Vakkundig lieten de brandweermannen zien hoe een gewonde automobilist uit zijn auto werd bevrijd. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.
Vakkundig lieten de brandweermannen zien hoe een gewonde automobilist uit zijn auto werd bevrijd. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink. (Foto: )

Volop belangstelling voor open dag Vordense brandweer

VORDEN - Er stonden brandweervoertuigen opgesteld en men kon een kijkje nemen in de brandweerkazerne. Naast demonstraties konden de bezoekers zich ook natuurlijk laten adviseren over (brand)veiligheid in en om huis en voor de kleine brandweermannen en -vrouwen waren er enkele waterspelen. Brandweer Vorden kan terugkijken op een geslaagde open dag.

Door Jan Hendriksen

De hele dag liep het zaterdag 18 mei door met publiek. Het was prachtig weer dus was het volop genieten rondom het brandweerterrein aan de Rondweg. Honderden Vordenaren en ook tientallen niet-Vordenaren kwamen een kijkje nemen. Als een bijna volleerde 'brandweervrouw' pakte onder leiding van vrijwilliger Bennie Lebbink (67) de negenjarige Laura Oexman uit Zutphen de brandweerslang ter hand om gericht een bal door een waterspelinstallatie te schieten. En dat lukte haar prima.

De geschiedenis van de Vordense vrijwillige brandweer gaat maar liefst ruim twee eeuwen terug. Om precies te zijn naar 1794. "Want we bestaan dit jaar 225 jaar", zo verklaart Dennis Hekkelman van het Vordense korps. Een korps dat momenteel uit 24 'manschappen' bestaat waaronder drie vrouwen. Een van hen is bevelvoerder Rosemarie van Kan. Zij becommentarieerde tijdens de open dag de demonstratie waar haar collega's lieten zien hoe een automobilist na een ongeval uit zijn benarde positie werd bevrijd. Vakkundig werd met behulp van grote knipscharen de auto los geknipt en de 'gewonde' automobilist uit zijn benarde positie bevrijd.

"Hulpverlenen bij ongevallen behoort ook tot een van onze primaire voorkomende taken. Maar dan valt het in ons werkgebied nog wel mee met het aantal verkeersongevallen. We tellen in Vorden een groot aantal rotondes en zestigkilometerzones zodat het aantal ongevallen relatief laag is", zo laat Van Kan weten.

Intussen kwamen ruim twintig jeugdleden van Scoutinggroep Graaf Otto uit Lochem ook een kijkje nemen. "We hebben vandaag voor onze Landscouts voor een middagje 'brandweer' gekozen in plaats van een eigen activiteit op ons clubterrein. De jongens vinden dit wel leuk", zo laat een van de leiders van de groep weten. Scout Melvin Udink heeft net met een virtuele bril op een vluchtweg gevonden in een huis dat vol rook stond nadat er een televisietoestel in de hens was gegaan. "En dat was best wel spannend en moeilijk", zo vertelt Melvin die later misschien ook wel brandweerman wil worden.

En dat laatste klinkt Dennis Hekkelman als muziek in de oren. "Want deze open dag is ook specifiek bedoeld om mensen kennis te laten maken met ons vak en ze over de streep te trekken om zich als vrijwilliger aan te melden. Want we kunnen nog wel wat instroom van enkele nieuwe vrijwilligers gebruiken. Wie belangstelling heeft kan zich melden door een mail te sturen."

Tijdens de open dag was brandweer Zutphen aanwezig met hun hoogwerker, brandweer Zelhem met een hulpverleningsvoertuig, brandweer Steenderen met een vaartuig en brandweer Hengelo met een veetakelapparaat. En vrijwilliger Henk Brand van het Brandweermuseum uit Borculo was met een oldtimer bedrijfsbrandweerauto uit 1929 naar de open dag gekomen. Daarnaast waren er diverse andere instanties aanwezig om zich te presenteren, waaronder de plaatselijke EHBO afdeling, Veilig Verkeer Bronckhorst en AED Stichting Bronckhorst.


brandweer.vorden@vnog.nl

Meer berichten