Schaapherder vertelt bij PCOB

VORDEN - Schaapherder Hans Abbink heeft op 26 september gezorgd voor een drukbezochte en leerzame seizoensstart van de PCOB in Vorden. In de Soos vertelde de Eibergenaar uitbreid en boeiend over zijn bijzondere en veelzijdige beroep.

Voorzitter Chrisje Tuitert-Gotink kon een groot aantal belangstellenden welkom heten. Zij opende met een overdenking gewijd aan de herfst en sloot af met een gedicht 'Leef de herfst'. Nadat ze was voorgegaan in gebed werd het lied 'Op bergen en in dalen' gezongen.
Hans Abbink, sinds 1985 schaapherder, vertelde vervolgens dat hij een regiokudde van 1200 schapen had en vanuit het Haaksbergerveen ook de grens over ging. Hij legde de verschillen uit tussen drie soorten schaapskuddes: kuddes die door een gemeente worden gesponsord; kuddes met natuurbeheer en begrazing en en commerciële kuddes, die het grasmaaien vervangen. Er zitten veel aspecten aan dit toch vrij zware beroep. De herder maakt lange dagen, omdat de kudde opgehaald wordt vanuit de stal en 's avonds weer moet worden teruggebracht. Hij vertelde ook over het omgaan met de komst van wolven en andere wilde dieren. De honden moeten daartoe goed worden afgericht. Voor de begrazing wordt gewerkt met netten. Verder komt er veel kijken bij de bestrijding van ziekten en bij bevallingen.
Hans strandde vier jaar geleden in zijn vak als gevolg van een flinke hernia en leidt nu herders op in binnen- en buitenland, zoals Canada, Amerika, Griekenland en Turkije. Met deze opleidingen en zijn lezingen probeert hij het jaarlijkse tekort van circa 20.000 euro op zijn kudde op te lossen. Hij heeft zelfs een webwinkel, waar producten als schapenvlees worden verkocht. Door de aanwezigen werden veel vragen gesteld.
Na haar dankwoord maakte de voorzitter de aanwezigen attent op de volgende bijeenkomst in de Soos, op 24 oktober 's middags. Dan zal Gerard Klunder uit Vorden vertellen over oude boerderijen in Vorden en omgeving en de bijbehorende flora en fauna. Met het zingen van 'Grote God wij loven U' werd de geslaagde bijeenkomst afgesloten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden