V.l.n.r. Léon, Ise, Niels, Menno, Anne en Sven. Foto: Mirjam Rensink
V.l.n.r. Léon, Ise, Niels, Menno, Anne en Sven. Foto: Mirjam Rensink (Foto: )

Boerenkinderen voeren actie op school

ZELHEM - "Ik vind het waanzinnig dat onze ouders dit doen", glundert Sven Reinders. Zijn ouders hebben samen met nog twee andere stellen hun tractoren geparkeerd op het schoolplein van de Meeneschool. Ze doen dit om actie te voeren tegen een mogelijk stikstof besluit van het kabinet.

Door Mirjam Rensink

"Dit raakt ons in ons hart", zegt Rita Reinders. "Boer zijn is ons leven. Het is geen beroep. Je bent boer. Het voelt oneerlijk omdat ze ons als groep pakken. De industrie en het vliegverkeer worden veel minder aangepakt." Collega Judith Looman valt haar bij. "We doen al zoveel voor dierenwelzijn, voor het milieu. Dat betalen we allemaal zelf. Maar het lijkt nooit genoeg te zijn."

Terwijl veel van hun collega's naar Den Haag zijn afgereisd kiezen deze boeren ervoor om in hun eigen dorp actie te voeren. Alex Reinders vindt het belangrijk om iets van zich te laten horen. Al haast hij zich wel om erbij te zeggen dat ze wel voorstander zijn van publieksvriendelijke acties. Zijn dochter Ise is duidelijk trots op haar ouders. "Wij boeren krijgen overal de schuld van. Mensen vergeten dat wij voor het eten van iedereen zorgen."
Samen met haar zusje Anne en met Sven en Niels Reinders en Léon en Menno Looman betreedt ze het podium in de hal van de Meeneschool. Samen leggen ze aan de andere kinderen uit wat boeren doen en waarom ze vandaag actie voeren.
Om te laten zien en proeven waarom boeren voor iedereen belangrijk zijn delen ze ook nog kaas, worst en komkommer uit.

Ook op andere plekken in de gemeente Bronckhorst werd deze actie kracht bijgezet. Zo kregen ook andere scholen bezoek van tractoren, waaronder OBS de Woordhof in Hummelo.

Meer berichten