De dames van volleybalvereniging Dash maken veel gebruik van sporthal ’t Jebbink. Hoewel de hal verouderd is, krijgt Vorden voorlopig geen nieuwe sporthal. Foto: Luuk Stam
De dames van volleybalvereniging Dash maken veel gebruik van sporthal ’t Jebbink. Hoewel de hal verouderd is, krijgt Vorden voorlopig geen nieuwe sporthal. Foto: Luuk Stam

Wel nieuwe VO-school, geen nieuwe sporthal in Vorden

Het Kompaan College mag een nieuwe middelbare school bouwen aan de Almenseweg in Vorden. De sporthal blijft voorlopig achter in de wachtkamer

Door Luuk Stam

VORDEN – De school mag er komen, maar zonder sporthal. Dat besloot de gemeenteraad van Bronckhorst op donderdagavond 2 juli. Daarmee krijgt onderwijsorganisatie Achterhoek VO groen licht om in het Vordense buitengebied een nieuwe vestiging van het Kompaan College op te starten. Sporthal ’t Jebbink moet zich gaan richten op een renovatie.

Het plan was om aan de Almenseweg een combinatie van school en sporthal te realiseren. Die combinatie zou het voor het Kompaan College heel interessant maken om de richting Sport en Bewegen exclusief in Vorden te gaan aanbieden. Een nieuwe sporthal zou daarnaast de verouderde sporthal ’t Jebbink in het centrum van Vorden kunnen vervangen.

De fracties van het CDA, VVD, PvdA en GroenLinks – samen goed voor dertien zetels en dus een meerderheid in de raad – dienden donderdagavond echter een amendement in om daarmee de komst van een nieuwe school los te koppelen van de komst van een nieuwe sporthal. De partijen zijn van mening dat de plannen voor een nieuwe sporthal te ver vooruitlopen op een nog op te stellen sportvisie voor heel Bronckhorst.

Sporthal ’t Jebbink in Vorden is dan ook niet de enige in de gemeente die aan vernieuwing of renovatie toe is. Ook de hallen in Hengelo, Keijenborg, Zelhem, Halle en Hoog-Keppel zijn verouderd. Raadslid Joke Meulenveld (VVD) stelde dat de Vordense sporthal met een grondige renovatie nog zeker tien jaar mee kan. Die tijd zou de raad de mogelijkheid geven om het geld uiteindelijk eerlijker te verdelen.

Dat zet de sporthal voor een flinke klus. Voor de renovatie is 250.000 euro beschikbaar. Sporthalbeheerder Edwin Schooltink schreef samen met Rein Bruinsma – voorzitter van volleybalvereniging Dash – vorige week nog een uitgebreid opiniestuk in deze krant. Volgens hen zijn de systemen in de hal zo verouderd dat deze investering bij lange na niet toereikend is en zal er over tien jaar alsnog een nieuwe sporthal gebouwd moeten worden.

Zo’n vijfhonderd sporters maken gebruik van de sporthal. Onder hen dus ook de leden van de plaatselijke volleybalvereniging. Het eerste damesteam van Dash speelt in de eerste divisie, maar het onderkomen past volgens de voorzitter bepaald niet bij dat niveau. Een lekkend dak zorgde er afgelopen seizoen nog voor dat een wedstrijd verplaatst moest worden. "En wij spelen al jaren met dispensatie omdat de sporthal officieel twee meter te laag is", aldus Bruinsma. "Ook de uitloopruimte en de capaciteit van de tribunes laten te wensen over."

Waar de sporthal op zoek moet naar alternatieven, kan bij het Kompaan College de vlag uit voor de nieuwbouw. Ook wethouder Paul Hofman (GroenLinks) toonde zich tevreden met de komst van de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. “Dit is belangrijk voor de toekomst van onze jeugd, de werkgelegenheid en leefbaarheid van Vorden en Bronckhorst”, stelde hij.

Het Kompaan College is een regionale vmbo-school, ontstaan uit de vmbo-afdelingen van ’t Beeckland (Ulenhofcollege) in Vorden, het Baudartius College in Zutphen en het Stedelijk in Zutphen. De school heeft locaties aan ’t Hoge in Vorden – de nieuwbouw dient straks ter vervanging van deze locatie – en aan de Isendoornstraat en de Wijhofstraat in Zutphen.

De Vordense vestiging huisvest momenteel alleen de richting Dienstverlening en Producten. Met de komst van een nieuw gebouw wil de school ook de richting Horeca, Bakkerij en Recreatie én de richting Media, Vormgeving en ICT in hun geheel naar Vorden halen. Deze richtingen biedt de school nu in Zutphen aan.

Het Kompaan College verwacht in Vorden van start te gaan met zo’n 400 leerlingen. “Wij kunnen hier blijvend en stevig VO-onderwijs neerzetten”, zo stelde schooldirecteur Roos Willemsen al eerder. “Dat is goed voor het dorp en goed voor de gemeenschap. De aanwezigheid van zo’n school helpt om jonge mensen te blijven binden.”

Het oorspronkelijke plan zou 16,5 miljoen euro gaan kosten. Nu wordt dat 10,7 miljoen euro. Zeker niet alle Vordenaren zagen de plannen zitten. Zo klaagden omwonenden over aantasting van het buitengebied. Basisscholen wilden de sporthal liever in het dorp houden. Hun leerlingen krijgen hier gymles. Dat zal voorlopig in ieder geval zo blijven.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden