Foto: Nick Oostendorp

Column Eva Schuurman - Zo'n moeder

Zo'n moeder

Ik ben zo'n moeder die appeltjes schilt omdat ze dan lekkerder zijn en op verzoek de boterhammen vouwt in plaats van snijdt. Ik ben zo'n moeder die vraagt van "Zou je niet een sjaal omdoen?" en zegt "Je jas mag wel open, maar niet uit". Ik ben zo'n moeder die op een externe harde schijf jaren aan foto's heeft en zichzelf belooft dat 'wanneer ze tijd heeft' daar albums van zullen ontstaan. Ik ben zo'n moeder die elk mooi cadeaupapiertje gladstrijkt, maar nooit bewaart.

Ik ben zo'n moeder met een boekje met kinder-quotes dat ze niet secuur genoeg bijwerkt. Eentje met op zolder een grote kartonnen doos met daarin seizoenen aan knutselwerken en volgeschreven rekenschriften. Zo'n moeder die niet precies weet waar de zwemdiploma's en avondvierdaagse-medailles ook alweer liggen en ook de duikbrillen vaak niet vinden kan.

Zo'n moeder die overstag gaat bij vermoeidheid en aan het einde van een lange dag geen zin meer heeft om te koken. Zo eentje die haren vasthoudt bij misselijkheid en dan ter ondersteuning zacht een beetje druk uitoefent op getergde buikjes. Zo'n moeder die een muffe geur ontwaart in de keuken en dan altijd weer bij het vaatdoekje uitkomt. Ik ben zo'n moeder die op de drempel zwaait, maar als het te koud is voor het raam plaatsneemt.

Zo'n moeder die gewassen wasgoed na twee dagen in de trommel alsnog een draai geven moet en belooft Nibbits mee te nemen maar met Doritos thuiskomt. Zo'n moeder die luistert naar vage kwalen en zere plekjes en dan zegt "Hè, dat is naar." omdat ze ook niet weet wat nu een handige reactie is. Ik ben zo'n moeder die ineens genoeg heeft van de rotzooi op tafel en dan heel onverwachts donderwolkerig wordt. Ik ben zo'n moeder die kinderen heeft die dat nauwelijks opmerken omdat zij inmiddels wel weten dat zij zo'n moeder is.

Ik ben zo'n moeder die uitlegt dat je broeken ook meerdere dagen dragen kunt. Zo'n moeder die telkens klaagt over schooltassen in de gang en schoenen van de mat, en dat elke dag doen moet omdat ze blijkbaar nooit streng genoeg is. Ik ben er zo eentje die overlegt in plaats van oplegt en daarom elke dag klagen moet over schooltassen in de gang en schoenen van de mat.

Ik ben zo'n moeder die namen door elkaar haalt en al maanden belooft de band van de step te plakken. Zo'n moeder die soms ineens vloekt als er een melkbeker over tafel gaat, en dat de volgende keer ineens heel goed handelen kan. Ik ben zo'n moeder met een kopje thee dat koud wordt en zo'n moeder die de batterijen in de afstandsbediening omdraait als ze leeg zijn. Ik ben zo'n moeder die ze uit de klok haalt als dat omdraaien niet werkt.

Ik ben gewoon zo'n moeder die het ook niet weet en dus maar wat doet, zo eentje die kindjes tegen haar vel drukt en er zachtjes eentje onder haar vel drukken voelt. Die dankbaar is en schat hemeltje rijk, omdat ze zo'n moeder zijn mag van jullie drie.

Lot (9), lachend: "Ja, zo'n moeder ben jij mama! Maar je bent wel 15 pagina's met lieve dingen vergeten."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten