledverlichting. Foto: Liesbeth Spaansen

De eerste Bronckhorster slimme ledlamp brand in Steenderen

BRONCKHORST/STEENDEREN – Op een grijze woensdagmiddag 5 december mochten de wethouders Paul Hofman en Evert Blaauw het eerste slimme led armatuur van de gemeente Bronckhorst aanbrengen en in werking zetten. Aan de Koningin Wilhelminastraat waren alle betrokken bedrijven bijeengekomen om het project, een goede stap naar energieneutraal worden, feestelijk te starten.

Door Liesbeth Spaansen

De plek waar de feestelijke ingebruikname plaatsvond was duidelijk herkenbaar: bij de keet van de gemeente Bronckhorst, op het plein van De Kei Steenderen. Heleen Lieftink organiseerde deze bijeenkomst met koffie, thee en taart.
Sander Burggraaf van de gemeente Bronkhorst heette iedereen welkom en bedankte de aanwezige vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven Lieftink Advies, Signify, Dynniq, Lightwell, ProWonen, gemeente Bronkhorst en andere belangstellenden. De betrokken wethouders Evert Blaauw en Paul Hofman mochten de taart aansnijden en ronddelen.

Paul Hofman: "Ik ben trots dat de gemeente overgaat op ledverlichting. Dat is een enorme energiebesparing, waarmee we koppositie durven te nemen. We gaan ook over op smart, zodat we de verlichting kunnen dimmen. Daardoor blijft het donkerder in het buitengebied, dat is goed voor de dieren."
"We hebben het hier over een coproductie," vult Evert Blaauw aan. "Paul is van duurzaamheid, maar vanuit wegen en groen ben ik hier ook. We hebben een goede stap gemaakt in de keuze om smartverlichting te gaan aanbrengen. Ik dank jullie allemaal voor de samenwerking."
Aannemer van Dynniq, Ron Moon zorgde voor de installatie en monteurs die de armaturen hebben gemaakt in sociale werkplaatsen. "Ik ben ook trots om hier te zijn en het project mee te maken, zeker omdat wordt doorgepakt naar smart."

Er was geen plek voor drie mensen in de verreiker en daarom verdeelden de beide wethouders de taken. Paul Hofman verleende de benodigde hand en spandiensten vanaf de stoep terwijl Evert Blaauw de oude armatuur loskoppelde en verving door de nieuwe led armatuur. Aannemer van Dynniq Ron Moon keek toe hoe dit gebeurde in de Wilhelminastraat in Steenderen. "De oude lampen worden geheel gerecycled," vertelt hij. "IJzer en kunststof, maar ook bekabeling worden allemaal hergebruikt." Een monteur maakte tenslotte een connectie met stroom, waarna de lamp, onder applaus, ging branden.

Sander Burggraaf besluit. "Let op de lampen als je 's avonds buiten bent. Bedankt voor de komst."

In Bronckhorst staan ongeveer 6000 lantaarns. "5000 die van de gemeente zijn, 200 van ProWonen, 17 van Sité en de rest is van de provincie," telt Sander Burggraaf. "De gemeente Bronckhorst is een van de weinige gemeenten in Nederland die alle lampen in één keer vervangt en ook nog eens door slimme ledverlichting. Deze lantaarnpalen worden van afstand te regelen. We kunnen ze dimmen en bieden zo licht op maat. Licht kan straks per straat worden geregeld, dat kan zeker op wens van de bewoners zijn. Nu is het geregeld op basis van de gebieden. In Vorden doen we de lampen al uit tijdens de kerstmarkt en op punten waar schooljeugd met de fiets verzamelt, komt er meer licht."

Er worden 4500 lampen vervangen. Met de kerstperiode inbegrepen verwachten ze dat het project, sneeuw en ijs weder dienende, kan worden afgesloten in maart.

Meer berichten