De wedstrijd voor de Elite/Beloften vormde het sluitstuk van een uitermate geslaagde Vordense Kasteelcross die georganiseerd werd door RTV Vierakker – Wichmond. Foto: Jan Hendriksen.
De wedstrijd voor de Elite/Beloften vormde het sluitstuk van een uitermate geslaagde Vordense Kasteelcross die georganiseerd werd door RTV Vierakker – Wichmond. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Kelvin Bakx troeft Gert-Jan Bosman af in spannende slotronde Kasteelcross

VORDEN – Kelvin Bakx uit Bergen op Zoom heeft zondag 30 december de zestiende Kasteelcross van Vorden in de categorie Elite/Beloften gewonnen. De Brabander trok aan het langste eind in een spannende strijd met drievoudig Kasteelcross winnaar Gert-Jan Bosman uit Nijverdal. Eddy van IJzendoorn uit Veenendaal maakte het podium compleet.

Door Jan Hendriksen en Judith Makkink

Nadat het startschot geklonken had, wist Gert-Jan Bosman direct een gat te slaan met de concurrentie. Al in de eerste ronde reed 26-jarige man uit Nijverdal solo over het parcours rondom Kasteel Vorden. De strijd leek gestreden gezien zijn eerdere uitslagen in het Achtkastelendorp. Kelvin Bakx dacht daar anders over en probeerde, aanvankelijk met Eddy van IJzendoorn in zijn wiel, het gat met Bosman te dichten. "Ik zag dat Gert-Jan stilviel en voelde dat ik stukje voor stukje dichter bij kwam", aldus Bakx. Van IJzendoorn moest afhaken en de 22-jarige Bakx zette de strijd alleen voort. Na een half uur crossen wist de man uit Bergen op Zoom de aansluiting bij Bosman te maken en hij pakte zelfs stellig de leiding.

De twee waren aan elkaar gewaagd, al leek Bosman moeite te hebben de vier jaar jongere Bakx te volgen op de asfaltstrook voor de finishlijn. Ook toen de bel voor de laatste ronde klonk, was de strijd tussen de twee nog niet gestreden. Bakx, die begin 2018 nog tweede werd bij het NK veldrijden voor beloften achter Joris Nieuwenhuis uit Zelhem, reed nog steeds op kop en Bosman volgde. Bosman pakte in het laatste gedeelte van het parcours de leiding over van Bakx, in een ultieme poging de cross te winnen. Hij wist als eerste de finishstraat op de Schuttestraat op te draaien. De man uit Nijverdal leek de ongeveer 150 meter lange sprint te winnen van Bakx. Hij dacht dit zelf ook en stak zijn handen in de lucht, Bakx had echter nog een laatste versnelling in huis en wist de sprint nipt te winnen van de man uit Nijverdal. "Wat een beginnersfout van mij", blikte Bosman terug. "Ik had sowieso niet verwacht dat Kelvin Bakx nog terug zou komen toen ik een gat geslagen had. Ik had moeite om hem te volgen en hij is absoluut de terechte winnaar, al had ik hier graag gewonnen."

Bakx lacht als Bosman zijn fout toegeeft: "In de sprint dacht ik alleen maar: ik moet alles er uitgooien wat er nog in zit, ik wil deze cross echt graag winnen." Voor Kelvin Bakx was het zijn eerste overwinning van 2018: "Een betere manier om het jaar af te sluiten is er niet." Een makkelijke overwinning was het niet voor de 22-jarige Bakx, hij kende een lastige start en had moeite om in het ritme te komen. "Toen ik uiteindelijk bij Gert-Jan van IJzendoorn aansloot merkte ik dat ik sterker was dan hem en wist dat dit mijn kans was om nog een overwinning te pakken in 2018. Dat het dan ook nog lukt, is echt fantastisch."

Overige wedstrijden
De wedstrijd voor de Elite/Beloften vormde het sluitstuk van een uitermate geslaagde Vordense Kasteelcross die georganiseerd werd door RTV Vierakker – Wichmond. Eerder op de dag kwamen de deelnemers bij de Amateurs/Sportklasse, Masters, Junioren, Nieuwelingen, Elite/Beloften/Amateurs vrouwen, Junioren vrouwen en Nieuwelingen meisjes in actie op het prachtig gesitueerde bijna drie kilometer lange parcours. Van de organiserende RTV Vierakkker -Wichmond kwamen vier leden in actie bij de Masters, te weten Jan Weevers en Erik Bouwmeester uit Vorden, Eddy Heuvelink uit Warnsveld en Peter Makkink uit Hengelo (G). Renze Makkink uit Hengelo (G) van RTV Vierakker-Wichmond kwam in actie bij de junioren.

De uitslagen van de overige wedstrijden waren als volgt: Amateurs/Sportklasse: 1. Yannick Runhart; 2. Atse ten Brinke; 3. Raymond van de Kruisweg. Masters (40+): 1. Maikel Govaarts; 2. Patrick Somsen; 3. René Kuhlmann; 13 Jan Weevers; 33 Peter Makkink; 36 Erik Bouwmeester; 43 Eddy Heuvelink. Junioren: Pepijn Reinderink; 2. Pete Uptegrove; 3. Owen Geleijn; 32. Renze Makkink. Nieuwelingen: 1. Lucas Janssen; 2. Danny van Lierop; 3. Joris Reinderink. Junioren-Vrouwen: 1. Sofie van Rooijen; 2. Ilse Pluimers; 3. Laura van der Zwaan. Elite-Vrouwen/Belofte-Vrouwen/Amateur-Vrouwen: 1. Bianca van den HoeI: 2. Irene Gerritsen; 3. Lotte Koopmans. Nieuwelingen-Meisjes: 1. Leonie Bentveld; 2. Mirre Knaven; 3. Isa Nomden.

Meer berichten