Alie en Frans Nijenhuis met de camper waarmee ze naar Moldavië reizen voor ontwikkelingswerk. Foto: Jan Hendriksen
Alie en Frans Nijenhuis met de camper waarmee ze naar Moldavië reizen voor ontwikkelingswerk. Foto: Jan Hendriksen

'We willen de ouderen daar een menswaardige oude dag geven'

Algemeen

Frans en Alie Nijenhuis met camper naar Moldavië

Door Jan Hendriksen

WICHMOND – "We gaan vier tot zes huizen opknappen, meehelpen op het dagcentrum en uitstapjes maken met ouderen in de camper. En dat zal de nodige energie kosten. Daarvan zijn we ons bewust. Maar we willen de ouderen daar graag een menswaardige oude dag geven. Dat willen we toch allemaal. Ze leven namelijk in grote armoede."

Frans (69) en Alie (70) Nijenhuis brengen als leden van de Nederlandse Kampers Club (NKC) begin september gezamenlijk via de Stichting Ouderenzorg Moldavië (SOM) een bezoek aan Straseni in Moldavië. Middels een artikel over de stichting in het magazine Kampeerauto van de NKC kwamen Alie en Frans in aanraking met de doelstellingen van de stichting. "En dat sprak ons aan. We willen graag wat voor onze medemens doen", aldus Alie. Moldavië is het armste land van Europa, een ex-Sovjetrepubliek, en ligt tussen Roemenië en de Oekraïne. Ten gevolge van politieke instabiliteit, separatisme en corruptie is het land erg verarmd en leeft tachtig procent van de bevolking onder de armoedegrens. "De SOM ondersteunt al vele jaren hulpbehoevende ouderen in Moldavië met als doel hun kwaliteit van leven te verbeteren", zo verklaren Frans en Alie aan de keukentafel in Wichmond als we vooruitblikken op de 'ontwikkelingsreis' die het tweetal, samen met tien andere echtparen die lid zijn van de NKC uit ons land, naar Moldavië gaat maken. "En die hulp is heel hard nodig. Daarnaast levert dit voor veel vrijwilligers de inspiratie op om in de loop der jaren bij te dragen aan de fondsenwerving en informatieverstrekking in Nederland van de SOM", zo heeft het Wichmondse echtpaar begrepen.

De afgelopen jaren hebben tientallen vrijwilligers hun handen al flink uit de mouwen gestoken in Moldavië. Naast de enorme hoeveelheid werk die er verzet is, is ook de morele bijdrage enorm. "Iedere keer weer ervaart men dat het zowel door de ouderen als door de staf enorm gewaardeerd wordt, als iemand vanuit een ander land de moeite neemt om daadwerkelijk een bijdrage te leveren", zo hebben Frans en Alie tijdens de bijeenkomsten op voorbereiding op de reis begrepen van mensen die al vaker via SOM naar Straseni zijn geweest. Straseni  is een gemeente - met stadstitel - en de hoofdplaats van de Moldavische bestuurlijke eenheid Straseni  die in het midden van Moldavië ligt. De gemeente telt, samen met de deelgemeente Fagureni, ruim twintigduizend inwoners.

Geen voorzieningen
"Voor veel ouderen is het dagelijks leven daar een strijd om te overleven. Het pensioen is niet toereikend voor de dagelijkse behoefte aan voedsel en verwarming. Na het uiteenvallen van Rusland en de enorme devaluatie van de munt kregen met name ouderen, wiens spaarpot voor de oude dag volledig verdampte, het uitermate zwaar. Vaak hebben ze geen toegang tot drinkwater of medische zorg en geen voorzieningen om de hygiëne te waarborgen. De huizen zijn slecht geïsoleerd terwijl de temperatuur in de winter kan dalen tot wel -35 graden. Velen leven in een sociaal isolement. Sinds 1991 is de gemiddelde levensverwachting met meer dan vijf jaar gedaald". Door de slechte economische situatie trekken veel jongeren naar het buitenland waardoor het aantal inwoners na 1991 met 1,3 miljoen gedaald is. "Zo blijven veel ouderen alleen achter", weet Frans te vertellen.

Meimarkt
Als vrijwilligers betalen Frans en Alie de reiskosten en in principe ook de verblijfkosten zelf. De 22 vrijwilligers die de reis naar Moldavië gaan maken dragen zelf 15.000 euro bij. Hiervan worden in Moldavië bouwmaterialen gekocht voor het opknappen van de huizen. Maar er is meer geld gewenst. Daarom zijn Frans en Alie zaterdag 25 mei ook op de Meimarkt van Kringloopwinkel De Werf te vinden. "Daar willen we ons bezoek aan Moldavië graag onder de aandacht van het publiek brengen", zo verklaren Alie en Frans tot slot.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant